Jump to content

Tanzánia betiltotta a műanyag bevásárló szatyrok gyártását és használatát

2019. 06. 10. 12:13

Tanzániában szombaton életbe lépett az a törvény, amely betiltja a műanyag bevásárló szatyrok gyártását és használatát az országban.

A kelet-afrikai ország ezzel a kontinens más országaihoz, egyebek mellett Ruandához és Kenyához csatlakozott, ahol már fellépnek a környezetszennyező műanyagtermékekkel szemben. Tanzániában a törvényt megszegő gyártókra maximálisan 400 ezer dolláros – 116 millió forintos – büntetést vagy kétéves börtönt lehet kiszabni.

A műanyag szatyrot használó személyeket pedig 13 dolláros – 3800 forintos – büntetéssel lehet sújtani – mondta el Januari Makamba, a kormány környezetvédelemmel foglalkozó tagja. A tanzániai Országos Környezetvédelmi Igazgatási Tanács szombati közleményében arról számolt be, hogy egy kéthetes kampány keretében a fővárosban 200 tonna műanyag zacskót gyűjtöttek össze.

A környezetvédő szervezetek üdvözölték a tanzániai lépést. „A műanyag a környezet első számú szennyezője és a természeti környezet csendes gyilkosa” – hangsúlyozta Amani Ngusaru, a Természetvédelmi Világszervezet (WWF) környezetvédelmi kampányigazgatója. Mint hozzátette: több mint száz évbe telik, míg egy közönséges műanyag zacskó lebomlik.

A WWF honlapján emlékeztetett rá, hogy Tanzánia 13 afrikai országhoz csatlakozott, amelyek vagy teljesen betiltották a műanyag szatyrokat vagy megadóztatják, ami visszaszorítja a felhasználást.

(Forrás: penzugyguru.co.hu;hirado.hu Kép: pixabay.com)