Jump to content

Takarékoskodni tanít a CIB

2017. 10. 05. 17:18

A magyar lakosság nagyobbik fele tisztában van a rendszeres megtakarítás és a takarékosságra nevelés fontosságával. Ötből négy szülő jellemzően 11-12 éves kortól heti rendszerességgel ad zsebpénzt a gyerekének és 77 százalékuk úgy gondolja, hogy ezzel könnyebben megtanulható a pénz kezelése. A CIB Bank új edukációs programja ehhez nyújt segítséget és támogatást.

Készült egy felmérés, amely szerint a megkérdezettek 24 százalékának sikerült növelnie megtakarítását az elmúlt 2-3 évben, és ezt a többségük (56%) nagyon jelentős előrelépésnek tartja. Kiderül továbbá, hogy a pénzügyi nevelés kapcsán a lakosság kétharmada úgy látja, az edukáció leginkább a szülők felelőssége, és tisztában vannak a korai pénzügyi nevelés jelentőségével is. A 10-14 éves gyereket nevelő szülők 86 százaléka jellemzően heti rendszerességgel ad zsebpénzt, melyek átlagos értéke a felmérés szerint heti 1100 forint. A zsebpénzt egyértelműen a napi apróbb kiadások fedezésére kapják a gyerekek: iskolai büfében való vásárlásra, szórakozásra, mozira, hobbihoz és sportoláshoz szükséges kisebb dolgok megvásárlására.

Edukációs programot indít a CIB

Meglepő módon az iskolák szerepét nem helyezik előtérbe, csupán a szülők kilenc százaléka nyilatkozott úgy, hogy az oktatási intézmények feladata, hogy a gyerekek megtanuljanak felelősen bánni a pénzzel.

A CIB Bank új, a Takarékossági Világnap alkalmából elindított edukációs programja keretében októberben országszerte több mint ötven iskolát keresnek fel a pénzintézet fiókvezetői, hogy a 10-15 éves korosztály számára egy rendhagyó osztályfőnöki órán játékos, kreatív formában hívják fel a figyelmet a megtakarítási fontosságára. Az órán az osztálynak különböző feladatokon keresztül kell összegyűjtenie a pénzt a közösen megszavazott célra pl. egy osztálykirándulás.

hirado.hu

(Forrás: penzugyguru.hu; hirado.hu; pixabay.com)