Jump to content

Ebbe fektesse a pénzét, ha jól akar keresni

2018. 08. 06. 14:30

Számos pénzügyi termék elérhető ma a bankok kínálatában. A futamidő mellett a befektetések kiválasztásának legfőbb szempontja, hogy mekkora kockázatot vállal az ügyfél.

Amikor kockázatról beszélünk egy megtakarítási vagy befektetési termék esetében, a lényeg, hogy mennyire ingadozik az adott megtakarítás árfolyama – mondta Krizsai János, a K&H Bank Zrt. főosztályvezetője. Hozzátette, ha nincs árfolyam-ingadozás vagy csak kismértékű változás figyelhető meg, akkor egy biztonságos megtakarításról, befektetésről van szó.

Magasabb kockázatú termékek esetén az elérhető hozam magasabb lehet, de ezért cserébe akár a tőke egy részét is elveszítheti az ügyfél. A jövőbeli hozamra mindig a múlt eredményeiből következtetnek a pénzintézetek. Krizsán János elmondta, egy magas kockázat esetében az árfolyam-ingadozás erősen jelen van. Ilyen például a részvények mozgása, melyeknek árfolyamát nem lehet előre jelezni, ugyanis azt a piac és más tényezők is befolyásolják – hangzott el a Forint, fillér című műsorban.

Kockázatmentes befektetések 

Az államilag támogatott pénzügyi termékek rövid és hosszú távra szólhatnak. Ilyen például a lakástakarék-pénztár vagy a nyugdíjcélú megtakarítások, melyek kockázatmentes befektetési formának minősülnek.

A legrövidebb és a legkedvezőbb termék a lakás-takarékpénztár, amely négyéves futamidőnél 10 százalék feletti hozamot tud biztosítani a szerződő felek számára, természetesen kockázatmentesen – magyarázta Sándorfi Balázs, a Bankmonitor Kft. ügyvezetője. A nyugdíjpénztári megtakarítások esetében már 20 százalékos állami támogatásról lehet beszélni, azonban sokkal hosszabb futamidőre, minimum 10 évre kell számítani – tette hozzá a szakértő.

Alacsony a jegybanki alapkamat

A jegybanki alapkamat mindenkori szintjéhez igazodnak a bankbetétek kamatai. Mivel ma Magyarországon 0,9 százalék az MNB irányadó rátája, ezért a betétek utáni kamatok ennél alacsonyabbak. A bankbetétek jelenleg alacsony kamatot termelnek, majdhogynem a nullához közelít, mivel alacsony a jegybanki alapkamat is – erről már Trencsán Erika, a Bankráció.hu ügyvezetője beszélt.

A Kockázatmentes befektetések közül népszerűek az állampapírok, amelyek az infláció feletti hozammal, illetve kamatprémiummal rendelkeznek. A számlavezetés abban az esetben ingyenes, ha a Magyar Államkincstárnál nyitunk számlát. Itt az egyéves megtakarítás esetén kétszázalékos, kétéves megtakarításnál 2,5 százalékos, 4-5 évre túlnyomóan pedig 3 százalék fölötti hozammal lehet számolni – jegyezte meg Sándorfi Balázs.

Egyes megtakarításokra garanciát vállal az állam

Egyes pénzügyi megtakarításokra az állam garanciát vállal. Ezek egyike az Országos Betétbiztosítási Alap garanciája, amely 30 millió forintig biztosítja, hogy az adott befektetés biztonságos – mondta Trencsán Erika. Ez az jelenti, ha történik valamilyen negatív esemény, az állam 30 millió forintig vállalja a garanciát, így a befektető gyakorlatilag visszakapja a pénzét – magyarázta.

A termékekre elérhető kamat vagy hozam akkor realizálható, ha lejár a befektetési időszak, azaz a futamidő. A lejárat előtt nem érdemes hozzányúlni a befektetéshez – figyelmeztet a szakértő. Ellenkező esetben ugyanis fenn áll a veszélye, hogy a futamidő lejártával elveszíti az összegyűjtött kamatot és csak a befektetett tőkét kapja vissza. Trencsán Erika hozzátette, hasonló folyamat figyelhető meg az értékpapír típusú befektetések esetében is.

Befektetések előtt érdemes pénzügyi tanácsadóhoz fordulni, vagy az interneten elérhető összehasonlító oldalak segítségével kiszámolni, melyik termék, mit kínál a befektetőnek.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)