Jump to content

Optimistábbak lettek a magyarok

2016. 03. 03. 20:08

Idén januárban újra a 2014-es év elején mért szintet érte el a magyarok optimizmusa. Míg a tavaly januári mélyponton a megkérdezettek több mint fele volt pesszimista az ország gazdasági kilátásait illetően, idén újra csupán a magyarok harmada látja borúsan a helyzetet – derül ki a Tárki 2014 és 2016 közötti adatfelvételéből.

Látható, hogy míg 2014. január és 2015. január között drasztikusan csökkent azok aránya, akik optimistán látják a gazdasági helyzetet, s megnőtt a pesszimisták aránya, addig 2016 januárjára a csökkenés emelkedésbe fordult át, és újra "csak" minden harmadik válaszadó látja borúsan az ország gazdasági kilátásait

 Két olyan társadalmi csoport van, amelyekben az elmúlt két évben bekövetkezett változások a trendtől eltérően zajlottak le: míg a diplomások és a szakképzettek esetében az optimizmus emelkedése meredekebb volt, addig az érettségizettek körében kevésbé, a legfeljebb általános iskolai végzettséget szerzettek körében pedig szinte egyáltalán nem volt érzékelhető az optimizmus emelkedése.

A lakosság szubjektív értékelése alapján "nyertesekre" és "vesztesekre" osztható az ország, mely két csoport politikai viselkedés alapján is markánsan eltér. Most ezt a kettéosztottságot dinamikájában is láthatjuk: a Fidesz–KDNP – zömmel "nyertes" – szavazótábora egyre pozitívabban látja az ország gazdasági helyzetét, ami a pártszimpátia többi csoportja esetében csak alig érzékelhető.

 

Fotó: FreeDigitalPhotos

(Forrás: VG.hu)