Jump to content

Végrehajtható-e nyugdíj és a rokkantsági járandóság?

2018. 01. 24. 18:55

Gyakran előfordul, hogy egy magánszemély eladósodik, aminek egyenes következménye lehet, hogy jövedelmét, illetve vagyontárgyait végrehajtási eljárás alá vonják. Azt azonban kevesen tudják, végrehajtható-e nyugdíj és a megváltozott munkaképességűek ellátásai.

A végrehajtási szabályok értelmében az adós, azaz akinek vagyona, jövedelme estében a végrehajtási eljárás folyik, társadalombiztosítási nyugellátásából, korhatár előtti ellátásából, szolgálati járandóságából, táncművészeti életjáradékából és átmeneti bányászjáradékából legfeljebb 33 százalékot lehet levonni. Ez azonban csak az általános szabály, ugyanis bizonyos esetekben a levonás magasabb is lehet – írta a Kamaraonline.hu-n Rátkai Ildikó ügyvéd.

Közölte, a végrehajtási törvény értelmében a levonás a nyugellátásnak legfeljebb ötven százalékáig terjedhet gyermektartásdíj, illetve jogalap nélkül felvett nyugellátás esetében. Több letiltás esetén a levonás szintén a nyugellátásnak legfeljebb ötven százalékáig terjedhet.

Az ügyvéd kiemelte, hasonlóan alakul a végrehajtás szabálya, amennyiben az adós valamely megváltozott munkaképességű személyeket megillető járandóságban részesül (rehabilitációs ellátás vagy rokkantsági ellátás, valamint kivételes rokkantsági ellátás).

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiból – a nyugdíjhoz hasonlóan – legfeljebb 33 százalékot lehet levonni. Azonban a levonás az ellátás legfeljebb ötven százalékáig terjedhet gyermektartásdíj és a megváltozott munkaképességű személyeknek járó, jogalap nélkül felvett ellátás esetében. Több letiltás esetén szintén irányadó az a szabály, hogy a levonás a megváltozott munkaképességű személy ellátásaiból ellátásának legfeljebb ötven százalékáig terjedhet.

(Forrás: penzugyguru.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)