Jump to content

Karácsonyra csomagot vár? Akkor jó, ha tud erről!

2015. 11. 16. 00:00

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Magyar Posta Zrt. adatai szerint az e-kereskedelem bővülésével a belföldi futár-, expressz és csomagszolgáltatások (CEP) piaca évente átlagosan 10 százalékot meghaladó mértékben növekszik. A forgalom negyede az év utolsó két hónapjára koncentrálódik.

Tavaly - minden addigi rekordot megdöntve - 13,5 millió belföldi csomagot szállított a Posta, ami 15 százalékos növekedés volt 2013-hoz képest. Idén pedig biztosan új rekord születik, az előzetes várakozások szerint 15 millió darabos csomagvolumennel kalkulál a cég.

E mellett a nemzetközi forgalomban a Magyar Posta által kezelt csomag és árutartalmú regisztrált levél - mely ugyancsak kedvelt továbbítási forma - együttes mennyisége idén megközelíti az 5 milliót.

Ha az áruk az EU-n kívülről (például Kína, USA) érkeznek, azokat vámkezeltetni kell, amelyre - megbízás alapján - a postai szolgáltató vállalkozik. A külföldi csomagokkal kapcsolatos tanácsok a következők:

1. A fuvarlevélen fel kell tüntetni a beérkezett áru pontos megnevezését. Az általános árumegnevezés nem elegendő, helyette pontosan tüntessék fel, mit tartalmaz a csomag.

2. Az interneten cégtől (így webáruházból) megrendelt és az EU-n kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám- és adómentesek, 150 euróig vámmentes, de 27 % áfát fizetni kell, 150 euró fölött pedig az áfa mellett már a vámtarifa szerinti vámot is meg kell fizetni.

3. Az áruvizsgálatkor a NAV röntgenberendezést és speciális keresőkutyát alkalmaz, indokolt esetben pedig az ellenőrzés a postai szolgáltató jelenlétében a csomag kibontásával is történhet, amelyről minden esetben jegyzőkönyv készül.

4. A külföldről érkező áruk vámkezelését és kézbesítési előkészítését a Nemzetközi Posta Kicserélő Központban végzik. A vámkezelést a postai szolgáltató kéri és a NAV az elektronikus árunyilatkozat benyújtását követően egyetlen napon belül elvégzi azt, a fizetendő közterheket pedig a csomag kiszállításakor kell megfizetni.

5. Az EU másik tagállamába küldött csomagot nem kell vámkezeltetni, azonban ha nem EU tagországba küld csomagot és annak értéke az 1000 eurót meghaladja, Egységes Vámáru-nyilatkozat kitöltése kötelező, míg 1000 euró alatt elegendő a postai feladáskor kitöltött fuvarlevél.

6. Az illegális behozatal és kereskedelem megakadályozása érdekében a NAV pénzügyőrei ellenőrzik a kockázatosnak minősített csomagokat, bűncselekmény elkövetésének gyanúja esetén pedig a küldeményt lefoglalják és feljelentést tesznek.

Fotó: FreeDigitalPhotos