Jump to content

Miért ne lehetne kis összeget is kártyával fizetni?

2015. 11. 19. 00:00

Vajon egyes boltokban miért nem lehet a kisebb összegű vásárlásokat bankkártyával kifizetni? Tényleg megtilthatják nekünk a boltosok, hogy ebben az esetben a bankkártyánkat használjuk? A témáról a Péncentrum.hu megkérdezte a bankokat, a kártyatársaságokat és a Magyar Nemzeti Bankot is.

Magyarországon jelenleg nincsen arra vonatkozó jogszabály, ami a kártyás fizetés alsó értékhatárát szabályozná. A gyakorlatban pedig bármekkora összeget ki lehet(ne) fizetni bankkártyával, ahol van kártyaelfogadó terminál.

Ennek ellenére a mai napig találkozhatunk néhány boltban azzal a felirattal, hogy a kártyás fizetés csak egy bizonyos összegű vásárlás felett lehetséges. Ez pedig komoly bosszúságot okozhat azoknak a vásárlóknak, akiknél nincsen készpénz és esetleg csak egy hozzávalóért szaladtak le a boltba.

Mivel erre vonatkozó jogszabály nincsen, ezért a kialakult gyakorlat ellentétes képet mutat. Egyes bankok kifejezetten tiltják, hogy a kereskedők a kártyás vásárlás lehetőségét minimum összeghez kössék, de nem minden bank jár el ugyanígy.

A MasterCard szerint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság állásfoglalása alapján a kereskedő meghatározhatja, hogy csak bizonyos összegű vásárlás felett fogadja el a bankkártyát, de erről előzetesen tájékoztatnia kell azokat, akik vásárolni szeretnének. Ha a kártyabirtokos nem elégedett ezzel az eljárással, kifogásait jelezheti a kártyakibocsátó bankjának. Az általunk megkérdezett bankok azonban ezzel kapcsolatban egészen mást mondtak:

A CIB Bank például az üzletszabályzatában határozza meg, hogy a kereskedő nem kötheti a kártyás fizetést minimum vagy maximum összeghez, a kártyás fizetést a vásárlási értéktől függetlenül köteles elfogadni. Az üzletszabályzatuk azt is tartalmazza, hogy a kereskedő a kártyás fizetésért díjat, költséget és egyéb fizetési kötelezettséget nem számíthat fel.

Az OTP Banknál szintén tiltják, hogy a kereskedők a kártyás vásárlás lehetőségét minimum összeghez kössék és azt is hozzátették, hogy az érintéssel történő fizetés eredetileg kifejezetten a kis összegű vásárlások gyors lebonyolítására találták ki, és vezették be a bankok.

A kártyás fizetés alsó értékhatárát alapvetően a kereskedők és a kereskedőknek kártyaelfogadói szolgáltatást nyújtó pénzforgalmi szolgáltatók közötti szerződések valamint a kártyatársaságok szabályai határozzák meg - tudta meg a Pénzcentrum a Magyar Nemzeti Bank (MNB) válaszából. Ezért, ha ilyen esettel találkozunk a boltban, akkor nem lehetünk biztosak abban, hogy a kereskedő hibázott. Ilyenkor vagy elfogadjuk ezt és a kisebb összeget kifizetjük készpénzben, vagy ha nem vagyunk elégedettek, akkor a kártyánkat kibocsátó banknál tudjuk ezt jelezni.

Fotó: FreeDigitalPhotos