Jump to content

Pénzügyileg tudatos generáció felnevelése a cél

2018. 03. 19. 20:00

A pénzügyi ismeretek elsajátítása, a pénzügyi tudatosság erősítése fontos a fiatalok körében, ezért a Magyar Államkincstár olyan applikációt fejlesztett ki középiskolások számára, amellyel könnyen elsajátíthatják az állampapírok jellegzetességeit, az állami pénzügyekben betöltött szerepüket.

A lakosság pénzügyi tudatosságának erősítése hosszú távon nemzetgazdasági szinten a források hatékonyabb felhasználását, a családok jólétének javulását és az intézmények biztonságosabb működését eredményezi – hangsúlyozta Varga Mihály a Magyar Államkincstár által középiskolásoknak kifejlesztett mobilalkalmazás bemutató óráján egy fővárosi gimnáziumban. A nemzetgazdasági miniszter és a kincstár elnöke, Mészáros József elmondta: a pénzügyi képzést be kell vezetni az oktatásba, amelyet számos, egyéb szemléletformáló eszközzel és tájékoztatóval lehet kiegészíteni.

Folyamatosan új, egyre bonyolultabb pénzügyi termékek jelennek meg a piacon, ezért az ezzel járó kockázatokat és a pénzügyi környezetet meg kell érteni és megfelelően kezelni szükséges – hangsúlyozta Varga Mihály, aki szerint a pénzügyi válság tanulságai miatt is elengedhetetlen az általános pénzügyi kultúra fejlesztése. A pénzügyi jártasság erősítése és hozzá kapcsolódó programok kidolgozása sürgető és fontos nemzeti feladat, annak érdekében, hogy a fogyasztókat megkárosító események elkerülhetők legyenek – tette hozzá a miniszter.

Pénzügyi tudatosságot erősítő nemzeti stratégia

A kormány – tavaly ősszel elfogadott – pénzügyi tudatosságot erősítő nemzeti stratégiájáról szólva Varga Mihály a legfontosabb feladatnak az alap- és középfokú oktatásba beépített pénzügyi képzést nevezte. Mint fogalmazott: kiemelt cél egy pénzügyileg tudatos generáció felnevelése. A digitális szolgáltatások bővülése újabb fogyasztói csapdákat rejt.

A Magyar Államkincstár 2013 decemberében indította el a WebKincstár szolgáltatás kiegészítő elemeként az okostelefonon elérhető állampapír-forgalmazási elektronikus csatornáját, a MobilKincstárt. Az alkalmazást JátéKincstár modullal egészítettek ki a fejlesztők, az applikáció a diákokat játékos formában vezeti be a pénzügyi ismeretek világába – hangzott el a II. kerületi Budenz József Általános Iskola és Gimnázium tanulóinak tartott bemutató órán.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)