Jump to content

48. heti piaci összefoglaló

2011. 11. 28. 00:00

Enyhe felülsúlyozásra módosítottuk a feltörekvő piaci részvényekben lévő kitettségünket az európai részvényekkel szemben. Európában növeltük az alulsúlyozás mértékét.

Pozitívabb megítélés alá esnek a feltörekvő piaci részvények

Egyre növekszik annak az esélye, hogy a feltörekvő piaci részvények teljesítménye meghaladja a fejlett piaci részvényekét. Valószínűsíthető, hogy az idei évben eddig tapasztalt alulteljesítéssel szemben mostanra kialakult felülteljesítést az okozza, hogy Kína az enyhülő inflációs nyomás hatására lazította a monetáris politikáját.
Nem csitul az euró-zóna válsága, sőt a monetáris unió központi országaira is átterjedőben van. Mivel nem számítunk gyors, ugyanakkor gyökeres változásra az euró-zónában, a kitettségünket csökkentettük.

Kínai remények…

A feltörekvő piaci részvények teljesítményének eddigi jelentős elmaradása a fejlett piaci részvényekétől azokból a félelmekből fakadt, hogy Kína is drámai visszaesést fog elszenvedni. Azonban a kínai hatóságok már szeptemberben megkezdték a hitelhez jutási feltételek enyhítését a kis- és közepes vállalatok számára. Október első hetében pedig bejelentették az első, infrastrukturális beruházások finanszírozását szolgáló tartományi kötvénykibocsátást, amely egyértelműen jelezte a gazdaságpolitikai hangsúlyok eltolódását. Azóta az enyhítés további jeleit is tapasztaljuk: a kis- és közepes méretű vállalatokra szabott adózási és hiteltámogatási csomagot fogadtak el, és felgyorsult az új banki hitelezés üteme is. Október utolsó és november első hetében az új hitelek összege 25%-kal haladta meg az október első heteiben mért értéket.
A gazdaságpolitikai hangsúlyeltolódás fenti jelei elősegítették, hogy eltűnjön az erős recessziós félelmek nagy része, amelyek lefelé szorították a kínai piacot, és a feltörekvő piaci részvények jelentős alulteljesítését eredményezték a fejlett piaci részvényekkel szemben.

… Az euró-zóna mélyülő válsága

Az euró-zóna válsága továbbterjed a központi országok gazdaságaira. Múlt héten rekordot döntött a Németországon kívüli központi európai országok kötvényhozamai és a német kötvényhozamok közti különbség. A kötvénypiacok divergenciája a részvénypiacokon is jól látható. Az angol részvények – az alacsony belföldi növekedési környezet ellenére – az idei évben eddig messze túlszárnyalták az euró-zóna részvényeinek teljesítményét. Ez elsősorban az Egyesült Királyság vállalatai nemzetközi kitettségének, a Bank of England kvantitatív enyhítési politikájának, illetve a nyersanyagárak iránti nagyobb érzékenységnek (az FTSE100 index piaci kapitalizációjának mintegy 30%-át teszik ki az olaj- és nyersanyagipari részvények) köszönhető.

Csökkenő vállalati eredmények az euró-zónában 2012-ben

2012-re a vállalati eredmények 5-10% közötti visszaesését valószínűsítjük Európában, miközben az amerikai vállalatok megmenekülhetnek egy ehhez hasonló nagyságrendű nyereségcsökkenéstől. A vállalati eredmények közti fenti eltérés nem okoz nagy meglepetést. Az amerikai makrogazdasági adatok viszonylag kedvezőbb képet mutatnak, miközben az európai számok sorozatosan negatív meglepetéseket okoznak. Ugyanakkor véleményünk szerint változatlanul túlzóak a 9%-os amerikai eredménybecslések. Úgy véljük, hogy az amerikai vállalatok 2012-es eredménynövekedése enyhén negatív (0% és -3% közötti) tartományban lesz. Összességében arra számítunk, hogy a ciklikus szektorok piaci szereplése gyengébb lesz, mint a defenzív szektoroké.

Az euró-zóna hitelválságával kapcsolatos félelmek

Az euró-zónában eluralkodtak a hitelválsággal kapcsolatos félelmek. Az angol bankok például a szeptemberig tartó három hónapos időszak alatt negyedével csökkentették az euró-zóna perifériáján lévő országokkal szembeni bankközi hitelkitettségüket. A félelmeket tovább fokozza az a tény is, hogy a bankok számára gyakorlatilag nem áll rendelkezésre hosszabb lejáratú finanszírozás, miközben az európai bankoknak mintegy 500 milliárd euró értékű hitelt kellene refinanszírozniuk a következő kilenc hónap folyamán, így körükben valószínűsíthető a hitelnyújtás visszafogása. A fenti tényezők pedig csak még tovább erősítik a szigorúbb tőkekövetelmények teljesítése érdekében szükséges tőkeáttétel-csökkentési trend hatásait. Így nem csoda, hogy a banki részvények alulteljesítenek a piaci átlaghoz képest. Jelen körülmények között elkerülhetetlen az európai recesszió.

A nagyobb eredménynövekedés erősíti a feltörekvő piaci részvényeket

Az együttműködés kudarca az Egyesült Államok Kongresszusában is

Bár az európai kép negatív, nem szabad elbizakodottá válnunk az amerikai gazdasággal és részvénypiacokkal kapcsolatban sem. Az elmúlt héten az ún. "szuperbizottság" nem tudott megállapodásra jutni a költségvetési megszorításokkal kapcsolatban (a cél legalább 1,2 trillió dollár lenne 2013 és 2020 között). Ez azt jelentené, hogy 2013 januárjától életbe lépnének az automatikus megszorítások. A megegyezés elmaradása ugyanakkor megingathatja a Kongresszus iránti bizalmat abban a tekintetben, hogy képes lesz-e helyrehozni a hosszú távú költségvetési problémákat. Lehet, hogy ez lesz az a kiváltó ok, ami miatt valamelyik hitelminősítő újfent leminősíti az amerikai adósságot?
Olyan rövid távú törvényi intézkedéseket kell hozni, amelyekkel kiterjeszthető a munkát terhelő adók csökkentése és a munkanélküli járulékok köre. Ennek sikertelensége – ami nem elképzelhetetlen, tekintve, hogy a Republikánusok és a Demokraták politikai ellenfelei megmakacsolták magukat a közelgő elnökválasztás miatt – a GDP 1%-át meghaladó költségvetési megszorításhoz, illetve az amerikai gazdaságot 2012-ben recesszióba taszító kockázatok erősödéséhez vezetne.

A feltörekvő világ erős fundamentumai

Az euró-zóna helyzetével, valamint a feltörekvő piacokra irányuló tőkebeáramlás sérülékenységével kapcsolatos aggodalmaink a fő okai annak, hogy csak kis mértékben súlyozzuk felül a feltörekvő piaci részvényeket. Ezzel együtt úgy véljük, hogy a feltörekvő piacok – erős fundamentumaiknak köszönhetően – felülteljesítők lesznek, feltéve, hogy a világ megmenekül az euró-zóna esetleges felbomlását követő rendszerszintű válságtól. Annál is inkább így gondoljuk, mert a kérdéses piacok jelenleg alulértékeltek. Arra számítunk továbbá, hogy a feltörekvő piaci vállalatok nagyobb eredménynövekedése tovább erősíti a felülteljesítés valószínűségét.

Az export növekedésének visszaesése felgyorsíthatja a kínai monetáris enyhítési folyamatot

A kínai monetáris politika enyhítése lehet a feltörekvő piaci részvények felülteljesítésének motorja a fejlett piacokkal szemben. Ez történhet az inflációs nyomás enyhülése nyomán és/vagy amennyiben az euró-zóna válsága még jobban megviseli a kínai exportot. Az elmúlt három hónapban csökkent az ázsiai export bővülése, így mostanra a feltörekvő ázsiai országok exportjának összértéke 7%-kal alacsonyabb, mint júliusban volt. A legfrissebb kínai beszerzési menedzser index (PMI) szerint az export megrendelések ismét a semleges 50-es szint alá estek, ami arra utal, hogy az export növekedése továbbra is a negatív tartományban marad a következő hónapokban, sőt akár negyedévekben is. Meggyőződésünk, hogy a jelenlegi környezetben a kínai hatóságok fel fogják gyorsítani a monetáris enyhítési folyamatot.

Jogi nyilatkozat:

E dokumentumban található információk kizárólag tájékoztatás célját szolgálják, nem minősülnek ajánlattételnek, különösen nem a tájékoztató alapján történő értékpapír kezelésével, vételével vagy eladásával kapcsolatos ajánlatnak, vagy értékpapír befektetési stratégiában történő részvételre vonatkozó felhívásnak. E dokumentum kizárólag a szakmai befektetőket célozza meg. Bár különös gondot szenteltünk e dokumentum tartalmának, annak pontosságáért, helyességéért, teljességéért, a - kifejezett vagy vélelmezhető - tartalmáért felelősséget vagy kezességet nem vállalunk. Az e dokumentumban szereplő tájékoztatást - előzetes értesítés nélkül - megváltoztathatjuk, vagy aktualizálhatjuk. Sem az ING Investment Management, sem az ING Csoporthoz tartozó egyéb vállalat vagy egység, sem azok bármely tisztségviselője, igazgatója, vagy alkalmazottja nem tartozik - közvetve vagy közvetlenül - jogilag vagy más módon felelősséggel az e dokumentumban közölt tájékoztatásért és/vagy ajánlásért. E dokumentumban foglalt tájékoztatás nem tekinthető befektetési szolgáltatásnak, sem egyedi befektetési-, pénzügyi- vagy jogi tanácsnak. Az e dokumentumban foglalt tájékoztatást csak saját kockázatára használhatja fel. Az olvasónak e dokumentum felhasználásából, vagy arra támaszkodó döntéshozatalból származó esetleges veszteségéért semmilyen - közvetlen vagy közvetett - jogi felelősség nem terhel bennünket, az e dokumentumban közölt információk alapján semmilyen követelés nem érvényesíthető. A befektetés kockázattal jár. Felhívjuk a figyelmét, hogy a befektetésének értéke emelkedhet és csökkenhet is, és hogy az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. A dokumentumban foglalt információk másolása, sokszorosítása, terjesztése előzetes engedély nélkül tilos. Az ezen nyilatkozat feltételeivel és kitételeivel kapcsolatban, valamint azok folytán felmerülő bármely kártérítési igény tekintetében a holland törvények az irányadók. Az e dokumentumban említett minden termék vagy értékpapír sajátos kockázattal és forgalmazási feltételekkel bír, amelyről az ügyletkötés előtt célszerű további tájékoztatást kérni. E dokumentumban foglaltak nem minősülnek ajánlattételnek, különösen nem a tájékoztató alapján történő értékpapír-befektetésre vagy eladásra vonatkozó felhívásnak olyan országokban, ahol ezt az érintett hatóságok nem engedélyezték. Konkrét tanács érdekében, kérjük, forduljon befektetési tanácsadójához.