Jump to content

Van felesleges két milliója? Fektesse garázsba!

2016. 06. 07. 17:04

A nagyobb városok központjában folyamatos kihívást jelent a megfelelő parkolóhely megtalálása. Nincs ez másként Budapesten sem, ahol a szűkebb, sokszor egyirányú belvárosi utcákban gyakran hosszú percekig kell körözni, amíg végre sikerül az autóval leparkolni. Éppen ezért nagy kincs, ha valakinek garázs van a tulajdonában, mivel így nem csak a saját autóját tudhatja biztonságban, hanem a garázs bérbeadásával akár kiemelkedően magas hozamokra is szert tud tenni.

Az utóbbi időben a befektetők többsége a lakáspiacra koncentrálva keresi a legjobb vételi lehetőségeket. Az ingatlanpiacnak van azonban egy másik, sokkal kisebb szegmense is, ahol akár a lakáspiacinál magasabb hozamok is elérhetők, ez pedig a parkolóhelyek és garázsok piaca. Az ország egészéhez hasonlóan Budapesten is egyre több autó kerül forgalomba, ami a parkolóhelyek felértékelődését hozza magával.

A belvárosban különösen nehéz helyzetben vannak az autótulajdonosok, mivel a sok régi épülethez az építésük idején még egyáltalán nem terveztek autóbeállót, így az ott lakók kénytelenek a korlátozottan rendelkezésre álló utcai helyek közül választani. Mindez a parkolóhelyek folyamatos drágulását eredményezi. Jól mutatja ezt a következő ábra, amin a budapesti kerületek átlagos garázsainak eladási árait látjuk. Szinte nincs olyan kerület ahol az elmúlt két évben ne emelkedtek volna akár 20-30 százalékkal is a garázsok árai.

A garázsnak, mint befektetésnek számos előnye lehet a lakásokkal szemben. Egyrészt kisebb értéket képvisel, így könnyebb hozzájutni mint egy lakáshoz, másrészt a bérbeadás során szinte egyáltalán nem kell amortizációval számolni, különösen ha teremgarázs beállóról van szó. A megfelelő elhelyezkedés mellett a bérbeadhatósága is legalább olyan kedvező lehet, mint egy lakásnak és akár magasabb hozamokat is el lehet érni vele.

(Forrás: portfolio.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)