Jump to content

Több volt a vendég itthon

2015. 05. 11. 00:00

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,4, a belföldi vendégeké 8,8 százalékkal nőtt márciusban az egy évvel korábbihoz képest, a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 7,5 százalékkal növekedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait az MTI.

Untitled Document

A külföldi vendégek 797 ezer éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken márciusban, számuk 9,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A kilenc turisztikai régióból négyben több, ötben kevesebb éjszakát töltöttek el.

A márciusi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok többségéből nőtt a kereslet. Közülük az Egyesült Királyság, Olaszország és Ausztria esetében 32, 19, illetve 18 százalékkal emelkedett, míg Oroszország és Németország esetében 40, illetve 2,9 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma.

A belföldi vendégek 681 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 8,0 százalékkal nőtt. A vendégforgalom mind a kilenc turisztikai régióban nőtt, a legnagyobb mértékben, 14-14 százalékkal az észak-magyarországi és a nyugat-dunántúli régióban.

A szálláshelyek összes bruttó árbevétele 22 milliárd forint volt, 8,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ezen belül a szállásdíjbevétel 9,4 százalékkal növekedve 12 milliárd forintot, a vendéglátás bevétele 7,1 százalékkal emelkedve 5,3 milliárd forintot, az egyéb bevételek 6,8 százalékkal növekedve 5,3 milliárd forintot tettek ki.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1655 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát, a kártyatulajdonosok 1,9 százalékkal kevesebbet, 900 millió forintot költöttek ezzel a fizetőeszközzel márciusban.

Az év első három hónapjában a szálláshelyek 8,8 százalékkal többet, összesen 3 millió 876 ezer vendégéjszakát regisztráltak az előző év azonos időszakához képest.

A külföldi vendégek 2 millió 1 ezer, a belföldi vendégek 1 millió 875 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a külföldiek esetében a vendégéjszakák száma 8,2, a belföldieknél 9,4 százalékkal nőtt.

Fotó: FreeDigitalPhotos