Jump to content

Így jár a kártérítés a Buda-Cash ügyfeleinek

2015. 02. 26. 00:00

A Befektető-védelmi Alap (Beva) automatikusan nem intézkedik a kártalanításról: a Buda-Cash befektetőinek egy erre szolgáló formanyomtatványon kell majd benyújtaniuk kártalanítási kérelmüket az alaphoz, a kifizetések pedig kizárólag forintban történnek - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett tájékoztató anyagban.

Az MNB azt is kiemeli, hogy a Beva a kártalanítási eljárást akkor indítja meg, ha megindul a Buda-Cash Brókerház felszámolása. A Beva ekkor a kártalanítási eljárás összes részletéről közleményt tesz közzé a saját honlapján (www.bva.hu) és a sajtóban - számolt be az MTI.

A jegybank rögzíti: lesz elég pénz a kifizetésekre: a Beva rendelkezésre álló vagyona jelenleg 12 milliárd forint, de ha ez nem nyújt elég fedezetet, az alap rendkívüli befizetés elrendelésével, illetve hitelfelvétellel fog gondoskodni a hiányzó kártalanítási fedezet biztosításáról.

A kérelmeket ingyenesen letölthető formanyomtatványon kell majd benyújtani a Bevához, és csatolni kell hozzá a követelés alapjául szolgáló szerződést. A benyújtás módját a közlemény fogja meghatározni.

Az MNB kiemeli, hogy a kártalanítás egymillió forintig száz százalék, az efölötti részre 90 százalék, de nem haladhatja meg a 20 000 eurónak megfelelő forintösszeget (mintegy 6 millió forint). A kártalanítási összeghatár a felszámolás kezdő napján érvényes, MNB által közzétett hivatalos árfolyamon forintra számítják ki.

A kártalanítás kizárólag forintban történik, tehát a devizában fennálló követelést a felszámolás kezdő napján érvényes, MNB által közzétett hivatalos árfolyamon forintra számítják át. A kártalanításnál a jogi és természetes személyekre vonatkozó szabályok megegyeznek, ugyanakkor a tőkepiaci törvény kizárja a biztosítás alól többek között a Buda-Cash Brókerház Zrt. közvetlen és közvetett tulajdonosait és hozzátartozóit, valamint a helyi önkormányzatokat és a költségvetési szerveket. A jegybanki tájékoztató szerint a kártalanítás a devizakereskedelmi ügyletekre is kiterjed. A Buda-Cash Brókerház Zrt. ügyfélfogadása szünetel, nem fogad transzferre, utalásra és kötési ügyletekre vonatkozó megbízást sem.

A bankok tevékenységi engedélyének visszavonása esetén a betétesek az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítására számíthatnak. Az OBA az MNB engedély-visszavonó határozatát követő 20 munkanapon belül 100 ezer eurós összeghatárig (mintegy 30 millió forint) kártalanítja a betéteseket. A rendelkezésre álló adatok szerint a betétesek túlnyomó többségét az OBA garantálja.

Az nem fordulhat elő, hogy az OBA-nak nincs elég pénze a kártalanítás kifizetéséhez: ha a kártalanítási összegeket már nem fedezik a tagok általi befizetések, úgy az OBA-nak törvényi lehetősége az MNB-től majd a pénzpiacon állami garancia mellett hitelt felvenni. Az MNB már tájékoztatta az OBA-t, hogy a hitelfelvétel lehetőségét biztosítja számára, így a betéteseknek történő jogos kártalanítások minden körülmények között teljesülhetnek majd - olvasható a tájékoztatóban.

Fot: FreeDigitalPhotos