Jump to content

39. heti piaci összefoglaló

2011. 09. 26. 00:00

Az euró-zóna súlyosbodó államadósság-válsága és a globális növekedéssel kapcsolatos aggodalmak jobban megviselték a részvényeket, mint a nyersanyagokat, amelyeknek ráadásul a volatilitása is alacsonyabb volt.

Nyersanyagok: figyelemre méltó rugalmasság

A múlt hétig a nyersanyag-árfolyamok viszonylag stabilak maradtak a piaci zavarok közepette. A nyersanyagok diverzifikációs előnyei mellett a strukturális hangsúly-eltolódások szintén fontos szerepet játszottak ezen széles eszközosztály rugalmasságának megőrzésében.

A nyersanyagok figyelemre méltó rugalmassága

A nyersanyagok és a részvények egyaránt kockázatos eszköznek minősülnek. Ennek megfelelően mindkettőt ugyanazok a vad erők mozgatják, amelyek képesek széles kilengéseket okozni a piaci árfolyamokban. Az elmúlt évtizedben a nyersanyag-árak jellemzően változé-konyabbak voltak, mint a részvény-árfolyamok, ugyanakkor az elérhető hozamok is arányosan magasabbak voltak. A nyersanyagok látványos emelkedést értek el ebben az időszakban (2002-2008), amely csak a technológiai részvények 1990-es évek végén kialakult buborékához hasonlítható. Ha csak az 1995-től napjainkig terjedő időszakot vizsgáljuk, a két eszközosztály megtérülése nagyjából azonos képet mutat. A múlt héttől eltekintve, amikor minden kockázatos eszköz nehéz időszakot élt át, a nyersanyagok feltűnően rugalmasnak bizonyultak. Az államadósság-válság és a globális növekedéssel kapcsolatos aggodalmak jobban megviselték a részvényeket, mint a nyersanyagokat. Tovább mélyült a két eszközosztály teljesítménye közti szakadék, különösen 2011 augusztusa óta, ráadásul a nyersanyagok volatilitása is kedvezőbben alakult.

Tündökölnek a nemesfémek és a mezőgazdaság

A nyersanyagok idei évben mutatott nagyobb rugalmassága és alacsonyabb volatilitása részben az eszközosztály bizonyos jellegzetességeivel magyarázható. Súlyos piaci stresszhelyzetben a nemesfémek gyakran játsszák a ˝biztonságos befektetés˝ szerepét, ilyen módon bizonyos értelemben ellensúlyozva a szélesebb ciklikus félelmeket. Az euró-befektetők számára ezt a fedezeti funkciót tovább erősítette a dollár augusztus vége óta tartó erősödése is. A mezőgazdaság szintén jól helytállt. Ezt a piaci szegmenst általában a saját belső erői mozgatják, amelyeket kevésbé befolyásolnak a ciklikus és államadósságokkal kapcsolatos aggodalmak. Az árak alakulását elsősorban az időjárási feltételek, valamint a feltörekvő piacokon tapasztalható strukturális keresleti eltolódások határozzák meg (különös tekintettel a nagyobb húsfogyasztásra). Ez idén sem volt másként, hiszen az Egyesült Államok déli síkságait sújtó elhúzódó szárazság, valamint az állati takarmányok (és különösen a gabona) iránti kereslet folyamatos emelkedése augusztusban még tovább hajtotta felfelé az árakat. A ciklikus szegmensek, az energia és az ipari fémek ára csökkent, ennek mértéke azonban (még) nem érte el a ciklikus lassulás vagy a súlyos államadóssági válságok hasonló időszakaira jellemző mértéket. Ezért továbbra is lefelé mutató kockázatot látunk ezekben a szegmensekben, amennyiben a globális növekedéssel és/vagy az államadóssággal kapcsolatos félelmek tovább erősödnek.

A strukturális hangsúlyeltolódások segítik a nyersanyagokat

Az eszközosztályban – valamint az egyes nyersanyagok szegmensein belül is – elérhető széles diverzifikáció mellett a strukturális hangsúlyeltolódásokkal is magyarázható a nyersanyagok jelenleg tapasztalható rugalmassága. A feltörekvő piacok, és különösen Kína egyre dominánsabb szerepet töltenek be a fundamentális piaci egyensúly fenntartásában. Mára a BRIC országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) használják föl az összes nyersanyag, több mint 40%-át. Kína tehát egymagában is képes lenne ellensúlyozni a fejlett piacok növekedésének lassulását, még akkor is, ha a kínai gazdasági növekedés is tovább lassul. Ennek kettős oka van. Először, különbséget kell tennünk a kereslet növekedése és szintje között. A lassuló gazdasági növekedés ellenére (amely miatt hanyatlik a nyersanyag-kereslet növekedése) éves szinten változatlanul bővül a nyersanyagok (olaj, réz és bizonyos mezőgazdasági termékek) iránti kereslet.

A nyersanyagok és a részvények teljesítménye közti különbség

Azért mert a gazdaság lassul, még korai lenne egyértelműen lefelé várni a nyersanyagpiacot. Természetesen ez abban az esetben érvényes, amennyiben a gazdaság egészére nézve kedvező kimenetelű forgatókönyvvel (soft landing) számolunk. Másodszor, nagy általánosságban még mindig igen szűk a nyersanyag-kínálat. A nyersanyag-kínálat szűkösségét számos tényező okozza, köztük a beruházások több éve tartó elhanyagolása, a geopolitikai kockázatok, a csökkenő érctartalom, az időjárási szélsőségek, az energiahiány, illetve munkajogi viták és deviza-felértékelődés a kitermelő országokban. Ennek megfelelően felfelé mozdult el a nyersanyagok marginális termelési költsége, amely középtávon támaszt jelent a nyersanyag-áraknak. A nyersanyag-árak fundamentális talapzata stabil marad mindaddig, amíg a szűkös kínálat mellett kitart a keresletnövekedés. Az elmúlt évtizedben a strukturális keresleti eltolódások (mivel a feltörekvő piacok a növekedés nyersanyag-intenzív szakaszát élik), illetve a szűkös kínálat eredményeként emelkedett a nyersanyag-kereslet és az árak globális gazdasági növekedéssel szembeni érzékenysége. Ráadásul már a korábbi időszakoknál alacsonyabb szintű globális növekedés is felfelé ható árnyomást idéz elő a nyersanyagok piacán.

A Kínai kereslet stabil marad

A kereskedelmi forgalom jelentős része, és a nyersanyagok árának ezzel összefüggő alakulása nagyrészt a kínai gazdasági növekedés lassulásának ütemétől, és a végfelhasználói kereslet ehhez kapcsolódó alakulásától függ. Ennek fényében optimizmusra adhat okot, hogy augusztusban felgyorsult a kínai nyersanyag-import növekedése. Ez arra utal, hogy Kínában lelassult a felhalmozott nyersanyag-készleteknek az év első felében elindult leépítése. Ráadásul az állóeszköz-beruházások és az ipari termelés változatlanul viszonylag rugalmasnak mutatkoznak. Ugyanakkor a kínai beszerzési menedzser index (˝PMI Manufacturing˝) továbbra is alig haladja meg az 50-es szintet: az index a júliusi 50,7-ről augusztusra 50,9-re emelkedett. A megrendelések és a készletek közti különbség az elmúlt két hónapban visszatért az enyhén pozitív tartományba, ami arra utal, hogy változatlanul jelen van némi (lagymatag) feltorlódott kereslet. Az építőipar továbbra is generálja az ipari nyersanyagok iránti keresletet. Az elmúlt két hónapban folyamatosan gyorsult az ingatlanfejlesztések növekedési üteme, és augusztusra elérte az éves szinten számított 25,8%-ot, miközben a becslések szerint 8,68 millió szociális lakás építését kezdték meg augusztus végéig. Semleges súlyozás a nyersanyagokra és a nemesfémekre Taktikai eszköz-allokációnk során alulsúlyozottról semlegesre emeltük a nyersanyag-pozícióinkat, mivel az eszközosztály megítélésünk szerint kedvező fundamentumokkal rendelkezik. A nyersanyagokon belül semlegesre rontottuk a nemesfémek súlyozását, mivel a jelenlegi kamatszinteken kevésbé valószínű az alacsony reálhozamokból fakadó további támogatottság.

Jogi nyilatkozat:

E dokumentumban található információk kizárólag tájékoztatás célját szolgálják, nem minősülnek ajánlattételnek, különösen nem a tájékoztató alapján történő értékpapír kezelésével, vételével vagy eladásával kapcsolatos ajánlatnak, vagy értékpapír befektetési stratégiában történő részvételre vonatkozó felhívásnak. E dokumentum kizárólag a szakmai befektetőket célozza meg. Bár különös gondot szenteltünk e dokumentum tartalmának, annak pontosságáért, helyességéért, teljességéért, a - kifejezett vagy vélelmezhető - tartalmáért felelősséget vagy kezességet nem vállalunk. Az e dokumentumban szereplő tájékoztatást - előzetes értesítés nélkül - megváltoztathatjuk, vagy aktualizálhatjuk. Sem az ING Investment Management, sem az ING Csoporthoz tartozó egyéb vállalat vagy egység, sem azok bármely tisztségviselője, igazgatója, vagy alkalmazottja nem tartozik - közvetve vagy közvetlenül - jogilag vagy más módon felelősséggel az e dokumentumban közölt tájékoztatásért és/vagy ajánlásért. E dokumentumban foglalt tájékoztatás nem tekinthető befektetési szolgáltatásnak, sem egyedi befektetési-, pénzügyi- vagy jogi tanácsnak. Az e dokumentumban foglalt tájékoztatást csak saját kockázatára használhatja fel. Az olvasónak e dokumentum felhasználásából, vagy arra támaszkodó döntéshozatalból származó esetleges veszteségéért semmilyen - közvetlen vagy közvetett - jogi felelősség nem terhel bennünket, az e dokumentumban közölt információk alapján semmilyen követelés nem érvényesíthető. A befektetés kockázattal jár. Felhívjuk a figyelmét, hogy a befektetésének értéke emelkedhet és csökkenhet is, és hogy az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. A dokumentumban foglalt információk másolása, sokszorosítása, terjesztése előzetes engedély nélkül tilos. Az ezen nyilatkozat feltételeivel és kitételeivel kapcsolatban, valamint azok folytán felmerülő bármely kártérítési igény tekintetében a holland törvények az irányadók. Az e dokumentumban említett minden termék vagy értékpapír sajátos kockázattal és forgalmazási feltételekkel bír, amelyről az ügyletkötés előtt célszerű további tájékoztatást kérni. E dokumentumban foglaltak nem minősülnek ajánlattételnek, különösen nem a tájékoztató alapján történő értékpapír-befektetésre vagy eladásra vonatkozó felhívásnak olyan országokban, ahol ezt az érintett hatóságok nem engedélyezték. Konkrét tanács érdekében, kérjük, forduljon befektetési tanácsadójához.