Jump to content

Zsebpénz: így használd okosan!

2018. 06. 01. 11:32

A magyarok többsége ad zsebpénzt gyermekének, de sok a szülői dilemma: kössük valamihez, mekkora összeget adjunk, szóljunk bele az elköltésébe? A pénzügyi edukációs szakértő az alábbiakban néhány szemponttal segít a zsebpénz okos kezelésében.

1. Kössük valamilyen teljesítményhez?

Bevett gyakorlat, hogy a zsebpénzt iskolai érdemjegyekhez, házimunkához vagy egyéb teljesítményhez kötik a szülők. A szakértő szerint a legfontosabb ilyen esetekben a következetesség: ha megbeszéltünk valamilyen szabályt, akkor tartsuk magunkat hozzá, ne változtassunk túl gyakran. Ha pedig valami önmagában is örömet szerez a gyereknek (például a kedvenc elfoglaltsága), azt ne feltétlenül jutalmazzuk ilyen módon, maradjon kiváltság.

2. Mekkora összeget adjunk és milyen rendszerességgel?

Családonként nagyon változó a zsebpénz összege, ezért érdemes általánosan közelíteni: adjunk annyit, amennyit nagyjából elegendőnek vélünk az aktuális költésekhez és a hosszabb távú megtakarítási célokhoz, és a családi költségvetéssel is összeegyeztethető. Nem jó például, ha szeretne belőle félretenni, de már a büfére sem elég az összeg. Osztálykiránduláskor, táboroknál egyeztessünk a többi szülővel, hiszen problémás lehet, ha túl nagyok a különbségek a gyerekeknél lévő pénzösszegek között.

3. Szóljunk bele az elköltésébe? 

Gyermekünk a zsebpénz használatával tanulja meg a felelős pénzügyi gazdálkodás alapjait. Ezért a szakértő szerint fontos, hogy hagyjunk valamekkora autonómiát. Természetesen lehetnek olyan szülői eszközeink, amelyekkel finoman segítjük a pénzügyi tudatosság fejlődését. Vezessük rá, hogy sok kicsi sokra megy, és idővel akár nagyobb célok is elérhetőek a kisebb összegekből. Tegyük játékossá a takarékoskodást: a hagyományos kutyás persely modern változata, az Okospersely például összekapcsolható számítógéppel, és segítségével rendszeresen nyomon követhető a megtakarított összeg.

+1 Hogyan lehet a gyermekednek saját otthona?

Ahhoz, hogy gyermekünk saját otthonában indulhasson neki a nagybetűsnek, érdemes nekünk is előre gondolkodni. A tudatos spórolásra nagyszerű lehetőség a FundiMini Gyerekszámla, amely mellé jár az említett Okosperselyt is. Ez két, egymást követő lakásszámlából álló konstrukció. Segítségével már havi 20 ezer forintos megtakarítással és az igénybe vehető lakáskölcsönnel együtt akár a saját otthon megvásárlásában is támogathatjuk a gyermekünket! A megtakarításra állami támogatás jár, ami kamatadó- és járulékmentes.

(Forrás: szerkesztőség)