Jump to content

Bankkártyával kapcsolatos nyaralási tippek

2017. 07. 14. 12:48

Ma már nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, ha a nyaralási költőpénzt valutában tartjuk magunknál. Nyilván szükségünk lesz némi készpénzre, de bankkártyával gyorsan, egyszerűen és kényelmesen tudunk fizetni külföldön is. Milyen praktikákkal tudjuk gondtalanná tenni a nyaralást, ha a bankkártyahasználat mellett döntünk?

1. KÉSZÜLJÖN FEL
Készítsen listát azokról a bankkártyákról, amelyeket magával visz az utazásra, és jegyezze fel a kibocsátó bankok telefonszámát a telefonjába arra az esetre, ha le kellene tiltani a kártyáját.
 
2. ÜGYELJEN PIN KÓDJA BIZTONSÁGÁRA
Soha ne írja le papírra a PIN kódját, és ne tárolja a bankkártyája közelében.

3. HOZZA KI A LEGTÖBBET A BANKKÁRTYÁJÁBÓL
Ismerje meg a bankkártyához kapcsolódó szolgáltatásokat és biztosításokat! Kártyájához olyan baleset- és utasbiztosítás, valamint szabadidős szolgáltatások is tartozhatnak, amelyek jól jöhetnek utazás során. Érdeklődjön a kártyakibocsátó banknál!
 
4. ÉRTESÜLJÖN SMS-BEN A BANKKÁRTYÁS TRANZAKCIÓKRÓL
Igényeljen bankjától SMS-szolgáltatást, amelynek keretében kártyás tranzakcióiról értesítést küldenek Önnek. Így mindig figyelemmel követheti pénze mozgását, s illetéktelen kártyahasználat esetén azonnal letilthatja bankkártyáját.
 
5. ŐRIZZE MEG A BIZONYLATOKAT
Őrizze meg a kártyás vásárlásokról szóló bizonylatokat, így amikor hazatér, ellenőrizni tudja a bankszámlakivonatán, hogy a megfelelő összegeket számították-e fel.
Élvezze a nyaralást Mastercard, illetve Maestro kártyájával!
 
6. TÁJÉKOZÓDJON AZ ALKALMAZOTT ÁRFOLYAMOKRÓL
A külföldi kártyás fizetésnél, illetve készpénzfelvételnél az adott napon alkalmazott devizaátváltási árfolyamokról, valamint az SMS szolgáltatás díjáról és külföldi kártyahasználat esetleges költségeirôl minden esetben elôzetesen tájékozódjon kártyakibocsátó bankjánál.

(Forrás: penzugyguru.hu; kép: pixabay.com)