Jump to content

Az FHB elnyerte a fogyasztóbarát lakáshitel minősítést

2017. 06. 26. 11:50


Az FHB Kereskedelmi Bank lakáshitele - a pályázók közül elsőként - elnyerte a minősített fogyasztóbarát lakáshitel címet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pályázatán - közölte az FHB.

A fogyasztóbarát hitelek július elejétől már igényelhetőek a bank fiókjaiban. Az fhb.hu honlapon működő kalkulátorokon is júliustól lesznek elérhetőek az új termékek.

A hitelintézet beszámolt arról is, hogy a Takarékbank a Takarék csoporthoz tartozó mind a 49 takarékszövetkezet nevében beadta pályázati anyagát az MNB-hez, így a közeljövőben várhatóan a bankcsoport minden tagjánál elérhetővé válnak a fogyasztóbarát minősítésű lakáshitelek. Az FHB Kereskedelmi Bank a Takarék csoport kereskedelmi bankja.

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa május közepén határozta meg a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek főbb jellemzőit. Ezek szerint e hitelek kamatfelára nem haladhatja meg a 350 bázispontot, a folyósításig felmerülő díjak és költségek pedig maximáltak. A folyósítási díj legfeljebb a hitelösszeg 0,75 százaléka, de maximum 150 ezer forint lehet. Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, a lakástakarék-pénztári betétből pedig az előtörlesztés a szerződés szerint elérhető megtakarítás és a hozzá kapcsolódó állami támogatás mértékéig díjmentes. A hitelbírálat határideje az értékbecslés rendelkezésre állását követően 15 munkanap.     

A bankok június elsejétől pályázhatnak a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek nyújtására. A fogyasztók tájékozódását ősztől jegybanki online összehasonlító weboldal is támogatja majd. A jegybank arra számít, a jövőben csökkennek a lakáshitelek kamatai, kisebb lesz a hiteldíj. Mindez élénkítheti a bankok közötti versenyt, ösztönözheti a hitelkiváltásokat és erősítheti a fogyasztói bizalmat is. Az MNB pénzügyi stabilitási és fogyasztóvédelmi szempontból is fontosnak tartja, hogy a lakáshitelek piacán élénk verseny alakuljon ki. A jegybank szerint nemzetközi összehasonlításban is magasak a hazai átlagos kamatfelárak, és a hitelkiváltások alacsony aránya alapján indokolt a versenyélénkítő eszközök alkalmazása.

Az MNB arra számít, hogy a nagyfokú érdeklődés alapján további hitelintézet nyújthatja be pályázatát a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek forgalmazására, így ezek a termékek széles körben elérhetővé válhatnak a fogyasztók számára.

(Forrás: penzugyguru.hu; mti.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)