Jump to content

Minden szektort felforgathat az automatizáció

2022. 03. 22. 10:09

A Globaldata felmérése szerint a cégvezetők háromnegyede gondolja úgy, hogy iparágában jelentős változásokat hoz a következő 12 hónapban a gépesítés. A kutatásba globális szinten 1.700 vállalati döntéshozót vontak be.

A pandémia felpörgette a technológiai fejlesztéseket, ahogy a vállalatirányítók igyekeztek cégüket a bizonytalan időkben megvédeni és egyúttal a tartós társadalmi és gazdasági változásokhoz is alkalmazkodni.

A világjárvány rámutatott, hogy a munkavégzés átalakulásával mekkora jelentősége van az intelligens automatizációnak és a robotikai fejlesztéseknek, emelte ki a kutatócég vezető elemzője.

Charlotte Dunlap szerint az új technológiák átformálják a hagyományos üzleti folyamatokat, a zökkenőmentes, automatizált munkamenet pedig pozitívan járul hozzá a vásárlói- és ügyfélelégedettséghez.

Ennek egyik eredménye az új típusú munkaerő megjelenése. A repetitív felatadok egy részét a robotikus folyamatautomatizáció (RPA) is átveheti, így a munkavállalók a nagyobb produktivitással bíró és több kreativitást, együttműködést igénylő feladatokra koncentrálhatnak.

A mostanában népszerűvé váló lehetőségek közül a folyamatbányászatot is érdemes kiemelni, tette hozzá Dunlap. A process mining során az adatokból mintázatokat nyernek ki, hogy az így szerzett tudást beépítsék az üzleti folyamatokba.

A folyamatbányászat segít megtalálni a munkavállalók által feleslegesen végzett tevékenységeket, vagy a nem elég hatékony folyamatokat, amelyek átalakításra szorulnak.

A folyamatbányászat a hatékonyság növelésének egyik leggyorsabb és leginnovatívabb módja, amely az informatikai rendszerekkel megtámogatott folyamatok valós lefutásáról és a folyamatoptimalizációban rejlő fejlesztési lehetőségekről ad gyors, alátámasztható és átlátható képet.

A feljövőben lévő robotikai innovációk térhódítása indokolt abból a szempontból is, hogy a cégek már jelenlegi digitális és átalakítási problémáik megoldása szempontjából is mennyire relevánsnak tartják azokat, fogalmazta meg az elemző - írja az iotzona.hu.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, iotzona.hu/Fotó: pixabay.com)