Jump to content

Felére csökkent a mozis plázák forgalma vasárnap

2015. 03. 31. 00:00

A szokásos forgalom fele sem valósult meg a mozival rendelkező bevásárlóközpontokban azon a vasárnapon, amikor a zárva tartást elrendelő törvény miatt először nem nyitottak ki az üzletek.

Kevesebb mint felére esett vissza azon bevásárlóközpontok forgalma, amelyek rendelkeznek mozival és az első, vasárnapi zárva tartást előíró törvény által valóban érintett napon, vagyis március 22-én is nyitva voltak – közölte a Napi Gazdaság megkeresésére Balatoni Judit.

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára hozzátette: a mozival nem rendelkező plázákban lévő üzletek kevesebb mint tíz százaléka, a mozis házakban 17–26 százaléka nyitott ki. A vásárlókat fogadó üzletek nagy többsége vendéglátó volt, ezt követte a szolgáltatók és azon üzletek, amelyek nem esnek a törvény hatálya alá, például mozik, gyógyszertárak és a 200 négyzetméternél kisebb boltok, ahol vagy a tulajdonos, vagy segítő családtagja dolgozott.

Balatoni Judit szerint a jogszabály életbelépése óta eltelt többi vasárnap adata nem releváns, hiszen az első törvényi rendelkezéssel érintett vasárnap március tizenötödike volt, amikor eddig is zárva voltak az üzletek. A legutóbbi vasárnap pedig azért volt „eltérő", mert például a hipermarketek nagy többsége ezt a vasárnapot választotta az adventi vasárnapokon kívüli nyitvatartási lehetőségként. A következő vasárnap pedig húsvét vasárnapja lesz, amikor szintén eddig is zárva voltak az üzletek.

Közben a Nemzetgazdasági Minisztérium a hvg.hu megkeresésére több kérdést is tisztázott. Álláspontjuk szerint például amennyiben a borospince – a kereskedelmi hatósághoz történő bejelentésében megjelölten – kiskereskedelmi tevékenység mellett vendéglátási tevékenységet is folytat, akkor árusíthat bort vasárnap és este 10 óra után is, tekintettel arra, hogy a törvény hatálya nem terjed ki a vendéglátó tevékenységre.

A kereskedelmi egységek engedélyük alapján működnek, amelyben szerepel az eladótér mérete, így kisebb területet nem választhatnak le boltjukból csak azért, hogy nyitva tarthassanak vasárnap. Az ügyfélszolgálat önmagában nem kiskereskedelmi tevékenység, mivel szolgáltatásnak minősül, ám például a távközlési cégek telefonkészülékeket vasárnap nem árusíthatnak, mert ez kiskereskedelmi tevékenységnek minősül, és így jogszabálysértést követnek el. A hiedelmekkel ellentétben lehet viszont továbbra is üdítőt, illetve csokoládét és más nassolnivalót árulni a fitnesztermekben és játszóházakban.

Fotó: FreeDigitalPhotos