Jump to content

Történelmi csúcson a lakosság vagyona

2016. 02. 18. 19:37

Eddig még soha nem volt példa arra, hogy minden magyar lakosra hárommillió forintnyi pénzügyi megtakarítás jusson. Most pedig megtörtént a "csoda": a lakosság nettó pénzügyi vagyona – a megtakarítások és a kötelezettségek különbsége – a jegybanki statisztikák szerint 32 490,9 milliárd forintot ért el decemberben, amely 13,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A háztartások pénzügyi eszközeinek mennyisége 7,9 százalékkal emelkedett egy év alatt, és szintén új csúcsot, 40 581,8 milliárd forintot ért el. A megtakarítások összetétele viszont láthatóan nem minden szempontból alakul ideálisan. A jegybank adatai szerint például a készpénz mennyiségének növekedése volt tavaly is az egyik leggyorsabb ütemű a lakosságnál: decemberben már 3765,4 milliárd forintnak megfelelő forintot és valutát tartottak otthon a háztartások, amely nagyjából egyötödével magasabb a 2014 végi mennyiségnél.

Ugyan a betéteknél is izmos volt látszólag a növekedés – a 7781,5 milliárdos állomány 11,8 százalékos éves bővülést tükrözött –, ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezek jelentős része számlapénzben, vagyis lekötetlenül pihen – írta a vg.hu. A növekedéshez hozzájárult a devizabetétek mennyiségének folyamatos emelkedése is, ami a külföldön dolgozó magyar munkavállalók számának növekedésével lehet összefüggésben.

A készpénz és a betétek mellett jelenleg egyértelműen az állampapírok számítanak a lakossági megtakarítási portfólió meghatározó elemének. Az állam által kibocsátott értékpapírokból december végén már közel 3200 milliárd forintnyit tartottak számláikon a háztartások, ez 35,6 százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbi állapothoz képest. Az állampapírok diadalmenete persze kevéssé meglepő annak tükrében, hogy árazásuk a betétekhez képest jóval kedvezőbb.

Jóval szerényebb – alig több mint egyszázalékos – bővülés jött össze ugyanakkor a befektetési jegyeknél, amely mennyiség valamivel 4100 milliárd forint fölött mozgott decemberben. A biztosításoknál is viszonylag alacsony, két százalékos volt a növekedés, a nyugdíjpénztári megtakarítások mennyisége pedig 5,3 százalékkal emelkedett.

Amellett viszont, hogy a lakosság jelentősen növelte megtakarításait, a tartozásai is gyors ütemben fogytak. Ennek egyik oka a javuló, de változatlanul alacsony szinten álló hitelfelvételi kedv, ám jelentősen hozzájárult a kötelezettségek olvadásához a devizahiteles elszámolás, illetve a forintosítás is. Idén változatlanul az állampapírok és az alapok uralhatják a megtakarítási piacot, markáns készpénz- és számlapénzarány mellett.

(Forrás: Fotó: FreeDigitalPhotos)