Jump to content

Az államtól várjuk a segítséget, de megélni nem fogunk belőle

2016. 10. 26. 19:50

Sok fiatal gondol már most a nyugdíjas éveire és időben elkezdik az öngondoskodást. Azonban vannak, akik az állami segítségben bíznak, holott tudják, hogy amit nyugdíjasként kapnak majd, abból nem lehet megélni, Nagy az ellentmondás abban, ahogyan a magyarok az öngondoskodásról vélekednek.

Az OTP Öngondoskodási Index eredményeiből kiderül, hogy tavaly óta jelentősen nőtt azok aránya, akiknek van banki, pénzpiaci megtakarítása, és még többen vannak a pénzügyi öngondoskodási tervekkel rendelkezők.

Mibe tesszük a pénzünket?

A mostani mérés alapján a legnépszerűbb öngondoskodási termékek, mint az életbiztosítás, a lakástakarék, az egészség- és önkéntes nyugdíjpénztár, valamint a betegségre kötött biztosítások mindegyike növelni tudta részesedését, ellentétben a lekötött betéttel, ami az alacsony kamatkörnyezet miatt jelentősen veszített népszerűségéből. A pörgő ingatlanpiac, a várható magas hozam és a kis kockázat miatt a lakástakarék is egyre népszerűbb megtakarítási termék Magyarországon.

Az emberek harmada otthon tartja a pénzét, a nyilvánvaló biztonsági kockázatok ellenére is. Ennek egyik oka, az alacsony kamat. Sokan gondolják úgy, hogy jelentős hozamot csak nagyobb megtakarításon, vagy nagyobb kockázatvállalás mellett lehet realizálni, ezért a kisebb összegeket inkább kéznél tartják.

Kevesek engedhetik meg maguknak a magánegészségügyi ellátást

Az emberek közel fele gondolja úgy, hogy az állami egészségügyi ellátás mellett hasznos lenne igénybe venni magánegészségügyi ellátást is. Az állami egészségügyben elsősorban a hosszú várólistákkal, a nem megfelelő kezeléssel és felszereltséggel elégedetlenek a megkérdezetteket. Az emberek ötöde szerint, ha már egyszer fizet, akkor azt hálapénz helyett fordíthatná magánellátásra is. Ami visszatartja őket a magánszolgáltatások igénybe vételétől, az a vélt vagy valós drágaság.

Majd az állam eltart

A megkérdezettek közel háromnegyede kiszámíthatatlannak tartja pénzügyileg a jövőjét. A megkérdezettek 73 százaléka gondolja úgy, hogy az állam feladata a tisztes időskor megteremtése. Paradox ez az állapot, hiszen miközben tíz emberből hét arra számít, hogy nem lesz elég az állami nyugdíj, mégis jelentős részük abból akar megélni. Az emberek egyszerűen arra számítanak: majd az állam megoldja helyettük.

(Forrás: penzugyguru.hu; privatbankar.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)