Jump to content

Válság előtti szinten a lakásárak

2016. 02. 07. 16:51

A lakásárak lassan elérik a válság előtti szintet, a lakásvásárlók jelenleg a 2008 végén, 2009 elején tapasztalható árakkal szembesülhetnek, a különbség már csak csupán 3,5 százalékos a 2008-as csúcshoz képest – derül ki az FHB lakásárindexének adataiból, melyet a VG.hu idézett. A felívelés kezdete óta eltelt másfél évben – 2014 áprilisától 2015. szeptember végéig – a lakóingatlanok nominálisan és reálértelemben is körülbelül 25,8 százalékkal drágultak.

Az árak növekedése 2014 második negyedévétől kezdve folyamatos, a drágulás mértéke azonban fokozatosan mérséklődik.Tavaly az első negyedévben még több mint 7 százalékos áremelkedés volt tetten érhető, a másodikban 3,9 százalékos, míg a harmadik három hónapban 2,9 százalékkal mentek fel az árak. (Az FHB piaci elemzői azonban hozzáteszik, hogy az első három hónap kimagasló eredménye részben azzal is magyarázható, hogy az index összeállításakor a Nemzeti Eszközkezelő által végrehajtott tranzakciók kikerültek az adatbázisból.)

A lakásépítések azonban sok helyen még nem indultak be: tavaly január és szeptember között összesen 8616 építési engedélyt adtak ki, ez ezerrel haladta meg az előző évi számot. A 24 százalékos növekedés ellenére az építési engedélyek száma továbbra is messze elmarad a válság előtti szinttől. Az átadott lakások száma csökkent: az év első kilenc hónapjában 4657 új lakás készült el, míg 2014 azonos időszakában 5144. Pozitív viszont, hogy a csökkenés ellenére a használatbavételi engedélyek száma nem süllyedt vissza a 2013-as mélypontra.

A lakáspiaci felívelést támogatja a lakáshitelezés is, amely továbbra is jelentős bővülést mutat. A tavalyi harmadik negyedévben a kihelyezett forintlakáshitelek értéke meghaladta a 110 milliárd forintot, ez a második negyedévhez képest 43,5 százalékos bővülést jelentett. Ebben az országos eredményben nagy szerepe volt a szeptembernek, e hónapban a banki kihelyezések meghaladták a 40 milliárd forintot.

(Forrás: Fotó: FreeDigitalPhotos)