Jump to content

46. heti piaci összefoglaló

2011. 11. 14. 00:00

A gazdaságélénkítés, a stabil vállalati mérlegek és a demográfiai adatok erős érvek amellett, hogy 2012-ben az osztalékfizető részvények és a feltörekvő piacok legyenek a fő befektetési témáink.

Madártávlatból: témák 2012-ben

A befektetők jelenleg elsősorban arra összpontosítanak, hogy kitalálják a politikai döntéshozók következő lépéseit, amelyekkel az államadósság-válságot próbálják karanténba zárni. Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni a nagyobb képről sem. Valójában van néhány biztató terület, amely jó befektetési lehetőségeket kínál 2012-ben is.

Európa a recesszió felé halad

Európában a fundamentális gazdasági környezet gyenge marad. A legtöbb gazdasági mutató negatív értelemben okoz meglepetéseket. Az euró-zóna legutóbbi beszerzési menedzser indexe (PMI) 46,5 pontra esett vissza, ami az elmúlt 28 hónap legalacsonyabb értéke, és egyértelműen a recesszió rémképét vetíti előre. A spanyol, az olasz sőt a francia indexek is elmaradtak az átlagos értéktől, miközben Németországnak sikerült 50,3 ponton, azaz az 50 pontos választóvonal fölött maradnia. Ennek ellenére Németországban is gyengülnek egyes fontos gazdasági adatok, például az új megrendelések száma.
Ráadásul nyomás nehezedik a vállalati nyereségekre is. Az európai vállalati nyereségek harmadik negyedévi alakulása kiábrándító: a vállalatok mintegy 50%-a (ami már egy lefelé módosított szám) haladja meg az előzetes elemzői becsléseket, ami igen szerény adat a korábbi időszakokkal történő összehasonlításban. Arra számítunk, hogy 2012-ben az európai vállalati nyereségek 5%-kal, 10%-ra fognak visszaesni.

Az amerikai adatok biztatóbbak, de a kockázatok itt is jelen vannak

Az Egyesült Államokban optimistább képet festenek az aktivitási adatok és a vezető indikátorok. Jót tett a bizalomnak a harmadik negyedév 2,5%-os gazdasági növekedési mutatója, és a foglalkoztatás-bővülési adatok felfelé történő korrekciója. Ennek ellenére a költségvetési kilátások és az azokat kísérő költségvetési szigor valószínűleg visszafogják a 2012-es növekedést. November 23-án a "szuperbizottságnak" kell javaslatot tennie a költségvetési hiány 1500 milliárd dolláros kiigazítására a következő tíz évben. Ismét felerősödhetnek az idén korábban zajló adósságplafon-viták.
Az amerikai vállalati eredmények a hagyományos minta szerint alakulnak. A felfelé mutató meglepetések aránya közelíti a 70%-ot, és a harmadik negyedév összesített eredményadatát szintén felfelé korrigálták. Megállapítottuk ugyanakkor, hogy az elemzők visszavettek a negyedik negyedévi előrejelzéseikből. Úgy véljük, hogy a 2012-re vonatkozó adatok további korrekciója szükséges. A globális gazdaság lassulása, és a jelenleg rekord-magas, ám hamarosan elkerülhetetlenül csökkenni kezdő marzsok fényében valószínűtlennek tűnik ugyanis a közel 10%-os eredménynövekedés. Becslésünk szerint az Egyesült Államok vállalati eredményeinek növekedése 0% és -3% között fog alakulni 2012-ben.

Változatlanul negatívak az eredmény-kilátások

Mindent egybevetve úgy véljük, hogy a 2012-es eredménynövekedés mérsékelten negatív lesz Európában és esetleg az Egyesült Államokban is. Véleményünk szerint – a legutóbbi makrogazdasági adatokat figyelembe véve – az európai eredmény-becslések tekintetében valamivel több a lefelé mutató kockázat, míg az Egyesült Államokra vonatkozó eredmény-előrejelzésünket akár emelhetjük is. A japán vállalatok még képesek lehetnek kétszámjegyű (10-15% közötti) nyereségnövekedést elérni, feltéve, hogy a yen árfolyama nem erősödik túlzott mértékben. Az átlagos jövedelmezőségi határ 76 körül van az amerikai dollárral szemben, ám ez a pont évről-évre alacsonyabb szintre kerül. Arra számítunk, hogy a japán jegybank továbbra is be fog avatkozni a deviza felértékelődésének a visszafogása érdekében. Várakozásaink szerint a feltörekvő piacok 5-10%-os nyereségnövekedést fognak elérni 2012-ben.
Felhívjuk a figyelmet, hogy becsléseink elmaradnak a piaci konszenzustól. Várakozásaink szerint folytatódni fog a negatív eredménytrend, miközben a konszenzusos előrejelzések is gyorsan esnek. A globális eredménytrend jelenleg 25% körül áll, ami azt jelenti, hogy minden egyes felminősítésre három leminősítés jut.

Változatlanul negatív a globális eredménytrend

Az értékelések alacsony szinten állnak, de nem kínálnak jó iránymutatást

A bátrabb elemzők szerint a jelenlegi értékelések vonzó belépési pontot jelentenek a hosszú távú befektetők számára. Az alacsony értékelés azonban általában nem elégséges feltétel a piaci mozgásokhoz, hanem sokkal inkább olyan sarokpont, amihez hosszabb távon minden értékelés konvergál. Ráadásul a "normális" árfolyam/nyereség (P/E) arány nem kőbe vésett adottság, hanem a hosszú távú növekedési ütem függvénye. Mivel a fejlett piacok strukturális növekedési üteme alacsony, a múltbeli átlagos P/E mutató nem feltétlenül iránymutató a jövőre nézve.

A múltbeli teljesítményből nem lehet következtetni…

Ez pedig elvezet minket a múltbeli adatokon alapuló befektetési döntések egyik legfontosabb ellentmondásához: az elmúlt 30 év több okból sem tekinthető reprezentatívnak az elkövetkező évekre nézve. Először: várható, hogy a gazdasági szereplők csökkenteni fogják a tőkeáttételüket. Ez nem csak a globális növekedésre, hanem az értékelésekre is negatívan fog hatni. Azt jelenti továbbá, hogy az "alacsony kamatszint = emelkedő részvényárfolyamok" egyenlet már nem feltétlenül helytálló. Ehelyett a piacokat a gazdaság és a nyereségesség növekedése fogja meghatározni, és ezen a fronton nem igazán biztatóak a kilátások. Ebben a tekintetben fontos hangsúlyozni a feltörekvő és a fejlett piacok közti különbségeket. A feltörekvő piacokat még mindig könnyebben lehet monetáris politikákkal befolyásolni. Ennek megfelelően a feltörekvő piacokon, és elsősorban Kínában várható lazább monetáris politika ismét elhozhatja a feltörekvő piaci részvények felülteljesítő időszakát. Másodszor, a feltörekvő piacok globális gazdaságban betöltött egyre fontosabb szerepe, valamint ugyanezen piacok még mindig viszonylag alacsony súlyozása a befektetői portfoliókban strukturális tőkekiáramlást eredményezhet a fejlett tőkepiacokról a feltörekvő tőkepiacok felé. Végül pedig visszafordíthatatlan demográfiai változások zajlanak a világban. Az elöregedő népesség jellemzően visszafogottan fektet be kockázatos eszközökbe, és inkább a biztonságos és jövedelem-termelő eszközöket részesíti előnyben.

Az osztalékok és a feltörekvő piacok maradnak a fő befektetési témák

Részben a fent említett demográfiai hatásnak köszönhetően továbbra is az osztalékfizető részvények lesznek az egyik legfontosabb befektetési téma 2012-ben. Az alacsony növekedéssel, alacsony kötvényhozamokkal és magas volatilitással jellemezhető környezetben az osztalékok fontos jövedelem-termelő szerepet töltenek be. Ráadásul az osztalékhozamok közelítik a vállalati kötvényhozamokat, különösen a fejlett piacokon. Az alacsony kifizetési arányok és a stabil vállalati mérlegek tovább erősítik az osztalék-jövedelmek rugalmasságát (a pénzügyi szektort leszámítva). Az osztalékok mellett a feltörekvő piacokat részesítjük előnyben. Az eredménynövekedés pozitív marad, miközben a gazdaságélénkítő (fiskális és monetáris) politikai intézkedések lehetősége, különösen Kínában, újabb felülteljesítési időszakot indíthat el a feltörekvő piaci részvények körében. A fordulat nagyrészt a befektetők kockázatvállalási hajlandóságától és a globális növekedési ciklus javulásától függ.

Jogi nyilatkozat:

E dokumentumban található információk kizárólag tájékoztatás célját szolgálják, nem minősülnek ajánlattételnek, különösen nem a tájékoztató alapján történő értékpapír kezelésével, vételével vagy eladásával kapcsolatos ajánlatnak, vagy értékpapír befektetési stratégiában történő részvételre vonatkozó felhívásnak. E dokumentum kizárólag a szakmai befektetőket célozza meg. Bár különös gondot szenteltünk e dokumentum tartalmának, annak pontosságáért, helyességéért, teljességéért, a - kifejezett vagy vélelmezhető - tartalmáért felelősséget vagy kezességet nem vállalunk. Az e dokumentumban szereplő tájékoztatást - előzetes értesítés nélkül - megváltoztathatjuk, vagy aktualizálhatjuk. Sem az ING Investment Management, sem az ING Csoporthoz tartozó egyéb vállalat vagy egység, sem azok bármely tisztségviselője, igazgatója, vagy alkalmazottja nem tartozik - közvetve vagy közvetlenül - jogilag vagy más módon felelősséggel az e dokumentumban közölt tájékoztatásért és/vagy ajánlásért. E dokumentumban foglalt tájékoztatás nem tekinthető befektetési szolgáltatásnak, sem egyedi befektetési-, pénzügyi- vagy jogi tanácsnak. Az e dokumentumban foglalt tájékoztatást csak saját kockázatára használhatja fel. Az olvasónak e dokumentum felhasználásából, vagy arra támaszkodó döntéshozatalból származó esetleges veszteségéért semmilyen - közvetlen vagy közvetett - jogi felelősség nem terhel bennünket, az e dokumentumban közölt információk alapján semmilyen követelés nem érvényesíthető. A befektetés kockázattal jár. Felhívjuk a figyelmét, hogy a befektetésének értéke emelkedhet és csökkenhet is, és hogy az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. A dokumentumban foglalt információk másolása, sokszorosítása, terjesztése előzetes engedély nélkül tilos. Az ezen nyilatkozat feltételeivel és kitételeivel kapcsolatban, valamint azok folytán felmerülő bármely kártérítési igény tekintetében a holland törvények az irányadók. Az e dokumentumban említett minden termék vagy értékpapír sajátos kockázattal és forgalmazási feltételekkel bír, amelyről az ügyletkötés előtt célszerű további tájékoztatást kérni. E dokumentumban foglaltak nem minősülnek ajánlattételnek, különösen nem a tájékoztató alapján történő értékpapír-befektetésre vagy eladásra vonatkozó felhívásnak olyan országokban, ahol ezt az érintett hatóságok nem engedélyezték. Konkrét tanács érdekében, kérjük, forduljon befektetési tanácsadójához.