Jump to content

43. heti piaci összefoglaló

2011. 10. 24. 00:00

Változatlanul úgy véljük, hogy a kínai gazdaság a lefelé ható növekedési kockázatok erősödése ellenére is zökkenőmentesen lassul le. Vonzó a kínai részvények értékelése.

Van-e valóságalapja a kínai gazdasággal kapcsolatos pánikjelentéseknek?

A médiumokban a közelmúltban megjelent egyes vélemények vészjósló forgatókönyveket vázoltak fel a kínai gazdasággal kapcsolatban. Néhány elemző szájából már a stagfláció – magas infláció mellett stagnáló gazdaság – kifejezés is elhangzott. Kétségtelen, hogy a harmadik negyedévben a kínai növekedés elmaradt a várakozásoktól. A 9,1% (a várt 9,3% helyett) az elmúlt két év legalacsonyabb értékét jelentette. Az első és második negyedévben a növekedés 9,7% illetve 9,5% volt. Globális falunkban mára a kínai helyzet elemzése is sokkal összetettebbé vált, mivel minden gazdaság egyre inkább függőségi viszonyba kerül a többitől. Ezért Kínát érzékenyen érintette az enyhe európai visszaesés (ugyanakkor Európában elsősorban a német ipart viselte meg a lassabb kínai növekedés).
A kínai növekedési adatok eddig mérsékelt gyengülést jeleztek. Egyes szektorok azonban komolyan megroggyantak. Ennek ellenére változatlanul nem számítunk nagy megrázkódtatásra a kínai gazdaságban. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy erősödnek a lefelé ható növekedési kockázatok.

A növekedés lassulása összhangban áll az Ötéves Tervvel

A kínai növekedés lassulása a hatóságok tudatos döntésére vezethető vissza. A 2015-ig tartó Ötéves Terv évi 7%-os növekedést irányoz elő. Ezért Kína kijelentette, hogy a növekedés a tervezett irányba halad. A hatóságoknak az a szándékuk, hogy ellenőrzés alá vonják az inflációt és a túlfűtött ingatlanszektort. Ezért például a bankok kötelesek igen magas (21,5%-os) tartalékot felhalmozni a jegybanknál. Ez pedig lassítja a hitelezés bővülését és megdrágítja a hitelhez jutást.
Az Ötéves Terv célja, hogy a kínai gazdaságot függetlenítse az exporttól és áthangolja a belföldi keresletre. Úgy tűnik, a Terv sikerrel jár. Az inflációval korrigált belföldi kereslet 11,9%-kal emelkedett az idén (szeptember végéig). A kiskereskedelmi értékesítés 18%-kal ugrott meg szeptemberben az előző év azonos hónapjához képest. A fogyasztás hajtómotorja a szabadon felhasználható jövedelem gyors növekedése.

Gyengülés egyéb szektorokban

A pénzkínálat bővülése mostanra a hosszú távú átlag alá került. A monetáris politikai szigorítás sikere különösen is jól tükröződik a kis- és közepes méretű vállalkozások körében. Az infrastrukturális beruházások növekedése 2008 óta először szintén 10% alá lassult. Ugyanakkor az ingatlanszektorra nehezedik a legnagyobb nyomás, és a további korrekció is ezt a szektort érintheti a legérzékenyebben. Ráadásul az exportszektort meggyengítette a fejlett gazdaságok lassulása. Szeptemberben havi összehasonlításban stabilizálódott az import, miközben az export 2%-kal csökkent (az elmúlt tíz év 5%-os átlagos szeptemberi emelkedésével szemben).,

Meredeken zuhannak a kínai ingatlanrészvények

Eddig az idei évben a kínai ingatlanrészvények euró alapon mintegy 50%-ot veszítettek értékükből, elsősorban a szigorúbb monetáris feltételek és a kifejezetten az ingatlanszektort célzó megszorító intézkedések miatt. Augusztus óta még tovább gyorsult a gyengülés. Ez elsősorban arra a szóbeszédre vezethető vissza, hogy az ingatlanfejlesztők nehezen fogják tudni refinanszírozni az adósságukat. Az érintett vállalatok adósságának mintegy 25%-át teszik ki a rövid lejáratú hitelek, így elkerülhetetlen, hogy refinanszírozzák tartozásaik egy nem elhanyagolható részét. A kínai ingatlanfejlesztők finanszírozási oldalon nagy mértékben függenek a még befejezetlen ingatlanok előértékesítésétől. Ezek az értékesítések jelenleg csökkenő tendenciát mutatnak.

Jelentősen visszaesett az infrastrukturális beruházások növekedése

A kínai jegybank nem folytatja a szigorítást

Amint korábban említettük a gazdasági növekedés lassulása a kínai hatóságok tudatos döntésének eredménye. Ugyanakkor megkülönböztetett figyelemmel kísérik a gazdaság egyes speciális szektorainak visszaesését, például a kis- és közepes méretű vállalkozásokra és az ingatlanszektorra. Ez a megkülönböztetett figyelem nagyrészt a bankrendszer gyengeségére vezethető vissza. Tekintettel a magánbefektetői ingatlanszektor és a globális kereslet hanyatlására, Kína kifejezetten szeretné megakadályozni az infrastrukturális beruházások további visszaesését.

Fontos tényező ebből a szempontból a szeptemberre valamelyest csökkenő inflációs ráta (+6,1%). Az élelmiszerárakat kivéve az infláció 3% alá csökkent. Ráadásul a jegybanki statisztikák szerint jelentős mértékben csökkent az élelmiszerárakra ható felfelé irányuló nyomás. A globális gazdasági lassulás és a kedvező év/év összehasonlító adatok is hozzá fognak járulni az inflációs ráta figyelemre méltó csökkenéséhez az elkövetkező hónapokban.

Gazdaságélénkítő politika jelei mutatkoznak Kínában

Egy helyi hatóság nemrégiben kötvényeket bocsátott ki. Ilyen kötvénykibocsátásra utoljára a kilencvenes évek elején került sor. A bevont tőkét infrastrukturális projektekre és szociális lakásépítésre fogják fordítani. Ez az első lépés a közcélú építési beruházások felfuttatására. A finanszírozás szintén olyan módon kerül kialakításra, hogy elősegítse a helyi hatóságok rossz hiteleivel kapcsolatos problémák megoldását. Ráadásul a további áresések megelőzése érdekében a legnagyobb állami vagyonalap megkezdte a banki részvények felvásárlását. Bejelentettek továbbá egy támogatási csomagot a kis- és közepes méretű vállalkozások számára. Ebben szerepel adókedvezmény, támogatások és szélesebb hitelhez jutási lehetőségek.

Kedvező kilátások a kínai részvénypiacokon

Az elkövetkező hónapokban gazdaságélénkítő lépésekre számítunk a kínai hatóságok részéről. A részvénypiac az 1998-as szintre esett vissza. A kínai részvények értékelése a feltörekvő világ többi országához képest is vonzónak mondható.

Hosszabb távon kedvező kilátások a nyersanyagok piacán

Abból a feltételezésből kiindulva, hogy a kínai gazdaság zökkenőmentesen lassul le, töretlen emelkedésre számítunk a nyersanyagok iránti kereslet terén. A kínai kereslet teszi ki a főbb nyersanyagok iránti kereslet mintegy 40%-át, és számos esetben (pl. arany, alumínium) Kína a vezető előállító is. Ezért hosszú távon kedvezően ítéljük meg a nyersanyagok kilátásait. Jelenlegi álláspontunk ugyanakkor semleges.

Jogi nyilatkozat:

E dokumentumban található információk kizárólag tájékoztatás célját szolgálják, nem minősülnek ajánlattételnek, különösen nem a tájékoztató alapján történő értékpapír kezelésével, vételével vagy eladásával kapcsolatos ajánlatnak, vagy értékpapír befektetési stratégiában történő részvételre vonatkozó felhívásnak. E dokumentum kizárólag a szakmai befektetőket célozza meg. Bár különös gondot szenteltünk e dokumentum tartalmának, annak pontosságáért, helyességéért, teljességéért, a - kifejezett vagy vélelmezhető - tartalmáért felelősséget vagy kezességet nem vállalunk. Az e dokumentumban szereplő tájékoztatást - előzetes értesítés nélkül - megváltoztathatjuk, vagy aktualizálhatjuk. Sem az ING Investment Management, sem az ING Csoporthoz tartozó egyéb vállalat vagy egység, sem azok bármely tisztségviselője, igazgatója, vagy alkalmazottja nem tartozik - közvetve vagy közvetlenül - jogilag vagy más módon felelősséggel az e dokumentumban közölt tájékoztatásért és/vagy ajánlásért. E dokumentumban foglalt tájékoztatás nem tekinthető befektetési szolgáltatásnak, sem egyedi befektetési-, pénzügyi- vagy jogi tanácsnak. Az e dokumentumban foglalt tájékoztatást csak saját kockázatára használhatja fel. Az olvasónak e dokumentum felhasználásából, vagy arra támaszkodó döntéshozatalból származó esetleges veszteségéért semmilyen - közvetlen vagy közvetett - jogi felelősség nem terhel bennünket, az e dokumentumban közölt információk alapján semmilyen követelés nem érvényesíthető. A befektetés kockázattal jár. Felhívjuk a figyelmét, hogy a befektetésének értéke emelkedhet és csökkenhet is, és hogy az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. A dokumentumban foglalt információk másolása, sokszorosítása, terjesztése előzetes engedély nélkül tilos. Az ezen nyilatkozat feltételeivel és kitételeivel kapcsolatban, valamint azok folytán felmerülő bármely kártérítési igény tekintetében a holland törvények az irányadók. Az e dokumentumban említett minden termék vagy értékpapír sajátos kockázattal és forgalmazási feltételekkel bír, amelyről az ügyletkötés előtt célszerű további tájékoztatást kérni. E dokumentumban foglaltak nem minősülnek ajánlattételnek, különösen nem a tájékoztató alapján történő értékpapír-befektetésre vagy eladásra vonatkozó felhívásnak olyan országokban, ahol ezt az érintett hatóságok nem engedélyezték. Konkrét tanács érdekében, kérjük, forduljon befektetési tanácsadójához.