Jump to content

Pocsék adósok vagyunk: ennyi mindent nem fizetünk

2016. 04. 11. 17:30

A KHR listán (korábbi nevén BAR lista) közel 1,8 millió eset szerepel (egy emberhez sokszor több eset is tartozik), azaz meglehetősen sokan nemcsak késnek a fizetéssel, hanem legalább 90 napja legalább a minimálbérrel elmaradtak tartozásuk kifizetésekor.

A NAV egyre szigorodó szankciói úgy tűnik megtették hatásukat: az adókkal csak kis arányban késnek az emberek. Az oktatási költségek és a lakbér szintén azok a tartozások, melyekre jobban figyelnek az emberek, mivel még itt is csak az érintett megkérdezettek kevesebb, mint 6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy késik ezekkel a tételekkel.

Az Intrum Justitia nemzetközi pénzügyi szolgáltató Európai Fogyasztói Fizetési Jelentéséből kiderül: az érintettek legnagyobb része – 10 százalék felett – nyilatkozta azt, hogy jelzáloghiteleiket, egyéb hiteleiket, mobiltelefonjukat és közlekedési bírságukat nem szokták határidőben befizetni.

Az okok között szerepelhet, hogy ezen tartozások sokszor nagyobb összegek és ezért nem férnek bele már a családi költségvetésbe. Sok esetben az is előfordul, hogy az érintettek arra számítanak, hogy a mobilszolgáltatók nem tesznek majd lépéseket a tartozások behajtására, illetve arra várnak, hogy hiteleik törlesztésében külső beavatkozással valamilyen kedvező fordulat történik.

Persze akik kivárnak, vagy nem kommunikálnak tartozásukkal kapcsolatban, később meglepődnek azon, ha ki nem fizetett tartozásuk a jogi költségeik miatt jelentősen megnő, vagy esetleg KHR (korábbi nevén BAR-) listára kerülnek.

Remélhetőleg a hitelek átstrukturálása, a forintosítás hosszabb távú hatásai javítani fognak a helyzeten - írja az Intrum Justitia.

A bankokat és az adósokat asztalhoz ültetnék

Mivel rengeteg jelzálogadósnak okoz gondot a törlesztőrészletek megfizetése, a jegybank nemrég minden egyes nem teljesítő adóssal való egyedi megoldáskeresésre, az adós fizetőképességének helyreállítása érdekében közvetlen – adós és bank közötti – párbeszédre hívta fel a bankokat.

(Forrás: privatbankar.hu /Kép forrása: FreeDigitalPhotos)