Jump to content

Egyre többen használják okosan a hitelkártyát

2018. 04. 21. 16:00

Az egész éves trendnek megfelelően a téli hónapokban is folytatódott a hitelkártya tranzakciók számának és költési volumenének erőteljes növekedése – derül ki az OTP Bank fél éves hitelkártya használati adataiból. A vizsgált hat hónapban a november és a december volt a legerősebb időszak.  

Tavaly, a karácsonyi szezon közeledtével folyamatosan nőtt a hitelkártya költések összege és a tranzakciók száma. A téli hónapokban mintegy harmadával többet használták és többet költöttek hitelkártyájukkal az OTP Bank ügyfelei. Az erősödő hitelkártyaköltéseket vélhetően a szezonalitás indokolta, hiszen novemberben és decemberben látványosan emelkedett az elektronikai cikkek iránti kereslet, illetve az áruházak forgalma is. 

Ugyanakkor kiemelendő, hogy az előző év azonos időszakához képest 2018 januárjában és februárjában az előző évnél mintegy ötven százalékkal magasabb költési volument regisztrált a hitelintézet. A szolgáltatói kifizetések, azaz a rezsiköltések is emelkedtek a januári-februári időszakban, azonban a ruházati termékek megvásárlására kevesebbszer vették elő a hitelkártyájukat a vásárlók.

„Összességében azt tapasztaljuk, hogy ügyfeleink mára több terméket és szolgáltatást fizetnek a hitelkártyájukkal. Örömteli, hogy egyre többen ismerik fel a hitelkártya okos használatának lehetőségét, azaz a hitelkártyájukat használják a mindennapi vásárlásaik során. Betéti kártyájukkal pedig a készpénzfelvételeiket intézik” – nyilatkozta Györkei Krisztián, az OTP Bank Hitelkártya Főosztályának igazgatója. 

Hitelkártya használat okosan 

  • A hitelkártya a mindennapi vásárlásokra ajánlott, hiszen számos helyen kedvezményt és visszatérítést kaphatunk, ha a bankkártyánk helyett hitelkártyával fizetünk.
  • Készpénzfelvételre csak szükség esetén vegyük igénybe, hiszen ezeket a tranzakciókat extra díjak terhelik, és az ATM-ből felvett összeg a felvétel pillanatától kamatozik. 
  • A hitelkártyával kamatmentesen használhatjuk a bank pénzét a költés napjától a kiegyenlítés napjáig (bankonként jellemzően legfeljebb 45 napon át), ha hitelkártyánkat csak vásárlásra használjuk, és a fizetési határidőig kiegyenlítjük a teljes tartozást.  
  • A hitelkártya használata során számon kell tartani a kártyával kifizetett kiadásainkat. Fontos, hogy az adott hónapban elköltött összeget és a kártyával kapcsolatos díjakat a következő hónapban a bevételeinkből vissza tudjuk fizetni.
(Forrás: penzugyguru.co.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)