Jump to content

45. heti piaci összefoglaló

2011. 11. 07. 00:00

Mivel a monetáris unió nem párosul politikai unióval, a közeljövőben további politikai huzavonára számíthatunk, ami időről-időre újabb piaci zavarokat fog okozni.

Már nem tabu a görög kilépés az euró-zónából

Az európai vezetőknek az euró-válság kezelésére alkotott tervei csak átmeneti megnyugvást hoztak a piacokon. A megoldás részletei továbbra sem ismertek, ráadásul a görög belpolitikai csatározások máris a terv végrehajtását veszélyeztetik. Ugyanakkor az EKB új elnöke, Mario Draghi bizonyos enyhülést hozott azáltal, hogy az első adandó alkalommal kamatvágást hajtott végre.

Nyílt vita folyik az euró-zónából való kilépésről

Az európai vezetők által az EU csúcsot követően közzétett terv semmiképpen nem az a "csodafegyver", ami egy csapásra megoldaná az euró válságot, ahogyan azt a piacok remélték. A terv továbbra is a befektetők fantáziájára bízza a végrehajtás számos részletét, miközben a görög belpolitikai helyzet az egész elgondolás életképességét megkérdőjelezi. Papandreu görög miniszterelnök minapi bejelentése, miszerint népszavazásra bocsátaná az euró-zónából érkező mentőcsomagot, csak olaj volt a tűzre. Az európai országok valamint a saját kormánya által tanúsított erős ellenállás miatt Papandreu miniszterelnök végül visszavonta a népszavazási kezdeményezést. Péntek éjjel túlélt egy bizalmatlansági indítványt is a görög parlamentben, ám később úgy döntött, hogy lemond a miniszterelnöki posztról, és nemzeti egységkormányt alakít a legnagyobb ellenzéki párttal, az Új Demokráciával. Az ügyvivő kormány közvetlenül az euró-zóna hitelügylet végrehajtását követően új választásokat írna ki.
Amint az a múlt heti G-20 csúcsot követően világossá vált, a görög fejlemények egyik eredményeként megtört az "euró-zónából való kilépés" tabuja. Az európai vezetők már nyíltan tárgyalnak a görögök kilépésének lehetőségéről. Ráadásul a G-20 csúcs sem hozta meg a remélt pozitív meglepetéseket. Tovább súlyosbították a Silvio Berlusconi olasz miniszterelnökre nehezedő nyomást az olasz államadóssággal kapcsolatos megújult aggodalmak, aminek eredményeként mind az olasz állampapírok német államkötvényekhez mért felára, mind az abszolút hozamszintek új csúcsokra törtek. Olaszországnak teljesítenie kell a nyugdíj-, munkaerő-piaci és privatizációs reformokkal kapcsolatos, régóta halogatott ígéreteit.
Egy dolog azonban teljesen világos, nevezetesen, hogy az euró-zóna válságának megoldása még mindig a távolba vész. Mivel a monetáris unió nem párosul politikai unióval, az euró-zónának 17 különböző kormánnyal kell megküzdenie. A közeljövőben további politikai huzavonára számíthatunk, ami időről-időre ismét piaci zavarokat fog okozni.

Az EKB belső íven veszi a kanyart

Kellemes meglepetésként érte a piacokat, hogy az EKB új elnöke, Mario Draghi már az első monetáris politikai bizottsági ülést kihasználta arra, hogy proaktívabb képet fessen az EKB-ról azáltal, hogy 25 bázisponttal 1,25%-ra csökkentette az irányadó kamatlábat. Tekintettel a politikai bizonytalanságra és a végtelen csatározásokra, az euró-zónára ráfért már végre egy olyan intézmény, amely nem habozik, és ha kell, belső íven veszi a kanyart.
Az EKB döntés fő mozgatórugói a romló gazdasági helyzet és az enyhe recessziós kilátások voltak. A központi bank szerint voltak arra utaló jelek, hogy „a korábban azonosított lefelé mutató kockázatokkal kapcsolatos félelmek valóban testet öltenek”. A belső és külső kereslet gyengülése és a romló „kemény” és „puha” adatok miatt az EKB jelenleg arra számít, hogy enyhe recesszió kezdődik az év vége felé. Bár az EKB legfőbb célja az árstabilitás fenntartása és nem a gazdasági növekedés támogatása, a jelen pillanatban mégis a növekedés ad okot a legtöbb aggodalomra, és az infláció csak másodlagos tényezőként jelenik meg. Az EKB véleménye szerint a gyengébb gazdasági kilátások miatt csökkennek az inflációs kockázatok. Hosszú idő óta először beszélt az EKB annak a lehetőségéről, hogy az inflációs ráta 2012-ben visszatérjen a 2%-os szint alá.

A 10 éves kötvényhozamok különválása az euró-zónában

Az EKB nem lelkesedik a feltétel nélküli végső menedék státuszért

Azt is érdekes volt látni, hogy Mario Draghi egyértelműbb vonalat húzott a monetáris politika és az államadósság-válság közé, mint azt korábban elődje, Jean-Claude Trichet tette. Miközben Trichet nyilatkozatai alkalmanként olyan spekulációknak adtak teret, hogy az EKB a kötvényvásárlási programja megerősítését tervezi, Draghi inkább a program korlátaira helyezte a hangsúlyt. Draghi elnök szerint az EKB kötvényvásárlási programja három alapelvet követ: átmeneti, korlátozott és kizárólag a monetáris transzmissziós mechanizmuson alapul. Azt is megjegyezte, hogy a fő felelősség a tagállami kormányok vállán nyugszik, nem pedig valamiféle külső segítségen. Felszólította a kormányokat, hogy újra kötelezzék el magukat a hiány és az adósságszintek mérséklését célzó fiskális politikák mellett. Draghi véleménye szerint mesterséges úton lehetetlen tartósan alacsony szinten tartani a kötvényhozamokat. Mindez arra utal, hogy a közeljövőben nem valószínű, hogy az EKB önként felvállalná a feltétel nélküli végső hitelnyújtó szerepét. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy az EKB is elkapta a válságvírust és minden követ megmozgat az általános recesszió megelőzése érdekében.

Más régiók a kilábalás jegyeit mutatják

Miközben az euró-zóna a recesszió felé tart, a többi jelentős gazdaság az idei év elején átélt enyhe visszaesés után már a kilábalás jegyeit mutatja. Az Egyesült Államokban a múlt héten jelentek meg az üzleti aktivitást jelző egyik legfontosabb vizsgálat, az ISM felmérés eredményei. Miközben az ISM nem-termelő szektor indexe októberben csak kis mértékben, 53,0-ról 52,9-re mérséklődött, az ISM termelő szektor indexe 51,6-ról 50,8-ra esett vissza. A legnagyobb zuhanás azonban a „fizetett árak” komponensben következett be, amely 56,0-ról 41,0-ra csökkent. A beszerzési árak esésének köszönhetően a termelő cégek a haszon emelkedésére számíthatnak, ami pozitív jel lehet a jövőre nézve. Ráadásul az új megrendelésekre és a foglalkoztatásra vonatkozó mutatók határozottan az 50-es, azaz a növekedést és a visszaesést elválasztó szint fölött maradtak. Októberben 80 000 fővel nőtt a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma, miközben az előző két hónapban nyilvántartott munkahelyek számát is felfelé korrigálták 102 000 fővel.

Kína gazdaságélénkítésbe kezd

Októberben a kínai termelői beszerzési menedzser index (PMI) a szeptemberi 51,2 pontról 50,4 pontra csökkent. A beszerzési árakban bekövetkezett jelentős csökkenés itt is erősen éreztette hatását a bruttó árbevételben. Ez pozitív jelzésnek tekinthető a jövőbeli infláció szempontjából, miközben a termelés is konszolidálódik. A fenti hatások, kiegészülve az elmúlt hetekben tapasztalható csökkenő élelmiszerár-nyomással, arra utalnak, hogy az elkövetkező néhány hónapban jelentősen csökkenni fog az infláció. Egyelőre nem számítunk leplezetlen monetáris ösztönzőkre a kínai jegybank részéről, ugyanakkor a kis- és közepes vállalatokat érintő, közelmúltban bejelentett gazdaságélénkítő intézkedések, a szolgáltató szektor adóváltozásai és a tartományi kötvénykibocsátások mind-mind azt jelzik, hogy megkezdődött a kínai monetáris politikai enyhítés.

Jogi nyilatkozat:

E dokumentumban található információk kizárólag tájékoztatás célját szolgálják, nem minősülnek ajánlattételnek, különösen nem a tájékoztató alapján történő értékpapír kezelésével, vételével vagy eladásával kapcsolatos ajánlatnak, vagy értékpapír befektetési stratégiában történő részvételre vonatkozó felhívásnak. E dokumentum kizárólag a szakmai befektetőket célozza meg. Bár különös gondot szenteltünk e dokumentum tartalmának, annak pontosságáért, helyességéért, teljességéért, a - kifejezett vagy vélelmezhető - tartalmáért felelősséget vagy kezességet nem vállalunk. Az e dokumentumban szereplő tájékoztatást - előzetes értesítés nélkül - megváltoztathatjuk, vagy aktualizálhatjuk. Sem az ING Investment Management, sem az ING Csoporthoz tartozó egyéb vállalat vagy egység, sem azok bármely tisztségviselője, igazgatója, vagy alkalmazottja nem tartozik - közvetve vagy közvetlenül - jogilag vagy más módon felelősséggel az e dokumentumban közölt tájékoztatásért és/vagy ajánlásért. E dokumentumban foglalt tájékoztatás nem tekinthető befektetési szolgáltatásnak, sem egyedi befektetési-, pénzügyi- vagy jogi tanácsnak. Az e dokumentumban foglalt tájékoztatást csak saját kockázatára használhatja fel. Az olvasónak e dokumentum felhasználásából, vagy arra támaszkodó döntéshozatalból származó esetleges veszteségéért semmilyen - közvetlen vagy közvetett - jogi felelősség nem terhel bennünket, az e dokumentumban közölt információk alapján semmilyen követelés nem érvényesíthető. A befektetés kockázattal jár. Felhívjuk a figyelmét, hogy a befektetésének értéke emelkedhet és csökkenhet is, és hogy az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. A dokumentumban foglalt információk másolása, sokszorosítása, terjesztése előzetes engedély nélkül tilos. Az ezen nyilatkozat feltételeivel és kitételeivel kapcsolatban, valamint azok folytán felmerülő bármely kártérítési igény tekintetében a holland törvények az irányadók. Az e dokumentumban említett minden termék vagy értékpapír sajátos kockázattal és forgalmazási feltételekkel bír, amelyről az ügyletkötés előtt célszerű további tájékoztatást kérni. E dokumentumban foglaltak nem minősülnek ajánlattételnek, különösen nem a tájékoztató alapján történő értékpapír-befektetésre vagy eladásra vonatkozó felhívásnak olyan országokban, ahol ezt az érintett hatóságok nem engedélyezték. Konkrét tanács érdekében, kérjük, forduljon befektetési tanácsadójához.