Jump to content

Új állampapírok jöhetnek

2015. 03. 18. 00:00

Újfajta lakossági állampapírokat tervezget az állam, az intézményeknek szánt aukción mindenesetre ma nem volt nagy érdeklődés.

A magyar kormány alapvető gazdaságpolitikai célja, hogy az államadósság csökkenjen. Emellett szintén stratégiai cél a külső devizaadósság-csökkentése, a szükséges források belső piacról történő beszerzése – mondta Varga Mihály.

Barcza Györggyel az Államadósság Kezelő Központ vezetőjével közösen tartottak sajtótájékoztatót, ahol elhangzott: idén nem lesz szükség devizakötvény-kibocsátásra. Jelenleg közel 2500 milliárd forint a lakossági állampapírok állománya, a magas kamatok miatt pedig nő az érdeklődés a papírok iránt.

Újfajta papírokkal is készülnek, egyelőre nincs konkrétum, de könnyen lehet, hogy kifejezetten a postai értékesítésre alapozott új konstrukciókat dolgoznak majd ki - számolt be a Privatbankar.hu.

Nem igazán érdekelte kedden a befektetőket az állampapír. Az ÁKK a megszokott 50 milliárd forintot vitte piacra a 3 hónapos diszkont kincstárjegyből, az elsődleges forgalmazók viszont most nem tolongtak, csak 49,86 milliárd forintra nyújtottak be ajánlatot. Végül a tervezettnél jóval kevesebbet, 35 milliárd forint értékű állampapírt adott el az államadósság-kezelő. Az átlaghozam 1,61 százalék lett, épp annyi, mint az egy héttel ezelőtti aukción.

Fotó: FreeDigitalPhotos