Jump to content

Tovább kitart a fizetés a háztartásoknál

2016. 01. 06. 00:00

A tavaly év elejinek alig több mint a századára esett tavaly a lakosság átlagos devizahitel-tartozása, így a folyószámlák mínusza is egyre csökken.

November végére gyakorlatilag eltűntek a devizahitelek a hazai háztartásokból. A jegybank adatai szerint mindössze 58,4 milliárd forintnyi külföldi pénznemben lévő kölcsön maradt a lakosságnál, háztartásonként alig több mint 14 ezer forintra csökkent a devizahitel-tartozás. Az év elején egy átlagos család még csaknem egymillió forintnyi devizahitellel rendelkezett. A változás fő oka a forintosítás volt, a jelzáloghiteleknél az átváltás oroszlánrészét február végére, a többi hitelnél pedig november végére zárták le a hitelintézetek.

Autóhitelből forintosítottak többet, a devizaalapú gépjárműhitelek állománya november végén mindössze 7,7 milliárd forint volt, holott egy hónappal korábban még a 95 milliárd forintot is meghaladta. Ebben persze kizárólag a hitelek vannak benne, a lízingekről – amelyek volumene hasonló nagyságrendű lehet – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatokat még nem közölt. Devizás személyi hitel korábban sem volt sok, a gyorsan zsugorodó állomány október végére a 10 milliárd forintot sem érte el, november végére ebből csupán 3,4 milliárd forintnyi maradt.

A lakosság továbbra is nettó törlesztő, novemberben több mint 40 milliárd forinttal fizetett vissza több hitelt annál, amit felvett. Az is hozzájárulhatott a hitelállomány csökkenéséhez, hogy a svájci frank alapú személyi és autóhiteleket – legalábbis a nem lejárt tartozásokat – a piacinál körülbelül 10 százalékkal kedvezőbb árfolyamon váltották át forintra a bankok. A háztartásoknak így november végére kevesebb mint 6 ezer milliárd forintnyi hitelállományuk maradt, ami kilencéves mélypontot jelent - írta a Világgazdaság.

Január végén még több mint 7100 milliárd forint volt a lakosság hitelállománya, amiben szerepet játszott az is, hogy akkor még magas volt a svájcifrank-alapú jelzáloghitelek állománya, és a frank árfolyama éppen január közepén szállt el. A forintosítás azonban a 2014. novemberi árfolyamon történt meg, így a családok adóssága nagyot mérséklődött. Január végén egy átlagos háztartás még több mint 1,73 millió forintnyi hitelintézeti tartozással rendelkezett, ez november végére 1,45 millióra apadt. Bár forintalapú lakáshitelből egyre többet vesz fel a lakosság, a lakáshitelek állománya még mindig csökken, alig haladja meg a 3 ezer milliárd forintot.

A terhek enyhülését jelzi, hogy a fizetések tovább kitartanak, és a folyószámlák egyre kevésbé kerülnek mínuszba a hónap végére. A folyószámlahitelek állománya korábban folyamatosan nőtt, és 460 milliárd forinton tetőzött, majd 440-450 milliárd forint körül stabilizálódott 2014-ben. Tavaly viszont megindult a leépülés: körülbelül 10 százalékkal esett vissza a folyószámlahitelek volumene. Egy átlagos háztartás azonban még így is csaknem 100 ezer forintos mínusszal zárja a hónapot Magyarországon.

Fotó: FreeDigitalPhotos