Jump to content

2. heti piaci összefoglaló

2012. 01. 09. 00:00

2012. január 3-án úgy döntöttünk, hogy enyhén felülsúlyozzuk a részvényeket és a nyersanyagokat. A globális gazdaság javuló tendenciát mutatott, nem csak az Egyesült Államokban, hanem a feltörekvő országokban illetve Németországban is. Összességében az európai gazdaság is stabilizálódott.

Lehetőségek egy dinamikus környezetben

2011 első negyedéve óta először tapasztaljuk a ciklikus trendek és a piaci dinamikák olyan kombinációját, amely pozitív súlyozást indokol a kockázatosabb eszközök, például a részvények és nyersanyagok tekintetében. Ami a kötvényeket illeti, a legvonzóbb lehetőséget a magas hozamú vállalati kötvények jelentik.
Kvantitatív modelljeink jelentős javulást vetítenek előre a globális gazdaságban. Az amerikai gazdasági mutatók tovább javultak, és a feltörekvő piacok (Kína, India) legfrissebb gazdasági adatai is javuló tendenciát mutatnak. Az euró-zóna központi országai viszonylag jól teljesítenek (és közülük is kiemelkedik Németország!). Az euró-zóna perifériáján lévő országok ugyanakkor egyértelműen negatív növekedési környezetbe kerültek.

Enyhén magasabb kockázatú eszköz-allokáció

A globális gazdaság fent ismertetett fejleményei, illetve a negatív befektetői hangulat (trendellenes indikátor) miatt úgy döntöttünk, hogy magasabb kockázatot vállalunk a taktikai eszköz-allokációnk során. Január 3-án a készpénzzel szemben enyhén felülsúlyoztuk a részvényeket és a nyersanyagokat. A kötvények és az ingatlanrészvények terén ugyanakkor fenntartottuk semleges álláspontunkat.
A kissé magasabb kockázat vállalása nem jelenti azt, hogy módosítottuk volna 2012-es befektetési előrejelzésünket. Fenntartjuk azt a vélekedésünket, hogy az idei év tele lesz nehézségekkel. Ennek ellenére fontos tisztában lenni azzal, hogy a bizonytalan időszakok nem csak jelentős mértékű volatilitást, hanem értékteremtési lehetőségeket is kínálnak. Az értéknövelés ma lényegesen nehezebb, mint néhány évtizeddel ezelőtt volt. Akkoriban a befektetők számára szinte biztos sikerrel kecsegtetett a "vétel és tartás" stratégia.

Új világban élünk

Manapság a piacok szélsőséges befektetői hangulat-ingadozásoknak vannak kitéve. Ezért fontos, hogy az eszköz-allokációval foglalkozó szakemberek és a befektetők általában is rugalmasabbak legyenek, és dinamikusan allokálják az eszközeiket. A részvények és nyersanyagok mostani felülsúlyozása jól példázza ezt a megközelítést.
Nem feltétlenül kell kizárólag negatív megvilágításban látnunk azt a tényt, hogy új világban élünk. A napokban érdekes cikk jelent meg egy német napilapban (SZ, január 5/6), amelynek a címe: "A válság lerombolta a bizalmat. Nagyon helyes!" A szerző szerint az elmúlt évtizedekben a bizalom nem volt más, mint eufemizmus, magyarán a bizalom kifejezés a finoman megfogalmazott naivitással volt egyenértékű. Naivitás volt például arra számítani, hogy a piacok képesek saját maguk megoldani minden problémát. Ráadásul a szerző (Angelika Slavik) szerint az euró megfelelő szabályozás nélküli bevezetése valószínűleg politikai szükségszerűség volt. Ennek ellenére a véleménye szerint naivitás, és tévedés lenne azt feltételezni, hogy a jelenlegi rendszer működőképes lehet hosszú távon anélkül, hogy súlyos problémákat okozna.

Az egész világon (beláthatatlanul) magasak a kockázatok, azonban más tényezőkre is érdemes odafigyelni
A felébredés a való világban nem a legkellemesebb élmény. Ugyanakkor nincs más választás: el kell fogadni a valóságot. Ezért a politikusoknak új, működőképes szabályokat kell alkotniuk. A befektetőknek is fel kell ismerniük, hogy a piacok másként működnek a már most is igen alacsony kamatkörnyezetű globális gazdaságban; ráadásul ennek a globális gazdaságnak szélsőségesen összetett politikai környezetben kell megállnia a helyét, ahol számtalan gazdasági függőségi viszony alakult ki a különböző országok és régiók, illetve az országok és az ott működő bankok között.
Ebben a környezetben az eszköz-allokációval foglalkozó szakemberek nem engedhetik meg maguknak, hogy a magas kockázatok miatt kivárjanak, és megfeledkezzenek a lehetőségekről. Bár tisztában vagyunk a (néha beláthatatlannak tűnő) kockázatokkal (különös tekintettel az euró-zóna válságára!), nem engedhetjük meg magunknak, hogy kizárólag a kockázatok határozzák meg a taktikai eszköz-allokációs lépéseinket. Ha így tennénk, hagynánk, hogy béklyóba kössön minket a teljes gazdasági és politikai környezet egyetlen tényezője.

A legtöbb bizonytalanság már megjelent az aktuális értékelésekben
Szélesebb kitekintésben megnyugtató hír lehet, hogy az aktuális értékelésekben már most tükröződik a legtöbb ilyen bizonytalanság. Történeti szempontból a globális részvények visszatekintő árfolyam/nyereség (P/E) aránya egynél több normál szórással elmarad a 40 éves átlagától. Európában az államkötvény-piaccal összehasonlítva az értékelések közelítik a Lehman csődöt követő időszakban elért szinteket. Természetesen ennek legalább annyi köze van az alacsony kötvényhozamokhoz, mint az olcsó részvényárfolyamokhoz. Alacsony növekedésű vagy recessziós környezetben a kötvényhozamok és a részvényárfolyamok azonos irányba mozognak. Ennek ellenére úgy véljük, hogy az értékelésekbe már be van árazva a recesszió kockázata.
Megítélésünk szerint jelenlegi eszköz-allokációnk megfelelően értékeli a kockázatokat és a lehetőségeket, mivel álláspontunk tükrözi a kvantitatív modelljeink eredményeit. A modelljeinket rendszeresen frissítjük, hiszen a változékony piaci körülmények dinamikus megközelítést igényelnek.

De mit is jelent ez a dinamikus megközelítés a taktikai eszköz-allokációnk szempontjából?
Reagálunk a lehetőségekre, ugyanakkor fel vagyunk készülve a váratlan eseményekre is. Ez azt jelenti, hogy taktikai húzásokkal használjuk ki a különböző eszközosztályok hozamvárakozásai között folyamatosan kialakuló különbségeket. Ezen kívül a bizonyosság erősödése esetén több kockázatot vállalunk a portfolióban, majd a lehetőségek elmúltával újra csökkentjük a kockázati szinteket. Nehézségek esetén is rugalmas portfolió kialakítására törekszünk oly módon, hogy a "biztonságos" (azaz a válság idején is pozitív megtérülést hozó) eszközöket ötvözzük a "kockázatos" (azaz a nyugodt időszakokban pozitív megtérülést hozó) eszközökkel. Továbbá jobban bízunk a rövid-közép távú, mint a hosszú távú időzítési képességeinkben. Tisztában vagyunk vele, hogy jelenleg számos olyan fundamentális változás zajlik, amelyek miatt a korábbiaknál lényegesen több bizonytalanság veszi körül a hosszú távú megfontolásokon alapuló "vétel és tartás" befektetési megközelítést.

Mindenkinek boldog új évet kívánunk
Szeretnénk megragadni ezt a lehetőséget, hogy mindenkinek boldog új évet kívánjunk, és kifejezzük abbéli reményünket, hogy 2012 is az izgalmas befektetési lehetőségek éve lesz.

Jogi nyilatkozat:

E dokumentumban található információk kizárólag tájékoztatás célját szolgálják, nem minősülnek ajánlattételnek, különösen nem a tájékoztató alapján történő értékpapír kezelésével, vételével vagy eladásával kapcsolatos ajánlatnak, vagy értékpapír befektetési stratégiában történő részvételre vonatkozó felhívásnak. E dokumentum kizárólag a szakmai befektetőket célozza meg. Bár különös gondot szenteltünk e dokumentum tartalmának, annak pontosságáért, helyességéért, teljességéért, a - kifejezett vagy vélelmezhető - tartalmáért felelősséget vagy kezességet nem vállalunk. Az e dokumentumban szereplő tájékoztatást - előzetes értesítés nélkül - megváltoztathatjuk, vagy aktualizálhatjuk. Sem az ING Investment Management, sem az ING Csoporthoz tartozó egyéb vállalat vagy egység, sem azok bármely tisztségviselője, igazgatója, vagy alkalmazottja nem tartozik - közvetve vagy közvetlenül - jogilag vagy más módon felelősséggel az e dokumentumban közölt tájékoztatásért és/vagy ajánlásért. E dokumentumban foglalt tájékoztatás nem tekinthető befektetési szolgáltatásnak, sem egyedi befektetési-, pénzügyi- vagy jogi tanácsnak. Az e dokumentumban foglalt tájékoztatást csak saját kockázatára használhatja fel. Az olvasónak e dokumentum felhasználásából, vagy arra támaszkodó döntéshozatalból származó esetleges veszteségéért semmilyen - közvetlen vagy közvetett - jogi felelősség nem terhel bennünket, az e dokumentumban közölt információk alapján semmilyen követelés nem érvényesíthető. A befektetés kockázattal jár. Felhívjuk a figyelmét, hogy a befektetésének értéke emelkedhet és csökkenhet is, és hogy az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. A dokumentumban foglalt információk másolása, sokszorosítása, terjesztése előzetes engedély nélkül tilos. Az ezen nyilatkozat feltételeivel és kitételeivel kapcsolatban, valamint azok folytán felmerülő bármely kártérítési igény tekintetében a holland törvények az irányadók. Az e dokumentumban említett minden termék vagy értékpapír sajátos kockázattal és forgalmazási feltételekkel bír, amelyről az ügyletkötés előtt célszerű további tájékoztatást kérni. E dokumentumban foglaltak nem minősülnek ajánlattételnek, különösen nem a tájékoztató alapján történő értékpapír-befektetésre vagy eladásra vonatkozó felhívásnak olyan országokban, ahol ezt az érintett hatóságok nem engedélyezték. Konkrét tanács érdekében, kérjük, forduljon befektetési tanácsadójához.