Jump to content

A sikeres elhelyezkedés kulcsa a gyakorlatorientált képzés

2017. 05. 25. 21:26Sok frissen végzett diáknak a nyárral együtt elkezdődik az álláskeresés is. Aki nincs abban a szerencsés helyzetben, hogy visszavárják a gyakorlati helyére, annak általában az első munkahely megtalálása nem lesz egyszerű feladat. A legtöbb álláshirdetésben kikötés a tapasztalat, kérdés azonban, hogyan szerezhetünk tapasztalatot frissen végzett szakemberként?

A munkaerőpiaci elvárásoknak nehéz megfelelni, ha még meg sem száradt a tinta az oklevelünkön, hiszen a papír megléte önmagában nem feltételezi, hogy képesek vagyunk alkalmazni a tudásunkat a munka világában. Tóth Réka, a Perfekt oktatási szakértője szerint érdemes elvégezni egy szakirányú OKJ-s képzést az egyetemi évek alatt vagy akár megkezdésük előtt. A gyakorlatorientált oktatás remekül kiegészítheti elméleti tudásunkat, így már a képzés végén elmondhatjuk, hogy szereztünk tapasztalatot a munkavégzésben.

Az OKJ-s képzések az alapvető elméleti ismeretek mellett a jól hasznosítható gyakorlati oktatásra is nagy hangsúlyt helyeznek. A legkifizetődőbb, ha olyan oktatóktól tanulhatunk, akik maguk is a tanított tárgyuk szakterületén dolgozó szakemberek, így az elméleti tudást a mindennapi tapasztalataikkal tudják továbbadni.

Az oktatási szakértő szerint az OKJ-s képzések nagy előnye, hogy rugalmas képzési idő alatt sajátíthatjuk el a választott szakma alapjait és gyakorlati tapasztalatot is szerezhetünk. Például a pénzügyi, társadalombiztosítási, illetve bérügyi képzéseknél már gyakran arra is lehetőség van, hogy szélesebb körben használt könyvelő, bérszámfejtő programokon sajátítsák el a résztvevők a szakmát, amelyre később hivatkozhatnak is álláskereséskor.

(Forrás: penzugyguru.hu; pr7; perfekt.hu; kép: pixabay.com)