Jump to content

A párunkkal együtt döntünk pénzügyekben

2015. 10. 31. 00:00

A magyarok 90%-a tisztában van azzal, hogy határozott lépésekkel befolyásolhatja saját sorsát, mégis hajlamosak vagyunk halogatni, és legszívesebben a párunkkal együtt döntünk – derül ki az UNIQA Biztosító és a Free Association Research legfrissebb kutatásából. A 800 válaszadó bevonásával elvégzett online felmérés rámutat: életünk legjobb döntésének a gyermekvállalást tartjuk, legnehezebbnek pedig a párkapcsolatok lezárását. Az idősebb korosztály könnyebben és gyorsabban dönt, mint a 30 év alattiak.

Az UNIQA Biztosító és a Free Association Research 2015. október elején elvégzett online villámfelméréséből kiderül, az emberek 90%-a tisztában van azzal, hogy döntéseivel befolyásolhatja élete alakulását, és mindössze 10%-uk állítja azt, hogy a sorsuk eleve elrendelt. A végső szó kimondásában a nem tényszerű dolgok is nagy szerephez jutnak; a nők 60%-a hallgat a szívére és a megérzéseire is.

Bár ez az arány azt mutatja, hogy a magyarok hisznek a személyes felelősségvállalás fontosságában, a napi gyakorlat mégis azt tükrözi, hogy a nehéz döntések előtt halogatunk, kivárunk, és kevésbé általános, hogy gyorsan túllépnénk egy fajsúlyosabb problémán. A felmérésben részt vevők csupán 30%-a dönt spontán, a megérzéseire hallgatva. Míg 30 éves kor alatt többet dilemmázunk, életkorunk előrehaladtával a döntésekhez szükséges idő egyre csökken.

A kutatásból kiderül, hogy az emberek 90%-a került már súlyos döntési helyzetbe magánéletében és munkájában egyaránt. Nem meglepő, hogy nehéz munkahelyi döntésekkel legnagyobb arányban a cégtulajdonosok és a vezető beosztásúak szembesülnek. Meglepő ugyanakkor, hogy a magánéletben elsősorban az 50 év felettiek érzik úgy, hogy sokszor kényszerülnek válaszútra.

A válaszadók 80%-a nem szeret egyedül dönteni, ezért másokat is szívesen bevon egy-egy helyzet megoldásába. Tízből hat magyar a házastársa, partnere segítségével dönt, majd a család és a barátok véleményét kérjük a leggyakrabban. Egyedül dönteni a hölgyek és a 30 évesnél fiatalabbak szeretnek a legkevésbé, míg a férfiak, az idősebbek és a cégvezetők alig támaszkodnak külső véleményre.

Egyéb élethelyzeteinkkel összevetve a legkönnyebbnek a gyermekvállalással kapcsolatos elhatározásunk meghozatalát tartjuk. Utólag értékelve az élet nagy kérdéseit, szintén a gyermekvállalást gondolnánk újra a legkevesebbszer, míg a legsikertelenebb döntéseknek a tanulmányainkkal összefüggő elhatározások tűnnek.

A kutatásba vont legfiatalabb korcsoport számos döntést sokkal nehezebben él meg, mint az idősebbek. Különösen igaz ez a gyermekvállalásra, a tanulmányokkal kapcsolatos döntésekre, és a külföldön történő „új élet" elkezdésre is.

Fotó: FreeDigitaPhotos