Jump to content

49. heti piaci összefoglaló

2011. 12. 05. 00:00

2011 igen mozgalmas év volt a kötvénybefektetések szempontjából, különösen az euró-zóna országok államkötvénypiacain. Mára a diverzifikáció már nem csak a hozammaximalizálást szolgálja, hanem a kockázatkezelés szükségszerű eszközévé is vált.

Kötvénypiacok: már a "kockázatmentes" befektetések sem mentesek minden kockázattól

A befektetők néhány évvel ezelőttig "kockázatmentesnek" tekintették a fejlett (OECD) országok államkötvényeit. A piacok, a hitelminősítők és a felügyeleti szervek szemében ezek a kötvények (beleértve az euró-zóna országok kötvényeit is) nem hordoztak hitelezési kockázatot.

Gyökeresen megváltozott helyzet

A kötvénybefektetők drámai változásokat éltek át 2011-ben. A politikai tehetetlenség miatt először az euró-zóna perifériáján lévő országok állampapírjainak növekedett jelentős mértékben a kamatfelára, majd a fertőzés átterjedt a többi országra is, így a közelmúltban már egyes fundamentálisan stabil, AAA besorolású országoknak (például Hollandia vagy Finnország) is emelkedett a kockázati felára. Ráadásul november harmadik hetében a német államkötvény-aukción is igen gyenge kereslet mutatkozott.
Minden kétséget kizáróan elmúltak azok az idők, amikor még a leginkább kockázatkerülőbb befektetők is vakon vásárolták az AAA besorolású euró-zóna államkötvényeket (amely csoportot jelenleg Németország, Hollandia, Franciaország, Ausztria és Finnország alkotja). A piacok egyre nagyobb kétkedéssel figyelik Franciaország és Ausztria államkötvényeinek AAA besorolását. A kérdéses kormányok által jelenleg fizetett kockázati felárak alapján a befektetők már nem tekintik AAA minőségűnek a francia és osztrák államkötvényeket: azaz már a "kockázatmentes" papírok sem mentesek minden kockázattól.

A biztonságos kötvények hozama nagyon alacsony

Amennyiben egy adott ország államkötvényei többé-kevésbé biztonságosnak tekinthetők (mi változatlanul ezt gondoljuk a holland és a német kötvényekről), akkor azok egyben nagyon alacsony hozamot is kínálnak. Mivel úgy véljük, hogy a kamatok tartósan alacsony szinteken rekednek, az elfogadható megtérülést kereső kötvénybefektetőknek távolabb kell tekinteniük a holland és német államkötvény-piacoknál. Az elvárt megtérülés elérése érdekében a befektetők kénytelenek diverzifikálni portfolióikat, és több más kötvénykategóriát, pl. feltörekvő piaci vagy vállalati kötvényeket is tartani.

A kötvényportfoliók diverzifikálását alátámasztó további okok

A diverzifikációt nem csak a megtérülés, hanem a piacokon uralkodó nagyfokú bizonytalanság is indokolja. Változatlanul úgy véljük, hogy az euró-zóna politikusai végül megtalálják és végrehajtják a piacok számára is megnyugtató megoldást. Amennyiben erre sor kerül, a kamatok kerülnek majd előtérbe, így a holland és német kötvényhozamok is jelentősen emelkedhetnek a jelenlegi történelmi mélypontjukról. Ezért a befektetők jelenleg jelentős hozamkockázatot vállalnak ezekkel a kötvényekkel.

A piacok képesek alakítani a valóságot

El kell ismernünk, hogy a piacok egyre inkább a legrosszabb forgatókönyvet, azaz az euró-zóna felbomlását árazzák, ami tükröződik a központi országok államkötvényeire vonatkozó kamatfelárak emelkedésében is. Hangsúlyozzuk, hogy ez nem az általunk legvalószínűbbnek tartott forgatókönyv, ugyanakkor nem zárhatjuk ki ezt a lehetőséget sem. Ebben is megmutatkozik az a félelmetes tény, hogy a piacok képesek alakítani a valóságot.

Kockázatmentesek-e a holland és német államkötvények?

Az euró-zóna esetleges felbomlását minden bizonnyal káosz, a fertőzés továbbterjedése és súlyos globális recesszió követné. Vajon képesek lennének-e a holland és német kötvénypiacok megőrizni a biztonságos besorolásukat ilyen környezetben? Véleményünk szerint a kockázatmentes státuszra nincs garancia, azaz a "kockázatmentes" befektetések többé már nem mentesek minden kockázattól. Úgy véljük, hogy a befektetők akkor járnak el a legbölcsebben, ha tudomásul veszik a jelen helyzetet, és nem kergetik tovább a kockázatmentes befektetés illúzióját, hanem megfelelően diverzifikált kötvényportfoliót alakítanak ki. Hosszabb távon a diverzifikáció kedvezően hat a portfolió kockázataira és a teljes megtérülésre is, azaz összességében vonzó alternatívát nyújt.

Különböző kötvény kategóriák hozamai

A feltörekvő piacok felülsúlyozása

A szélesebben értelmezett spread-termékek körében a feltörekvő piaci kötvényekkel kapcsolatban vagyunk a leginkább derűlátóak. A feltörekvő gazdaságok kötvénypiacainak sikerét továbbra is a szóban forgó országok kiemelkedő fundamentumai alapozzák meg. A feltörekvő piaci részvényekhez hasonlóan jelentős strukturális tőkebeáramlásra számítunk a feltörekvő piaci kötvényalapokba is, mivel a befektetők a vonzó hozamokat valamint a portfolió-diverzifikációs lehetőségeket keresik. A lassuló kínai infláció és az ennek kapcsán lehetővé váló gazdaságpolitikai enyhítés további lendületet adhat a feltörekvő piaci kötvényeknek 2012-ben.
Ennek ellenére tény, hogy jelenleg a törékeny befektetői kockázatvállalási hajlandóság visszafogja a feltörekvő világba irányuló tőkebeáramlást, ami a feltörekvő piaci devizák (és így a helyi devizákban kibocsátott kötvények) sérülékenységét is maga után vonja. Ez nem befolyásolja azonban azt a tényt, hogy az erős fundamentumok (ideértve a gazdasági növekedést és a fizetési mérleg helyzetét is) hosszabb távon jó hatással lesznek a legtöbb érintett devizára. A fejlett piacokon tapasztalható problémák egyben ráirányítják a figyelmet a feltörekvő piacok globális befektetési portfoliókban hosszabb távon betöltött fontos szerepére.

Hozzáállásunk pozitív a magas hozamú kötvényekhez, ugyanakkor negatív a befektetésre ajánlott kötvényekhez

Ami a vállalati kötvényeket illeti, hozzáállásunk pozitív a magas hozamú kötvényekhez, ugyanakkor negatív a befektetésre ajánlott kötvényekhez. A magas hozamú kötvények esetében meglehetősen nagy az Egyesült Államokkal szembeni kitettség, ahol a gazdaság a vártnál jobban teljesít. Ráadásul a magas hozamú vállalati kötvények vonzó megtérülést is kínálnak. A jelenlegi értékelésekben már tükröződik az esetleges recesszió hatása, ami megítélésünk szerint Európában valószínűleg be fog következni, ugyanakkor az Egyesült Államokban erre nem számítunk.
A magas hozamú befektetésekre vonatkozó pozitív kilátásunk a kérdéses papírok kedvező kockázat/haszon mutatóján alapul. Ugyanakkor a befektetésre ajánlott kötvények körében viszonylag jelentős a magas kockázatú európai pénzügyi szektorral szembeni kitettség. Az ezen piacra vonatkozó megítélésünk lényegesen pozitívabbá válik, ha figyelmen kívül hagyjuk a pénzügyi szektort.

Jogi nyilatkozat:

E dokumentumban található információk kizárólag tájékoztatás célját szolgálják, nem minősülnek ajánlattételnek, különösen nem a tájékoztató alapján történő értékpapír kezelésével, vételével vagy eladásával kapcsolatos ajánlatnak, vagy értékpapír befektetési stratégiában történő részvételre vonatkozó felhívásnak. E dokumentum kizárólag a szakmai befektetőket célozza meg. Bár különös gondot szenteltünk e dokumentum tartalmának, annak pontosságáért, helyességéért, teljességéért, a - kifejezett vagy vélelmezhető - tartalmáért felelősséget vagy kezességet nem vállalunk. Az e dokumentumban szereplő tájékoztatást - előzetes értesítés nélkül - megváltoztathatjuk, vagy aktualizálhatjuk. Sem az ING Investment Management, sem az ING Csoporthoz tartozó egyéb vállalat vagy egység, sem azok bármely tisztségviselője, igazgatója, vagy alkalmazottja nem tartozik - közvetve vagy közvetlenül - jogilag vagy más módon felelősséggel az e dokumentumban közölt tájékoztatásért és/vagy ajánlásért. E dokumentumban foglalt tájékoztatás nem tekinthető befektetési szolgáltatásnak, sem egyedi befektetési-, pénzügyi- vagy jogi tanácsnak. Az e dokumentumban foglalt tájékoztatást csak saját kockázatára használhatja fel. Az olvasónak e dokumentum felhasználásából, vagy arra támaszkodó döntéshozatalból származó esetleges veszteségéért semmilyen - közvetlen vagy közvetett - jogi felelősség nem terhel bennünket, az e dokumentumban közölt információk alapján semmilyen követelés nem érvényesíthető. A befektetés kockázattal jár. Felhívjuk a figyelmét, hogy a befektetésének értéke emelkedhet és csökkenhet is, és hogy az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. A dokumentumban foglalt információk másolása, sokszorosítása, terjesztése előzetes engedély nélkül tilos. Az ezen nyilatkozat feltételeivel és kitételeivel kapcsolatban, valamint azok folytán felmerülő bármely kártérítési igény tekintetében a holland törvények az irányadók. Az e dokumentumban említett minden termék vagy értékpapír sajátos kockázattal és forgalmazási feltételekkel bír, amelyről az ügyletkötés előtt célszerű további tájékoztatást kérni. E dokumentumban foglaltak nem minősülnek ajánlattételnek, különösen nem a tájékoztató alapján történő értékpapír-befektetésre vagy eladásra vonatkozó felhívásnak olyan országokban, ahol ezt az érintett hatóságok nem engedélyezték. Konkrét tanács érdekében, kérjük, forduljon befektetési tanácsadójához.