Jump to content

Ünnepi egyensúly

2011. 12. 23. 00:00

Szinte mindenki számára ismerős jelenség, hogy a karácsonyi ünnepek, a szilveszter és a két ünnep közötti időszak általában igencsak megterhelő a pénztárca számára. Egy brit tanácsadócég felmérése alapján Nagy-Britanniában az emberek majd harmada – 31 százaléka – halmoz fel ilyenkor adósságot.

Ez a szám természetesen nemcsak a banki hiteleket tartalmazza, hanem a különböző hitelkártya-adósságokat és a baráti kölcsönügyleteket is. Az ünnepekkor és az ünnepek előtt jóval többet fogyasztunk, ez pedig szinte automatikusan megjelenik a hitelezés dinamikájában is. A hitelfelvétel egyáltalán nem ördögtől való dolog, azonban a karácsonyi szezonban is irányítanunk kell a pénzügyi folyamatokat, arra is gondolni kell, hogy mi történik majd januárban.

Az ünnepeket valóban nehéz olcsón elintézni, hiszen szeretjük szép és nagy ajándékokkal meglepni szeretteinket, valamint ilyenkor többet költünk közösségi eseményekre és kikapcsolódásra is. Viszonylag egyértelmű, hogy nem érdemes felvásárolni az szupermarketek olcsó filmjeit, az ajándékosztást követően pedig bezárkózni és otthon maradni – teljesen természetes, hogy karácsonykor többet költünk, mint unalmasabb februári hetekben.

Nem érdemes a spórolást az év végén elkezdeni, viszont karácsonykor sem árt tisztában lenni anyagi helyzetünkkel és lehetőségeinkkel. Ez praktikusan azt jelentheti, hogy egyrészt érdemes egy ünnepi forgatókönyvet készítenünk: jó, ha tudjuk, hogy hol, mikor és mit fogunk csinálni. A közösségi és családi élet december végén igazán beindul, ebből nem jó kimaradni, azonban egy előre megtervezhető menetrenddel megelőzhetőek olyan spontán döntések, amelyek igencsak megterhelik majd az újévi költségvetést.

Érdemes viszont mértéket tartani – ez egyébként a forgatókönyv elkészítésével is összefügg. A mértéktartás fontossága igaz mind a megfelelő ajándékok kiválasztására, mind a szórakozási és kikapcsolódási lehetőségek közötti választásra. Jó, ha végiggondoljuk például: valóban szükségünk van-e idén is a legeslegújabb elektronikai felszerelésekre, és jobb-e külföldre utazni karácsonykor, mint a családdal tölteni az ünnepeket. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy ezek a lehetőségek feltétlenül pénzpazarlást jelentenének – egyszerűen csak tudnunk kell választani a felmerülő lehetőségek között.

Amennyiben mindenképp a hitelfelvétel tűnik a legésszerűbb döntésnek, akkor fontos számolni a később megjelenő kötelezettségekkel. Nem jó az ünnepek miatt olyan – esetleg kedvezőtlen feltételekkel megkötött – kölcsönöket felvenni, amelyek a jelenlegi előnyök után indokolatlanul nagy terheket jelenthetnek a későbbiekben. Személyi kölcsön felvétele esetén ugyanazt a három szempontot érvényesítsük, mint magánál az ünnepi költekezésnél: tervezzük meg, legyünk mértéktartóak és tudjunk választani!