Jump to content

5. heti piaci összefoglaló

2012. 01. 30. 00:00

Bár javulnak a gazdasági mutatók, és alábbhagyott az euró válság, mindenkit óva intünk a túlzott optimizmustól. Mindazonáltal úgy döntöttünk, hogy tovább növeljük a ciklikus papírok súlyát a részvény portfoliónkban.

Folytatódik a részvények menetelése

Jól alakult az évkezdet a kockázatos eszközök, köztük a részvények szempontjából. Euróban kifejezve a globális részvények több mint 4%-ot erősödtek, ami az elmúlt két évtized legjobb év eleji eredménye. Még ebből az erős mezőnyből is kiemelkedtek a feltörekvő piacok és a fejlett ázsiai gazdaságok (Japán nélkül). Ami a szektorokat illeti, egyértelműen a ciklikus szektorok teljesítettek jobban. Csak rövid távú újévi emelkedésről van szó, vagy a ciklikus részvények tartós fellendülésének a kezdetén vagyunk? Úgy véljük, hogy a részvénypiacokban van még növekedési potenciál.

Stabilizálódnak a gazdasági mutatók.

Ezt a feltételezést alapvetően két tényező támasztja alá. Először: megállapítható, hogy stabilizálódnak a vezető globális indikátorok. A negyedik negyedév enyhe csalódást keltő növekedési adata ellenére – amely rámutatott a végső kereslet számos gyenge pontjára – javulnak az amerikai foglakoztatási és lakáspiaci adatok. Európában is tapasztalhatunk bizakodásra okot adó gazdasági mutatókat. Az euró-zóna kompozit beszerzési menedzser indexe ("PMI") – amely hitelesen képezi le a termelő és a szolgáltató szektor gazdasági aktivitását – három hónap folyamatos növekedést követően januárban elérte az 50,4 pontot, ami a legmagasabb érték 2011 augusztusa óta. A francia kompozit PMI szintén visszatért a növekedési tartományba (50,9), miközben Németország ugyanezen mutatója 51,3-ról 54,0 pontra, azaz 7 havi csúcsára ért. Az üzleti bizalmat mérő német IFO index szintén folyamatosan növekedett az elmúlt három hónapban. Németország továbbra is kulcsszerepet játszik az euró-zóna motorjaként. Ez talán nem is meglepő, tekintettel exportja versenyképességére, és az enyhe monetáris feltételekre. Végezetül, úgy tűnik, hogy Kína képes lesz elkerülni a drámai visszaesést, és nyitva hagyja a monetáris politikai enyhítés és a fiskális ösztönzés lehetőségét. Megítélésünk szerint a kínai gazdaságpolitikai döntések katalizátor szerepet tölthetnek be a feltörekvő piaci részvények további felülteljesítése szempontjából.

Enyhültek az euró-zóna rendszerszintű kockázatával kapcsolatos félelmek

A második ok, ami miatt a részvénypiacok további fellendülését várjuk, az az egyre erősödő vélemény, hogy csökkennek az euró-zóna rendszerszintű kockázatai. Elképzelhető, hogy az EKB által az európai bankszektornak 3 évre nyújtott korlátlan likviditás gyökeresen megváltoztatja a helyzetet. Az EKB intézkedésének hatása máris megmutatkozott a sikeres államkötvény-aukciókon és a hozamok csökkenésén, különös tekintettel a 4 évnél rövidebb futamidejű spanyol és olasz államkötvényekre. Ráadásul a likviditásjavító intézkedések mérséklik az adósságuk nagy részét az idei év első negyedévében megújítani kényszerülő bankok esetleges refinanszírozási problémáit is. A bankszektort támogatják továbbá a Basel III elnevezésű banki szabályozás lazítására irányuló francia és német javaslatok is.

Egyre jobban érzékelhető az eltolódás a ciklikus szektorok irányába

A befektetők javuló hangulata a szektorok egymáshoz viszonyított teljesítményében is tükröződik. Az év kezdetétől mostanáig a legjobban teljesítő szektorok egytől-egyig ciklikus szektorok, valamint a pénzügyi szektor voltak. Bár még nagyon az év elején járunk, úgy véljük, hogy ez a hangsúly-eltolódás indokolt, mivel a relatív nyereségnövekedés fontos támaszt jelent. 2011 júliusa óta most első alkalommal fordult pozitívba (1,02) a ciklikus szektorok relatív nyereségnövekedése. Az értékelések szintén vonzóak, hiszen a ciklikus szektorok árfolyam/nyereség (P/E) aránya jelenleg közel áll a korábbi recesszióban elért minimum értékekhez.

A fentieken túl arra számítunk, hogy a defenzív pozíciót elfoglaló befektetők egyre kellemetlenebbül fogják érezni magukat, s így magasabb ciklikus kockázat vállalása mellett dönthetnek. A State Street Global Markets kutatása szerint a globális szektorokban zajló tőkeáramokból arra következtethetünk, hogy az intézményi befektetők egyre jobban rákapnak a ciklikus szektorokra. Mivel a változás korai szakaszában járunk, úgy véljük, hogy ez a folyamat folytatódni fog.
Ennek megfelelően úgy döntöttünk, hogy szektor-allokációnkban tovább növeljük a ciklikus kitettségünket oly módon, hogy alulsúlyozásról semlegesre javítjuk az ipari szektort, ugyanakkor semlegesről alulsúlyozásra rontjuk a tartós fogyasztási cikkeket. A nyersanyag-szektort már január elején felülsúlyozásra javítottuk, illetve bizonyos ciklikus kockázatot is vállaltunk azáltal, hogy alulsúlyozásról semlegesre javítottuk az alacsony piaci kapitalizációjú (small caps) cégeket (a magas piaci kapitalizációjú szektorral szemben).

Kisebb csalódást keltett a jelentési szezon

Ami a vállalati nyereségeket illeti, enyhe csalódást okozott a jelentési szezon kezdete. Az Egyesült Államokban az eredményeiket már közzétett vállalatok mintegy fele felülmúlta a várakozásokat. Európában ez az arány alacsonyabb volt, miközben több jelentős vállalat profit warningot adott ki. Ez ideáig a technológiai szektor kiemelkedően teljesített, miközben a pénzügyi szektor vegyes képet mutatott, a tartós fogyasztási cikkek szektora pedig gyengélkedett. Ennek ellenére – mivel eddig a vállalatok mindössze 25%-a tette még csak közzé a jelentését – túl korai lenne messzemenő következtetéseket levonni. Érzékelhető némi árrés-szűkülés, ugyanakkor ez egyáltalán nem meglepő a gazdasági ciklus késői szakaszában, különösen mivel felértékelődött az amerikai dollár, miközben Európa recesszióba fordult.

Elhamarkodott lenne az eufória

Természetesen jó az élet napos oldalát látni, ugyanakkor mindenkit óva intünk a túlzott optimizmustól, mivel még számos tényező veszélyezteti a piacok feléledését. Például még mindig nem született megállapodás a magánszektor részvételéről a görög államadósság átütemezésében, ezért nem zárható ki egy márciusi görög államcsőd, ugyanis 14,4 milliárd euró görög államadósság jár le abban a hónapban. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a megszorítások továbbra is első helyen állnak a politikai döntéshozók által tervezett intézkedések listáján. A májusi franciaországi, majd a novemberi amerikai elnökválasztás két további jelentős esemény egy olyan időszakban, amikor a politikai döntések alapvetően meghatározzák a bizalmat. Az európai színtéren kívül pedig különös figyelmet kell fordítani a geopolitikai kockázatokra is. Lehetséges, hogy egy iráni olajembargó önmagában még nem elégséges az olajár jelentős felhajtásához, ugyanakkor a Hormuzi szoros lezárását kilátásba helyező iráni fenyegetés már bizonyosan az. Tekintettel a globális gazdaság továbbra is sérülékeny helyzetére, egy ilyen esemény akár a teljes világgazdaságra kiterjedő recesszióhoz, és a kockázatkerülés erős növekedéséhez vezetne. Időközben azonban a piacok folytathatják az emelkedést. Használjuk ki, amíg lehet!

Jogi nyilatkozat:

E dokumentumban található információk kizárólag tájékoztatás célját szolgálják, nem minősülnek ajánlattételnek, különösen nem a tájékoztató alapján történő értékpapír kezelésével, vételével vagy eladásával kapcsolatos ajánlatnak, vagy értékpapír befektetési stratégiában történő részvételre vonatkozó felhívásnak. E dokumentum kizárólag a szakmai befektetőket célozza meg. Bár különös gondot szenteltünk e dokumentum tartalmának, annak pontosságáért, helyességéért, teljességéért, a - kifejezett vagy vélelmezhető - tartalmáért felelősséget vagy kezességet nem vállalunk. Az e dokumentumban szereplő tájékoztatást - előzetes értesítés nélkül - megváltoztathatjuk, vagy aktualizálhatjuk. Sem az ING Investment Management, sem az ING Csoporthoz tartozó egyéb vállalat vagy egység, sem azok bármely tisztségviselője, igazgatója, vagy alkalmazottja nem tartozik - közvetve vagy közvetlenül - jogilag vagy más módon felelősséggel az e dokumentumban közölt tájékoztatásért és/vagy ajánlásért. E dokumentumban foglalt tájékoztatás nem tekinthető befektetési szolgáltatásnak, sem egyedi befektetési-, pénzügyi- vagy jogi tanácsnak. Az e dokumentumban foglalt tájékoztatást csak saját kockázatára használhatja fel. Az olvasónak e dokumentum felhasználásából, vagy arra támaszkodó döntéshozatalból származó esetleges veszteségéért semmilyen - közvetlen vagy közvetett - jogi felelősség nem terhel bennünket, az e dokumentumban közölt információk alapján semmilyen követelés nem érvényesíthető. A befektetés kockázattal jár. Felhívjuk a figyelmét, hogy a befektetésének értéke emelkedhet és csökkenhet is, és hogy az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. A dokumentumban foglalt információk másolása, sokszorosítása, terjesztése előzetes engedély nélkül tilos. Az ezen nyilatkozat feltételeivel és kitételeivel kapcsolatban, valamint azok folytán felmerülő bármely kártérítési igény tekintetében a holland törvények az irányadók. Az e dokumentumban említett minden termék vagy értékpapír sajátos kockázattal és forgalmazási feltételekkel bír, amelyről az ügyletkötés előtt célszerű további tájékoztatást kérni. E dokumentumban foglaltak nem minősülnek ajánlattételnek, különösen nem a tájékoztató alapján történő értékpapír-befektetésre vagy eladásra vonatkozó felhívásnak olyan országokban, ahol ezt az érintett hatóságok nem engedélyezték. Konkrét tanács érdekében, kérjük, forduljon befektetési tanácsadójához.