Jump to content

5 hatékony tipp, hogy a bértárgyalás ne kudarccal záruljon

2019. 02. 05. 16:30

Az interjú egyik sarkalatos pontja a bértárgyalás. Szakképzett HR-essel és a leendő főnökkel szemben azonban a legtöbb jelöltnek inába száll a bátorsága, legalábbis, amikor a fizetésről van szó. A kezdeti ijedelem azonban a hó végén üres pénztárcát eredményez. Így megéri okosan tárgyalni.

A sikeres bértárgyalás egy igen összetett folyamat, és olykor azoknak is beletörhet a bicskája, akik egyébként remekül el tudják adni magukat a mindennapokban. Nem véletlenül, a leendő fizetésről tárgyalni, valamiért még mindig kicsit tabu, és kínos. Pedig nem lenne miért, hiszen ami jár, az jár.

Épp ezért, összegyűjtöttük azt a leghatékonyabb 8 technikát, aminek eredményeképp a bértárgyalás nem sikertelenséggel, és a megaláztatottság érzetével párosul.

Az első és örökérvényű dolog: alkudj, de felfelé!

Azaz, ha a fizetésről van szó, mondj mindig többet, mint amennyit valójában kérni szeretnél. Nyilván emberi keretek közt kell túllicitálni a vágyott összeget, de mindenképp fölé kell ígérni, mert nem csak a munkaadónak, de a munkavállalónak is lesz miből alkudni.

Érdemes az elvárt bruttó fizetésnél legalább 50 000 Ft-tal többet kérni, mert ez elég mozgásteret ad mindkét félnek a kialkudásra.

Tisztában kell lenni a képesség piaci értékével

Nagyon könnyű tárgyalópartner lesz az az ember, aki nincs tisztában azzal, hogy a szaktudása végzetsége mit ér piacon. Mielőtt interjúra indulsz, tájékozódj. Az interneten számos bérjegyzék érhető el, és biztosan az ismerősi körből is súgnak majd.

A munkavállalói szempontból kifejezetten nagy versenyelőny ismerni azt, hogy „mennyit érünk.” Hiszen, ha az adott cég által kínált fizetés, még a közelébe sincs annak az átlagnak, amit ismerünk, felesleges is tovább húzni az időt.

Ígérgetni máshol kell

Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó. Csak az a baj, hogy a szóban hitelesített összeg a valóságban valahogy mindig kevesebb lesz. Épp ezért, bármennyire szimpatikus is az interjúztató, és bármennyire megnyerő, nem szabad bedőlni a szóban tett ígéretnek!

Megfontolt igen

A kezdő álláskeresők gyakran mondanak igen azt első ajánlatra, minden komolyabb tárgyalás nélkül. Ez pedig abszolút előnybe helyezi a munkaadót. Elvégre, ha valaki már az első, és valószínűleg legalacsonyabb ajánlatra rábólint, a későbbiekben sem lesz gond vele.

Túlóramizéria

Nem árt tisztázni az interjú során azt is, hogy van-e túlóra és, ha igen, az általánosságban hány órára tehető egy héten vagy hónapban. Ha ez már fixált kérdéskör, akkor rátérhetünk arra, hogy fizetik-e. Bárennyire meglepő, és bármennyire törvényellenes, még mindig vannak olyan munkahelyek, ahol nem hajlandók kifizetni a pluszban végzett munkát, hanem inkább alternatívákat találnak ki.

A fentieket megfontolva, már egy komoly lépést tehetsz a kiszemelt bér eléréséhez vezető úton.

(Forrás: penzugyguru.co.hu/Fotó: pixabay.com)