Jump to content

4. heti piaci összefoglaló

2012. 01. 23. 00:00

Decemberben a nyersanyagok teljesítménye elmaradt a részvényekétől, 2012 kezdete óta azonban ismét magukhoz tértek. Ezért a nyersanyag-pozíciónkat enyhe felülsúlyozásra módosítottuk. A nyersanyagokon belül az energiahordozókat semlegesre, a rezet pedig felülsúlyozásra korrigáltuk.

A nyersanyag-pozíció enyhe felülsúlyozása

Mint ismeretes, 2012 első hetében a részvények illetve a nyersanyagok enyhe felülsúlyozásával (ld. a 2012. január 9-i Piaci összefoglalót) magasabb kockázatot vállaltunk a taktikai eszköz-allokáció terén. A jelen Piaci összefoglalóban nagy vonalakban, globális viszonylatban ismertetjük a nyersanyagokkal kapcsolatos véleményünket.
Azért döntöttünk a némileg magasabb kockázat vállalása mellett, mert enyhén pozitív változásokat tapasztaltunk az euró-zóna helyzetében, valamint a globális gazdasági ciklusban.

Proaktívabb EKB

Megállapíthatjuk, hogy az EKB az új elnök, Mario Draghi irányítása alatt az elődhöz képest proaktívabbá, kezdeményezőbbé és rugalmasabbá vált. Viszonylag gyors ütemben csökkent a refinanszírozási kamatláb egy olyan időszakban, amikor a növekedési lendület megtorpanása elsősorban az előrejelző adatokban volt tetten érhető, és még nem éreztette teljes mértékben hatását a tényadatokban.
Ráadásul már jóval a banki és tagállami refinanszírozási igények 2012. első negyedévében megjelenő jelentős megugrása előtt bejelentették a három éves likviditási műveletet és az elfogadható fedezeti tartomány kiszélesítését. Más szóval, a központi bank úgy döntött, hogy erélyesebb tűzoltásba kezd, mielőtt még tovább terjednének a lángok. Az intézkedésekkel természetesen a bankrendszer járt a legjobban, hiszen jelentősen csökkent a forrásokhoz való hozzáférés bizonytalansága. Úgy tűnik továbbá, hogy a likviditási programok segítik az államkötvények piacát is, mivel a bankok a saját államuk által kibocsátott (rövid lejáratú) államkötvényeket vásárolnak. A fenti fejleményekre a periférián lévő országok rövid lejáratú, sőt bizonyos esetekben (Spanyolország, Írország) hosszabb lejáratú államkötvény-hozamai is jól reagáltak, azaz esésnek indultak.
Természetesen nem állítjuk, hogy sikerült minden problémát leküzdeni. Az EKB – mindaddig, amíg nem hajlandó végső menedékként fellépni a tagállamok érdekében – a hosszú lejáratú kötvényhozamokat kiteszi a pénzpiaci szereplők újabb hangulatváltozásaiból eredő veszélyeknek.

A globális gazdaság (Egyesült Államok, Kína, India) javuló tendenciát mutat

Európával ellentétben a világ más régióiban javult a gazdasági környezet. Az amerikai termelői PMI (beszerzési menedzser index) adatok továbbra is feltorlódott keresletet jeleznek az ipari szektorban, miközben decemberben tovább nőtt a szakadék az új megrendelések és a készletek között. Decemberben Kínában ismét az 50 pontos határ fölé került mind a termelői, mind a szolgáltatói szektor PMI értéke, ami a gazdasági növekedés újraindulását jelezte. Az állóeszköz-beruházások növekedése mindezek ellenére elmaradt a várakozásoktól. Különös jelentőséggel bír az ingatlan-beruházások nagyarányú visszaesése, hiszen ez a szektor volt az elmúlt évek kínai gazdasági növekedésének fő motorja. Az elkövetkező hónapokban folytatódó monetáris enyhülésre, és esetleg további új kezdeményezésekre számítunk a fiskális politika terén is. Ezért úgy véljük, hogy némileg csökkent a radikális visszaesés kockázata Kínában. Ráadásul a novemberi 51 pontról decemberben tovább (54,2 pontra) javult az indiai termelő szektor PMI értéke. Hacsak nem következik be súlyos európai fertőzés (ami nem a legvalószínűbb forgatókönyvünk!), nem várható erős visszaesés a globális gazdaságban (2012-ben a világ gazdasági növekedése 3% körül fog alakulni).

Csökken a szélsőséges kockázatok valószínűsége (euró-zóna, Kína)

A szélsőséges kockázatok csökkenése növelte a nyersanyagok erősödésére épülő alap-forgatókönyvünk bekövetkezésének valószínűségét. A feltörekvő piacokon változatlanul erősen érvényesülnek a szekuláris trendek (városiasodás, változó életstílus), miközben a várakozások szerint a fejlett piacokon rugalmas marad, míg a feltörekvő piacokon enyhülni fog a monetáris politika, ezért arra számítunk, hogy a nyersanyagok iránti folyamatosan bővülő kereslet konfliktusa a továbbra is szűkülő kínálattal magasabb egyensúlyi árszintek kialakulását eredményezheti.

A növekvő geopolitikai feszültségek miatt semlegesre javítottuk energia-pozíciónkat

Az aktuális geopolitikai feszültségek fényében (Irán és az iraki helyzet az amerikai csapatok kivonása után) 2012 első hetében enyhe alulsúlyozásról semlegesre változtattuk az energiával kapcsolatos pozíciónkat. A fenti megnövekedett geopolitikai feszültségektől eltekintve az elmúlt hetekben tovább csökkent az olaj iránti kereslet. Ennek ellenére az olajárak jelenleg a Brent minőségű olajra vonatkozó 90-110 dolláros ártartomány felső részében helyezkednek el. Az enyhe téli időjárás, az európai recesszió és a csökkenő kínai olajkereslet a szokásosnál kevésbé vette igénybe a készleteket decemberben. Az OPEC-en kívüli kínálat (Egyesült Királyság) bővülése, és az a tény, hogy az OPEC valószínűleg nem csökkenti a kitermelést, csak még inkább hozzájárultak az alapvető olajmérleg romlásához. Ezeknél a trendeknél ugyanakkor jelenleg nagyobb súllyal esnek latba a megnövekedett geopolitikai kockázatok.
Az iráni helyzet gyökeres romlása esetén (aminek csekély a valószínűsége) arra számítunk, hogy az olajárak rövid távon egy fellendülés-visszaesés görbét fognak leírni. Ebben az esetben Szaúd-Arábia minden bizonnyal "pótlólagos" kitermelést fog biztosítani, hiszen a világgazdaság már most sem tudna megbirkózni egy lényegesen magasabb olajárral.

Tartjuk a nemesfémek felülsúlyozását

Felülsúlyozott pozícióban tartjuk a nemesfémek szegmensét, mivel itt is javulásra számítunk a geopolitikai feszültségek nyomán.

Az ipari fémeken (semleges súlyozás) belül felülsúlyozásra javítottuk a rezet

Az ipari fém szegmens egészében tartjuk a semleges pozíciót. A ciklikus sérülékenység (Európa) jelenleg nem kedvez egy leplezetlen long pozíciónak. Ennek ellenére taktikai eszköz-allokációnkban 2012 elején relatív pozíciót nyitottunk a szegmensben a réz felülsúlyozásával. A globális ciklus fent említett javulása mellett a kínai rézimport is újból növekedésnek indult. Utóbbi folyamat a várakozások szerint folytatódni fog, ugyanis valószínűleg megismétlődik a készletek kínai új évet megelőző szokásos feltöltése. Ennek eredményeként október óta csökkenő tendenciát mutatnak az LME (Londoni Fémtőzsde) rézkészletei, miközben a sanghaji készletek emelkednek. Ezenközben a gyengébb érckihozatal, a munkabeszüntetések és az elmúlt években elmaradt beruházások miatt továbbra is gyengélkedik a rézbányák kitermelése.

Jogi nyilatkozat:

E dokumentumban található információk kizárólag tájékoztatás célját szolgálják, nem minősülnek ajánlattételnek, különösen nem a tájékoztató alapján történő értékpapír kezelésével, vételével vagy eladásával kapcsolatos ajánlatnak, vagy értékpapír befektetési stratégiában történő részvételre vonatkozó felhívásnak. E dokumentum kizárólag a szakmai befektetőket célozza meg. Bár különös gondot szenteltünk e dokumentum tartalmának, annak pontosságáért, helyességéért, teljességéért, a - kifejezett vagy vélelmezhető - tartalmáért felelősséget vagy kezességet nem vállalunk. Az e dokumentumban szereplő tájékoztatást - előzetes értesítés nélkül - megváltoztathatjuk, vagy aktualizálhatjuk. Sem az ING Investment Management, sem az ING Csoporthoz tartozó egyéb vállalat vagy egység, sem azok bármely tisztségviselője, igazgatója, vagy alkalmazottja nem tartozik - közvetve vagy közvetlenül - jogilag vagy más módon felelősséggel az e dokumentumban közölt tájékoztatásért és/vagy ajánlásért. E dokumentumban foglalt tájékoztatás nem tekinthető befektetési szolgáltatásnak, sem egyedi befektetési-, pénzügyi- vagy jogi tanácsnak. Az e dokumentumban foglalt tájékoztatást csak saját kockázatára használhatja fel. Az olvasónak e dokumentum felhasználásából, vagy arra támaszkodó döntéshozatalból származó esetleges veszteségéért semmilyen - közvetlen vagy közvetett - jogi felelősség nem terhel bennünket, az e dokumentumban közölt információk alapján semmilyen követelés nem érvényesíthető. A befektetés kockázattal jár. Felhívjuk a figyelmét, hogy a befektetésének értéke emelkedhet és csökkenhet is, és hogy az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. A dokumentumban foglalt információk másolása, sokszorosítása, terjesztése előzetes engedély nélkül tilos. Az ezen nyilatkozat feltételeivel és kitételeivel kapcsolatban, valamint azok folytán felmerülő bármely kártérítési igény tekintetében a holland törvények az irányadók. Az e dokumentumban említett minden termék vagy értékpapír sajátos kockázattal és forgalmazási feltételekkel bír, amelyről az ügyletkötés előtt célszerű további tájékoztatást kérni. E dokumentumban foglaltak nem minősülnek ajánlattételnek, különösen nem a tájékoztató alapján történő értékpapír-befektetésre vagy eladásra vonatkozó felhívásnak olyan országokban, ahol ezt az érintett hatóságok nem engedélyezték. Konkrét tanács érdekében, kérjük, forduljon befektetési tanácsadójához.