Jump to content

Körültekintőbben veszünk fel hitelt

2018. 09. 20. 16:45

Visszatért a hitelfelvételi kedv is az ingatlanpiac évek óta tartó fellendülésével párhuzamosan.

A legtöbben úgy vásárolnak lakást, hogy a vételár egy részét jelzáloghitelből fedezik. A hitelfelvevők még tudatosabban döntenek, körültekintőbbek lettek, igyekeznek jobban megismerni a hitelkondíciókat is. Abban azonban, hogy végül is milyen lakást vesznek, az anyagi korlátokon túl sok szubjektív tényező játszik döntő szerepet – no meg egy ingatlanos is, aki ha jól végzi a dolgát, akkor inkább tanácsadó, mint egyszerű közvetítő.

A lakásvásárlók 84 százaléka vesz fel hitelt az ingatlanvásárláshoz, csak 37 százalékuknak van lehetősége arra, hogy egy másik lakás értékesítéséből származó tőkét is fel tudjanak használni.

Az OTP Bank Hello Otthon kutatása szerint, míg azonban a saját megtakarításokból és a régi lakásból származó tőke az újonnan vásárolt ingatlan árának átlagosan mindössze 20-22 százalékát fedezi, addig a lakáshitel a vételár több mint negyven százalékát. Az adatokból az is megállapítható, hogy minél nagyobb a lakás értéke, a kifizetett vételér annál nagyobb részét teszi ki a korábbi ingatlanból származó összeg. Kis értékű lakást ugyanakkor olyanok vesznek, akik nem nagyon tudnak korábbi ingatlan eladásából származó pénzt beforgatni.

Egyszerűsödött a hitelbírálat

Akár kicsi, akár nagy otthont vásárolnak az emberek, ma már lényegesen tudatosabban, körültekintően választják meg az igényelt hitelterméket. 
Az OTP Bank Hello Otthon kutatásában azt is vizsgálták, hogy milyen szempontok játszanak szerepet a lakásvásárlási és hitelfelvételi folyamatban: kik, mikor és hogyan hozza meg a döntéseket, például akkor, amikor kiválasztja a hitelt biztosító pénzintézetet. Az ügyfelek értékelik, hogy a bankok is közérthetőbben kommunikálják a hitelfelvétel feltételeit, de azt is, hogy a hitelbírálat egyszerűsödött, egyes hitelintézeteknél felgyorsult.

Azt, hogy végül melyik lakásra esik a választás, már sokkal több tényező befolyásolja – és a kutatás szerint – nem is mindig az dönt, akire családfőként tekintünk. Az ingatlanközvetítőnek is komoly felelőssége van. „A jó értékesítő nem egyszerűen egy olyan ingatlant igyekszik eladni, amelyre már megbízást kapott, hanem az ügyfelekkel közösen keresi a megoldást” – vallja Havas János, az OTP Ingatlanpont partnere, a fővárosi Lajos utcai iroda vezetője.

Fontos a futamidő

Saját tapasztalata szerint érdemes mindenre kiterjedő alapossággal átbeszélni a család életmódját, időbeosztását, a munkahelyek, az óvodák, iskolák, sportegyesületek távolságát, de még azt is, hogy a gyerekekre vigyázó nagyszülők tömegközlekedéssel haza tudnak-e menni este. A jó ingatlanos néha olyan környéken is tud mutatni lakást, amire a potenciális vásárlók nem is gondoltak, de aztán megtetszik nekik a hely, vagy egyenesen beleszeretnek.

Érdemes tervezni az idő múlásával is, mert az az otthon, amely egy kisgyermekes családnak ideális, 10-15 évvel később kényelmetlenné is válhat. Márpedig lakást – és hozzá jelzáloghitelt – hosszú távra vesz (fel) az ember.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, profit7/Fotó: pixabay.com)