Jump to content

Lakást vennél? Ezekre mindenképpen figyelj!

2011. 11. 30. 00:00

A lakásvásárlás olyan tipikus hosszú távú döntés, amely akár évtizedekre is meghatározhatja anyagi helyzetünket és pénzügyi eszközeinket – a saját tulajdon egyszerre nyújt alapvetőbiztonságot és jár számos kötelezettséggel. Kis túlzással életre szóló döntésről van tehát szó: vásárlás előtt ezért érdemes gondosan mérlegelnünk a lakás- és hitelpiac ajánlatait, illetvesaját lehetőségeinket.

A továbbiakban néhány olyan szempontot mutatunk be, amelyet a lakásvásárlási folyamat során hasznos körültekintően mérlegelni, megfelelően súlyozni, illetve figyelembe venni későbbi döntésünk során.

Ismerjük meg az országos ingatlanpiacot!

A jelenlegi gazdasági szituációban ez nyilvánvalónak tűnhet, ám érdemes folyamatosan szem előtt tartani: az ingatlanpiac általában ciklikusan változik. Ingatlanpiaci boom idején az árak szinte az egekbe szöknek, hiszen ilyenkor a legtöbb megtakarítást és hitelt lakások vásárlására használják fel. Ilyen körülmények között értelmetlennek tűnhet a lakásvásárlás, viszont látni kell, hogy ilyenkor könnyebben és olcsóbban lehet hitelhez jutni.

Negatív irányú ingatlanpiaci sokkok esetén rendkívül kedvező áron vásárolhatunk házat vagy lakást – az alacsonyabb kereslet miatt a tulajdonosok ilyenkor nyomott árakon hajlandóak értékesíteni vagyontárgyaikat. Amennyiben megtakarításból vásárolnánk, jó üzlet lehet ilyenkor megszerezni új ingatlanunkat. Hiteligény esetén valamivel nehezebb dolgunk van,hiszen ilyen sokkok idején általában jóval nehezebb és költségesebb jelzáloghitelt felvenni – ezt a jelzálog- és ingatlanpiac kölcsönhatásainak tudhatjuk be.

Legyünk tisztában a helyi árakkal!

Amikor már tudjuk, hogy hol szeretnénk a jövőben lakni vagy csak lakást vásárolni, akkor érdemes alaposabban felkutatni a környék kínálatát. Ezt megtehetjük különböző helyi ügynökök és ingatlanirodák segítségével is, de saját erőből is feltérképezhetjük a lokális piacot. Ehhez számos internetes ingatlankereső-szolgáltatás áll rendelkezésünkre, és felhasználhatóak a hagyományos nyomtatott apróhirdetések is. A hirdetések sokat elmondanak egy környékről, de nem helyettesíthetik a személyes tapasztalatot: járjuk be a szomszédos utcákat, tereket reggel, napközben és este is, hogy lássuk, mennyire biztonságosak, életteliek vagy éppen csendesek.

Hitel? Kérjük szakember segítségét!

Amennyiben jelzáloghitelre van szükségünk, akkor – az ingatlanpiachoz hasonlóan – nem árt tisztában lennünk a pénzügyi szolgáltatók termékeivel sem. Ezen a piacon is rengeteg szolgáltató van jelen, akik megannyi különböző konstrukcióban finanszíroznák lakásvásárlásunkat.

Jól szeretnénk választani – ehhez megfelelő hiteltípusra, ésszerű futamidőre, teljesíthető törlesztőrészletekre és nem utolsósorban kedvező kamatozásra van szükségünk. Valószínűleg nem találunk minden igényt kielégítő pénzügyi terméket, de egy független hiteltanácsadó nagyban megkönnyítheti az optimális ajánlat kiválasztását. Legyünk azonban óvatosak, sok esetben a magukat függetlennek való tanácsadók nem feltétlenül a mi érdekünket képviselik, hanem azt nézik, melyik hitel esetén kapják a legnagyobb jutalékot.

Újítsuk fel magunk!

Ha használt házat vagy lakást vásárolunk, akkor kézenfekvő nem a frissen felújított ajánlatok között keresgélni – ez ugyanis a renoválás áránál jóval többet nyomhat az adott ingatlan piaciárán. A felújítást – szakember segítségével vagy egyedül – magunk is el tudjuk végezni, ha nem akarjuk vagy nem tudjuk megfizetni az ebből adódó árkülönbözetet. Az ingatlan egyszerre élettér és befektetés, ilyen döntéssel pedig növelhetjük befektetésünk hozamát.

Legyünk tisztában az adó- és illetékszabályokkal!

Az állam adót és illetéket vet ki az ingatlaneladásokra – a különböző kötelezettségek anyagi vonzatai a vevőt és az eladót egyaránt érinthetik. Emiatt fontos precízen tisztában lennünk aszerződések tartalmával, valamint a nemzeti és helyi jogszabályokkal is.

Mennyibe kerül fenntartani?

A lakás megvásárlásakor nemcsak egyszeri árat fizetünk – a vásárlás napjától fogva meg kell fizetnünk bizonyos állandó költségeket is. Ezek egy része (például az elfogyasztott energia ára) csak a beköltözés pillanatától terhel minket, más költségek (például társas házban aközös költség) viszont rögtön a vásárlás napjától kezdve jelentkeznek. Az egyes lakások fenntartási költségei jelentősen eltérhetnek, az alacsonyabb változó költségekért néha megéri többet fizetnünk a vásárláskor. Biztosítás, rezsi, javítási költségek, állandó adók – ezekre is figyelnünk kell.

Ne fizessünk külsőségekért!

Amikor döntünk az egyes alternatívák között, akkor ne súlyozzunk felül egyes ajánlatokat csak azért, mert mondjuk szép hajópadlóval burkolták a nappalit, vagy tetszetős tapétát látunk a hálószobában. Az efféle külsőségek néha olcsók, néha valóban drágák, ám mindenképp tudnunk kell: ezek nem feltétlenül növelik a lakás piaci értékét, hiszen szubjektív és ízlésfüggő kiegészítőkről beszélünk. Itt újból visszautalnánk már említett tanácsunkra: a használt ingatlanokat lehetőleg magunk újítsuk, újíttassuk fel!

Alkudjunk okosan!

Amikor házat vagy lakást vásárlunk, akkor nem a nagy szupermarketek szabályozott árszabását kell elfogadnunk. A vevő és eladó közötti kommunikáció sokkal inkább hasonlít a klasszikus piacokhoz – okos alkudozással akár számottevő mértékben is csökkenthetjük a kívánt vagyontárgy eladási árát. Vevőként egyébként sokszor informáltabbak vagyunk a reális árakról, hiszen adott esetben már órákat-napokat töltöttünk el az ajánlatok böngészésével és felkutatásával. Ne feledjük: a hirdetésekben szereplő árak szinte minden esetben csupán irányárak.

Anyagi biztonságunk és függetlenségünk kialakításában nagy lépés az első saját ingatlan megszerzése. Ahhoz viszont, hogy jó üzletet kössünk, érdemes racionálisan, hideg fejjel és a lehető legjobb információkkal rendelkezve dönteni.