Jump to content

Tovább kell bővíteni a Kárpát-medencei gazdasági együttműködést

2018. 03. 12. 16:55

A kormány célja, hogy a Kárpát-medencében olyan gazdasági tér alakuljon a befektetések és üzleti kapcsolatok erősítése révén, amely belátható időn belül eléri a nyugat-európai országok gazdasági integrációjának szintjét – jelentette ki Varga Mihály a Kárpát-medencei Gazdasági Konferencián és Kiállításon.

A béremelésre és adócsökkentésre épülő gazdaságpolitikánk eredményes volt, olyan bővülést ért el a magyar gazdaság az elmúlt időszakban, amelynek köszönhetően Magyarország újra felzárkózott a közép-európai országok teljesítményéhez – fogalmazott Varga Mihály a Kárpát-medencei Gazdasági Konferencián és Kiállításon. Mint mondta, a kormány célja, hogy a Kárpát-medencében olyan gazdasági tér alakuljon a befektetések és üzleti kapcsolatok erősítése révén, amely belátható időn belül eléri a nyugat-európai országok gazdasági integrációjának szintjét.

A tárcavezető az elmúlt időszak eredményeiről szólva elmondta: a kormány intézkedéseinek köszönhetően az ország külső adóssága gyors mértékben csökken, az államháztartási hiány is stabilan alacsonyan, 2 százalék körül alakul, emellett az adósságráta is jelentősen mérséklődött. A miniszter kitért arra is, hogy Magyarország felzárkózása a fejlettebb tagállamokhoz számottevően gyorsult, és nemcsak a tavalyi, hanem az elmúlt években is jelentős mértékű a magyar gazdaság bővülése. Ennek eredményeképp Magyarország GDP-je 2017-ben több mint 20 százalékkal haladta meg a 2010-es év eleji szintet, illetve közel 14 százalékkal múlta felül a 2014-eset – tette hozzá.

A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy a gazdasági növekedéssel párhuzamosan, a kormány támogató politikájának is köszönhető az, hogy Magyarországon a munkaerő-piaci folyamatok alakulása is igen kedvező volt az elmúlt években. A hatéves bérmegállapodás eredményeként 12,9 százalékkal emelkedtek a bérek, és a rendszerváltás óta nem látott, 4 százalék alatti szintre mérséklődött a munkanélküliség, 70 ezer fővel tovább nőtt a foglalkoztatás – folytatta a miniszter hozzátéve, a kormány feladata az, hogy stabilabbá és tartósabbá tegye ezt a növekedést.

Programok, adócsökkentés

A magyar gazdaság eredményeiben nagy szerepe volt a kormány gazdasági növekedést támogató intézkedéseinek, így az adócsökkentéseknek, a munkavállalást támogató lépéseknek és az ipari termelés erősödését szolgáló programoknak is – tudatta Varga Mihály. Az adócsökkentés eredményeiről elmondható, hogy mára Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó egész Európában. Az ipari termelés fejlődését szolgáló programjaink pedig, a termelékenység javítását, a megfelelő szaktudással rendelkező munkavállalók arányának valamint számának emelését és a kis- és középvállalkozásaink megerősödését célozzák – mondta a tárcavezető.

A magyar kormány ugyanakkor nemcsak az országhatáron belül, hanem az azon kívül élő magyarság gazdasági előrejutásában is érdekelt, ezért lehetőséget kell teremteni arra, hogy a Kárpát-medencei vállalkozók az eddiginél eredményesebben vegyenek részt a piaci versenyben. A Magyar Nemzeti Kereskedőház fontos szerepet tölt be ebben a munkában a határokon átívelő magyar-magyar gazdasági kapcsolatok erősítésével és a Magyarország és a közép-európai régió országai közötti együttműködés ösztönzésével.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)