Jump to content

Emelte az EBRD a magyar gazdaság növekedési előrejelzését

2018. 05. 09. 14:10

Az Európai Beruházási és Újjáépítési Bank (EBRD) szakértői is pozitívan látják a magyar gazdaság jövőjét – hangsúlyozta Varga Mihály az Európai Beruházási és Újjáépítési Bank (EBRD) 2018. évi közgyűlését követően. A nemzetgazdasági miniszter szerint az IMF javított növekedési előrejelzését követően újabb megerősítést kapott a magyar gazdaságpolitika.

Az EBRD az idei közgyűlés idején publikált, Regional Economic Prospects című kiadványában javította a magyar gazdaság idei növekedésre vonatkozó előrejelzését: a 3,8 százalékos prognózis 0,4 százalékpontos növekedést jelent a tavaly novemberben publikált értékhez képest. A Nemzetközi Valutaalapot (IMF) követően tehát az EBRD is elismeri a magyar gazdaságpolitika eredményeit, melyet a bank 2018-ra vonatkozó várakozásai is tükröznek – tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Közölték, az EBRD jelentése kiemeli: Magyarországon a növekedés 4 százalékra gyorsult 2017-ben az erős belső keresletnek köszönhetően. A 2016-os jelentős visszaesést követően 16,8 százalékkal nőttek a beruházások, amely a második legnagyobb bővülés az EU-ban. A beruházási aktivitás növekedése az EU-s források lehívása mellett a vállalati hitelezés visszatérésének köszönhető. A magánszektor hitelbővülése 2009 szeptembere óta először 2017 áprilisában fordult pozitív irányba, míg a nem teljesítő hitelek aránya 2017 végére öt százalék alá csökkent. A növekedés fő motorját, a fogyasztást a rendelkezésre álló jövedelem jelentős bővülése támogatja.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: annak ellenére, hogy a bank várakozásai elmaradnak a kormányzati előrejelzésektől, amelyek 2018-ra 4,3 százalékos növekedést vetítenek előre, az EBRD 2018-ra vonatkozó magyar növekedési előrejelzésének pozitív elmozdulása mindenképpen kedvező fejlemény.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)