Jump to content

Mihez kezdj a talált pénzzel?

2017. 06. 07. 19:30

Amikor pénzt találunk, azt gondoljuk, hogy milyen szerencsések vagyunk, pedig bajba, sőt, börtönbe is kerülhetünk miatta!

A megtalált pénzt, pénztárcát, órát, ékszert, stb. kötelesek vagyunk a tulajdonosának, vagy a dolog átvételére jogosult személynek, személyzetnek átadni. Amennyiben az utcán találunk valamit, a megtalálás helyszínéhez tartozó illetékes jegyzőnél kell azt leadnunk. Minderre 8 napunk van. Amennyiben ezt elmulasztjuk, 50 ezer forintos értékig szabálysértést, afelett bűncselekményt követünk el.

A büntető törvénykönyv szerint akár egy év börtönnel is sújtható az a személy, aki a véletlenül hozzá került dolgot nyolc napon belül nem szolgáltatja vissza.

Ha az elhagyott dolgot étteremben, metrón vagy egy kiállításon találjuk meg, azt a hely üzemeltetőjének vagy alkalmazottjának kell leadnunk. Ezután, amennyiben kiderül, hogy ki a tulajdonos, visszakerül hozzá, ha nem derül ki, kihez tartozik az elveszett tárgy, úgy az államkasszába kerül.

Ha úgy döntünk, hogy a talált tárgyat megtartanánk, ezt az illetékes jegyzőnek jelezni kell. Amennyiben nem sikerül a jogos tulajdonost megtalálni, vagy nem jelentkezik az elveszett holmiért, a jegyző 3 hónap után a megtalálónak juttatja.

(Forrás: penzugyguru.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)