Jump to content

Tudod, mit tud rólad az adóhivatal?

2018. 05. 14. 15:31

Május 22-én éjfélig lehet elfogadni, illetve benyújtani a személyijövedelemadó-bevallást. Idén az egyéni vállalkozókat leszámítva szinte már minden adózónak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készíti el a bevallástervezetét. Van, akinek ez a határidő lejártával automatikusan bevallássá válik, azonban vannak olyan adózók is, akiknek mindenképpen jóvá kell hagyniuk a NAV tervezetét.

 

2015 márciusában döntött a kormány az adózás megreformálásáról. Ennek eredményeként vezették be 2017-ben az e-szja-rendszert. A NAV már tavaly is mintegy négymillió személyijövedelemadó-bevallási tervezetet készített el, idén ez a szám még további egymillióval bővült.

Az egymilliós növekedést az őstermelők, illetve az áfafizetésére kötelezettek képezik, továbbá azok a munkavállalók, akik eddig a munkáltatójukat kérték meg, hogy készítse el helyettük a bevallást. Idén erre már nem volt lehetőség, nekik is az adóhivatal készítette el a tervezetet – mondta Kiss Péter András, a NAV adószakmai szóvivője az M1 Summa című műsorában.

Valaki csak egy ajánlatot kap

Tavaly mintegy másfél millió magánszemélynek semmit nem kellett tennie ahhoz, hogy elkészüljön a személyijövedelemadó-bevallása, a NAV által kiküldött tervezet ugyanis a határidő lejártakor automatikusan bevallássá vált. Emellett mintegy 500 ezren egyből elfogadták a tervezetet, nagyjából 150 ezren pedig belejavítottak. A magánszemélyeknek idén sincs különösebb tennivalójuk, amennyiben rendben találják az adatokat, a tervezetből ezúttal is automatikusan bevallás lesz. Az őstermelőknek, illetve az áfafizetésére kötelezett magánszemélyeknek ugyanakkor mindenképpen jóvá kell hagyniuk a NAV dokumentumát.

Nekik a tervezet csak egy ajánlat, nem válik automatikusan bevallássá május 22-én. Mindenképpen ki kell egészíteniük az őstermelői tevékenységükből származó jövedelemmel. Ha ilyen nem volt, akkor is át kell nézniük és jóvá kell hagyniuk a tervezetet. Tehát különböző interakciók nélkül számukra nem lesz bevallás automatikusan – emelte ki a szóvivő.

Az adózók március 15-e óta érhetik el ügyfélkapun keresztül az elektronikus bevallástervezet. Az adózók május 1-jéig mintegy 2,2 milliószor léptek be, hogy ellenőrizzék, illetve kiegészítsék a dokumentumot; hétszázezren ugyanakkor a tervezet postázását kérték. Április 30-ig a NAV az igényeltnél mintegy százezerrel többet, összesen nyolcszázezer papíralapú bevallást küldött ki.

A különbség abból adódik, hogy ha valaki nem kérte a postázást, de a NAV adatai azt mutatták, hogy van befizetendő vagy visszajáró adó, esetleg valamilyen teendő a kedvezményekkel kapcsolatban, akkor kiküldte a dokumentumot – mutatott rá Kiss Péter András.

 

Változás az egyházaknál

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról a korábbi évekhez hasonlóan idén is lehet papíron, a NAV-ügyfélszolgálaton személyesen vagy épp elektronikusan rendelkezni május 22-ig.

Idei változás az egyházakkal kapcsolatos 1 százaléknál van. Hogyha valaki úgy dönt, hogy idén választ egy egyházat, és felajánlja adójának 1 százalékát, akkor a következő években egészen visszavonásig vagy módosításig a NAV ezt a rendelkezést fogja alapul venni. Vagyis a következő években már nem kell rendelkeznie erről. A civil szervezetekre, illetve a Nemzeti Tehetség Programra viszont ez nem vonatkozik. Ez esetben minden évben külön-külön meg kell tenni a rendelkezést – fejtette ki a szóvivő.

Akik az utolsó nap, vagyis május 22-én nyitnak ügyfélkaput, még aznap elektronikusan jóvá tudják hagyni adóbevallásukat.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, hirado.hu /Fotó: pixabay.com)