Jump to content

A fogyasztási hitelek átgondolt felvételére figyelmeztet az MNB

2018. 12. 06. 14:00

A karácsonyi vásárlásokhoz kötődő, kisebb összegű fogyasztási kölcsönök átgondolt felvételére figyelmeztet a jegybank, mivel a hitel típusától és az azt kínáló pénzügyi intézménytől függően akár 45 ezer forint is lehet az eltérés a visszafizetendő tartozásnál egy egyéves futamidejű, 200 ezer forintos hitelnél.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) MTI-nek küldött szerdai közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt napokban fogyasztóvédelmi tájékoztató kampányt indítottak a karácsonyt megelőző megfontolt hitelfelvétel szempontjairól, illetve a gyorskölcsönök kockázatairól.

Az áruházi közvetítőknél akár azonnal igényelhető áruhitelek körében egyre kevesebb pénzügyi intézmény kínál 0 százalékos teljes hiteldíj mutatójú (thm) konstrukciót. A 13-28 százalék közötti thm-ek viszonylag kedvezőbbnek számítanak ebben a terméktípusban, a piaci ajánlatok fele pedig a jelenleg 39,9 százalékos, törvényi maximális thm közelében van - figyelmeztetett a jegybank. Több áruhitel futamideje egyre hosszabbodik, létezik már 7 éves futamidejű konstrukció is - írták.

Figyelmeztetnek arra is, hogy számos fogyasztási hitelnél egyszeri, például folyósítási vagy rendszeres - így folyószámla-vezetési - költséget írnak elő. Ezek ugyanakkor a thm részének számítanak. A thm-en kívüli teherrel járhat viszont, ha az ügyfél előtörleszteni, módosíttatni szeretné hitelszerződését, ha késedelembe esik, illetve ha a hitel igénybevételéhez elő nem írt kapcsolódó szolgáltatásokat, például biztosítást vesz igénybe.

Magyarországon mintegy 40 pénzügyi intézmény kínál rövidebb futamidejű, kis összegű fogyasztási hitelt, a kölcsönök harmadát nem bankok, takarékszövetkezetek, hanem pénzügyi vállalkozások nyújtják. Hitelfelvétel előtt érdemes az MNB piaci szereplőket felsoroló honlapján, ügyfélszolgálatán vagy a pénzügyi navigátor tanácsadó irodahálózat vidéki kirendeltségein és kihelyezett tanácsadásain tájékozódni arról, hogy engedéllyel rendelkező piaci szereplő kínálja-e a hitelt - tanácsolja az MNB.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)