Jump to content

Játék helyett pénzt karácsonyra?

2019. 12. 23. 09:00

Kevesebb gondolkodást igényel, és egyszerűbb is belecsúsztatni néhány bankót egy kellemes küllemű borítékba. De vajon ez a legjobb ajándék, főleg egy gyermek számára?

A mai napig vitatéma, hogy szabad-e pénzt ajándékozni, főleg gyermeknek. Megoszlanak a vélemények még családon belül is, hiszen vannak szülők, akik egyáltalán nem hívei ennek, míg mások simán lecserélik az ajándékot a pénzre.

A bankóosztás ugyan általában vészmegoldásként szerepel, mint ajándék, és még ha pillanatnyilag a gyerkőc annak is örülne a legjobban, érdemes megfontolni, hogy jó ötlet-e. Elvégre könnyen elverheti, akár az iskola büféjében, de olyan egészségtelen és káros dolgokra is költheti, amire amúgy nem lenne pénze. Igen, a tinédzsereknél is ugyan úgy fennáll ennek a lehetősége.

Pénz beszél…

Azonban, ha mégis a pénzadás mellett teszi le az ember a voksát, vegye figyelembe a gyerek életkorát, és azt is, hogy szokott-e zsebpénzt kapni. Ha utóbbira igen a válasz, és azt is nyomon lehet követni, hogy mire és hogyan költi, azaz miként gazdálkodik vele, az már jó kiindulási alap lehet.

Ha viszont egyáltalán nem, vagy nagyon ritkán kap a gyerek zsebpénz, és az ünnepek alatt nagyobb összeget halmoz fel, valószínűsíthető, ha a forintok csak elforgácsolódnak majd olyan értelmetlen dolgokra, amelyek nem járulnak hozzá érdemben a mindennapi örömforráshoz.

Hiába működik a felnőtteknél a tömött borítékos ajándékosztás, tizenhat éves kor alatt érdemesebb energiát szánni arra, mire vágyik a gyerek, a pénzügyi tudatossággal pedig máskor megismertetni, mint a karácsonyfa alatt.

(Forrás: penzugyguru.co.hu/Fotó: pixabay.com)