Jump to content

Kamu webshopok verik át a vásárlókat

2016. 12. 17. 13:13




Nem csak hétköznapokon, de karácsonykor is a legkényelmesebb megoldás az online ajándékrendelés. Fotelből, sorbanállás és idegeskedés nélkül intézhetjük el a vásárlást, azonban van néhány dolog, amelyre érdemes figyelni, ha nem szeretnénk csalók áldozatai lenni. Van néhány egyszerű lépés, amivel ezt kivédhetjük.

Nézük meg az URL-t

A weboldal címe és a banki kapcsolata is árulkodó lehet, hogy kamu portállal van-e dolgunk: a megbízható, titkosított csatornát és tanúsítványt használó weboldalak https:// jelekkel kezdődnek. Amennyiben ez hiányzik, vagy ha a feliratot egy kis, piros vonallal áthúzott dobozka követi a böngészőben, az azt jelenti, hogy az oldal nem megbízható, így ugyanis jó eséllyel csak adathalászok várnak minket a felület másik végén.

Magyarországon számos webáruház leszerződött valamelyik banki szolgáltatóval, így ezek a fizetőhelyek biztonságosnak tekinthetők. Fontos ugyanakkor, hogy ezekből a felületekből is léteznek már másolatok: ha a banki oldal bármi más adatot kér, mint ami a bankkártyánkon szerepel (név, kártyaszám, lejárati dátum, titkos kód), például PIN-kódot vagy lakcímet, úgy ismét érdemes gyanút fogni.

Mi a teendő, ha meglopnak?

Abban az esetben, ha valamilyen oknál fogva mégis visszaélés áldozatai lettünk, az első és legfontosabb, hogy azonnal tiltsuk le a bankkártyát. Az esetet jelezzük a bankunk felé. Amennyiben valaki jogtalanul használta a kártyánkat, úgy ismeretlen tettes ellen kell feljelentést tennünk a rendőrségen, ők összegyűjtik a szükséges adatokat és lefolytatják a nyomozást.

(Forrás: penzugyguru.hu; privatbankar.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)