Jump to content

A pénzügyi tudatosság erősítése nemzeti érdek

2018. 03. 31. 14:00

A pénzügyi kultúra fejlesztése a lakosság, a szolgáltatók és az állam érdeke is – húzta alá Varga Mihály a tárca Okosan a Pénzzel! című konferenciáján.

A XXI. században mindenki számára elengedhetetlenül fontosak azok a pénzügyi ismeretek, amelyekre a mindennapi élethez, a megtakarítások tervezéséhez, illetve az öngondoskodáshoz szükség van. Olyan szintre kell eljutnunk, amikor minden magyar ember olyan magabiztosan használja a pénzügyi szolgáltatásokat, ahogyan ír, olvas, vagy autót vezet – fogalmazott Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a pénzügyi kultúra fejlesztése a lakosság, a szolgáltatók és az állam érdeke is.

A pénzügyi kultúra szintjének emelése mindenki előnyére válik. Ha a lakosság megérti a pénzügyi termékek tartalmát, akkor jól választ, ez pedig csökkenti a konfliktusok kialakulásának lehetőségét, ami egyértelműen a pénzügyi szektor érdeke. Mindemellett a jól választás hozzájárul a magánszektor megtakarításainak növekedéséhez és azon keresztül a hitelképességük javulásához is. A hitelképes ügyfelek pedig alacsony kockázatú jövedelemforrást jelentenek a szektor számára.  A pénzügyi tudatosság fejlesztése az állam érdeke is, mivel a magasabb szintű pénzügyi kultúra megléte esetén az emberek és családok jobb pénzügyi döntései összegződnek, emelve a megtakarítások és végső soron a fogyasztás szintjét, ami támogatja a gazdasági növekedést, emellett növeli a stabilitást is – húzta alá Varga Mihály.

Cselekvési tervek

A tárcavezető emlékeztetett: a kormány 2016 novemberében hozott határozatot arról, hogy állami feladat a hazai lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztése, ami szorosan kapcsolódik a pénzügyi közvetítő szektor szabályozásának feladatához. Ennek megfelelően készült el az a stratégia, amelyet az elmúlt év decemberében fogadott el a kormány. 

Az elkészült stratégia 7 évet ölel fel 2017-től 2023-ig, kétéves cselekvési tervekre bontva a gyakorlati megvalósítást. A dokumentumban szerepel, hogy szükség van a felelős és ésszerű lakossági döntéshozatalra, a kockázatos helyzetek felismerésére és elkerülésére. A pénzügyi rendszerbe történő beilleszkedés segítségével el kell érni a pénzügyi szolgáltatásokkal azokat az embereket is, akik ma még nem használják ezeket a termékeket. Ez egyben elősegíti a készpénzforgalom csökkentését is – emelte ki Varga Mihály.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)