Jump to content

A legjobb, ha a külföldi utazás előtt egyeztetünk a bankunkkal

2017. 06. 25. 16:00Egyre több magyar kevés készpénzzel és a bankkártyájával indul külföldre nyaralni. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az idei év első három hónapjában drasztikusan megugrott a hazai kibocsátású bankkártyákkal külföldön elköltött összeg, ugyanakkor a külföldi bankkártyás készpénzfelvétel összege visszaesett.

Az elmúlt hónapok eseményei miatt történt néhány változás, ami a bankkártyahasználatot illeti. Az Egyesült Államokban, de más országokban is előfordulhat, hogy autóbérlés, illetve szállodai szoba foglalásakor a kaució biztosításához a hotelek vagy az autókölcsönzők ragaszkodnak ahhoz, hogy a szolgáltatást igénybe vevő hitelkártyával rendelkezzen.

De más országokban is előfordulhatnak eltérések, ami a kártyahasználatot illeti. Általános tanácsként elmondható, hogy külföldi utazásunk előtt érdemes a bankunknál bejelenteni, hogy utazni készülünk – ez döntően az Európán túli utazásokkor ajánlatos. A banki csalást megelőző monitoringrendszerek ugyanis a szokásostól eltérőnek jelezhetik azt, ha az eddig csak hazánkban tranzaktáló kártya hirtelen mondjuk Tunéziában jelenik meg, s adott esetben letilthatják az adott tranzakciót, vagy – ez is gyakori – telefonon igyekeznek utolérni a tulajdonost, arról érdeklődve, hogy valóban ő használta-e a kártyát.

Nem árt a következőkre is odafigyelni: több kedvelt nyári uniós célországban – Horvátország, Olaszország, Franciaország – szakaszos autópálya-fizetés van. Ha ezeket a tételeket ugyanazzal a bankkártyával fizetjük, előfordulhat, hogy a bankunk letiltja a kártyánkat – a sok kis összegű fizetéssel is kimeríthetjük az egy napon belül bonyolítható tranzakciók számát. Ilyenkor az adott kártyát általában 24 órára zárolják, ezen időszakon belül nem, vagy csak a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül lehet feloldani a tiltást. Ezt a kellemetlenséget megelőzhetjük, ha előzetesen a napi tranzakciószám limitjét – ami 10-20 lehet banktól függően – az utazás előtt magasabbra állítjuk.

(Forrás: penzugyguru.hu; vg.hu; kép: pixabay.com)