Jump to content

Változó a babakötvény sikere

2015. 10. 21. 00:00

Három éve államosították a Start-számla programot. A kincstár kevés ügyfelet csábított el a bankoktól, és idősebb gyereknek is csak elvétve nyitnak számlát.

Éppen három éve annak, hogy egy törvénnyel monopolhelyzetbe hozták a Magyar Államkincstárat a Start-számlák piacán, és lehetővé tették, hogy 2006 előtt született gyerekek számára is megnyissák ezeket a számlákat. Ez pedig azt jelenti, hogy a kifizetések is elkezdődhetnek hamarosan a hivatalosan fiatalok életkezdési támogatása néven futó programból, hiszen a vonatkozó jogszabály szerint a gyerekek a 18. életévük betöltése után, de legkorábban a számla megnyitását követő harmadik évtől juthatnak hozzá a pénzükhöz. Tömegek nem fognak sorba állni, hogy kivegyék a Babakötvényben lévő megtakarításukat, hiszen a kincstár szerint ez az engedmény mérsékelt sikert hozott, három év alatt mindössze 7265 számlát nyitottak idősebb gyerekeknek, ezeken 3,34 milliárd forintnyi állampapír van - számolt be a Világgazdaság.

A kincstári számlák erőltetése a hitelintézetekkel szemben eddig vegyes eredményt hozott. A kisbabák kevéssel járulnak csak hozzá az állam finanszírozásához. Három év alatt összesen 82 710 számlát nyitottak a kincsárnál, s jelenleg 87 359 Start-számla van az intézménynél, ezeken összesen 17,43 milliárd forintnyi állampapír van. A kincstárat az is segítené elvben, hogy az új szabályok szerint, ha valaki elégedetlen a hitelintézeti szolgáltatóval, és váltani akar, csak a kincstárhoz viheti át a Start-számlát, de ezzel a lehetőséggel is mindössze hétezren éltek eddig, ami azt jelenti, hogy a bankoknál és takarékoknál még mindig körülbelül 160 ezer Start-számla lehet. Elvileg megérné váltani, hiszen a bankok már csak minimális kamatot fizetnek a számlákra, miközben az állam az infláció ütemét 3 százalékponttal meghaladó kamatot adó Babakötvényben helyezi el a megtakarításokat.

A Start-számla program sikere a kincstárnál az elmúlt három év tanulsága szerint leginkább azon múlik, mennyi reklámot kap a Babakötvény. Hogy az értékesítési eredmények mennyire hullámzók, azt jól illusztrálja, hogy 2012 őszén szabályosan lefagyott a program. 2011-ben még a 89 ezer nyilvántartásba vett gyerek közül több mint 41 ezernek nyitottak Start-számlát, 2013-ban, az első államosított évben 93,5 gyerek közült csak 11,2 ezer jövőjéről gondoskodtak így. Az egy forint névértékű Babakötvényt 2013 decemberében indították el nagy reklámkampánnyal kísérve, ez 2014-ben több mint 37 ezer számla nyitásához vezetett. Az idén viszont ismét leült a program, szeptember végéig alig 15 ezer gyerekről gondoskodtak így, ez 44 százalékkal marad el a tavalyitól még annak ellenére is, hogy az idei statisztikát egy technikai adat is javította: márciusban 3800 2013-ban és 2014-ben született állami gondozott gyereknek nyitott az állam Start-számlát.

Fotó: FreeDigitalPhotos