Jump to content

Szén-dioxidot átalakító reaktorokat fejlesztenek Szegeden

2018. 11. 26. 15:40

Szén-dioxidot átalakító reaktorokat fejlesztenek SzegedenA ThalesNano Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem közös kutatási-fejlesztési projektje során hidrogént előállító és szén-dioxidot átalakító elektrokémiai reaktorokat fejlesztenek uniós támogatással.

A vegyészekből és mérnökökből álló csoport felhasználva az eddig megszerzett sokrétű elektrokémiai, áramlásos kémiai, valamint reaktorfejlesztési tudását és kémiai katalízis terén szerzett tapasztalatát, egy olyan új reaktort fejleszt, amellyel a légkör megnövekedett szén-dioxid-koncentrációját lehet csökkenteni. A projekt teljes költségvetése több mint egymilliárd forint.

A konzorcium sikerrel lezárta az első kutatási fázist, új katalizátor-előállítási módszereket dolgoztak ki, valamint új katalizátorokat fejlesztettek: az előremutató eljárás eredményeként a szén-dioxid megkötését olyan elektrokémiai átalakítás követi, amely a vegyipar számára hasznos anyagokat eredményez, így járul hozzá egy fenntarthatóbb iparág létrejöttéhez.

Új technológiák

A kutatási programról a Szegedi Tudományegyetem honlapján olvasható összefoglaló szerint a megújuló energiaforrások kiaknázását célzó technológiák elterjedésének gátat szab azok időszakossága, illetve, hogy a villamos energia tárolására egyelőre nem sikerült általánosan kielégítő megoldást találni. Az időszakosan megtermelt többletenergia kémiai tárolása – különböző nagy energiasűrűségű vegyületekben – egy, az ipari folyamatokba könnyen beilleszthető megoldást kínál, így az ezt célzó technológiák kiemelt fontosságúak lehetnek a jövő gazdaságában.

Az elektrokémiai tüzelőanyag-gyártáson alapuló eljárások egy lépésben képesek az adott helyen és időben megtermelt többletenergiát nagy energiájú vegyületekké alakítani, amelyek később és akár más helyszínen felhasználhatók. Ilyen tüzelőanyag, vegyipari alapanyag a hidrogén, az elektrokémiai vízbontás eredményeképpen, vagy a metán és a szintézisgáz (szén-monoxid és hidrogén elegye) elektrokémiai szén-dioxid-csökkenés során.

A 2002-ben alapított, budapesti központú ThalesNano Zrt. innovációiról ismert, több hazai és nemzetközi innovációs díjat nyert társaság, amely több mint 75 országba exportálja saját fejlesztésű termékeit, amelyeket a világ legnagyobb gyógyszergyárai, agrokémiai és kozmetikai cégei alkalmaznak.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)