Jump to content

Eljött az óriásszolgáltatók ideje a hazai távközlési piacon

2018. 08. 29. 15:00

Nagy változások előtt áll és a koncentráció felé tart a magyar távközlési szektor, viszont inkább véletlen egybeesés, hogy egy év alatt lecserélődött a három legnagyobb magyarországi telekom cég vezető pozíciója.

Külön kell kezelni a legnagyobb vállalatok élén történt vezetőváltásokat – kezdte Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletágának vezérigazgató-helyettese a Trend FM Nap vendége műsorában. Azonban az igaz, hogy a magyar távközlési piac komoly változások előtt áll. Ennek egyik jele a Vodafone és a UPC versenyhatósági jóváhagyást követően várható összeolvadása.

A vezérigazgató-helyettes szerint már évek óta elindult egy konvergens folyamat a különböző távközlési iparágak között. A mobil és vezetékes üzletág közötti választóvonal kezd eltűnni, és egyre több mobilszolgáltató erősíti meg vezetékes lakossági portfólióját – akár felvásárlásokkal, mint ahogy azt a Vodafone esetében láthatjuk.

A brit telekommunikációs szolgáltató májusban jelentette be, hogy 18,4 milliárd euróért felvásárolja a Liberty Global német, cseh, magyar és román érdekeltségeit. A Vodafone Magyarország eddigi szolgáltatási portfóliója így kiegészül a magyar UPC által nyújtott kábeltelevíziós, vezetékes telefon- és szélessávú internetszolgáltatással.

A konvergenciát erősíti az is, hogy miközben folyamatosan növekszik a lakosság adatigénye, a legtöbb fogyasztó már technológiafüggetlen gondolkodást vár el a szolgáltatóktól – magyarázta Király István. A szakember szerint a felgyorsult technológiai fejlődés ágyazott meg a jelenlegi helyzetnek, ami egyértelműen a piaci koncentráció irányába hat.

(Forrás: penzugyguru.co.hu;m2mzona.hu/Fotó: pixabay.com)